G20'de 215 milyar dolarlık dev işbirliği
EKONOMİG20 organizasyonu ve dönem başkanlığıyla büyük başarı sağlayan Türkiye, ekonomi açısından da çok önemli işbirliklerine imza attı.
Antalya’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi, sonuç bildirgesiyle G20’nin geleceğine damga vururken, organizasyonuyla büyük övgü alan Türkiye, ikili görüşmelerde de önemli ekonomik işbirliklerine imza attı. G20 kapsamında yapılan görüşmelerin ardından sadece Çin, Rusya, Japonya ve Singapur ile yapılan görüşmeler kapsamında toplamda dört ülke ile dış ticaretin 215 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Öncelikli olarak Singapur ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalandı. Rusya ve Çin ile de önemli ticari köprülerin kurulmasına yönelik mutabakata varıldı. Çin ile 7 anlaşma imzalandı. Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) gelecek ay toplanacak. Japonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 3 kat artırılarak 10 milyar dolara çıkarılması konusunda mutabakata varıldı.
ÇİN İLE 7 ANLAŞMA İMZALANDI
Türkiye ile Çin G20 zirvesinde heyetler arası görüşmenin ardından Çin ile ticareti uzun vadede 100 milyar dolara çıkarılmasına katkı sağlayacak 7 anlaşma imzalandı. Anlaşmalar, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı kapsamında iki ülke arasındaki ulaştırma yatırımları ve demiryolunu kapsıyor. ‘Edirne-Kars Yüksek Hızlı Tren projesi çerçevesinde hazırlanan ‘Demiryolu İşbirliği Anlaşması’, ‘Türkiye ile Çin arasında, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu ile Orta Koridor Girişiminin Uyumlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’ ve ‘Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalkınma ve Reform Komisyonu arasında, e-ticarette İşbirliğinin Güçlendirilmesi Mutabakat Zaptı’, ‘Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında, Türk Kirazlarının Çin’e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü’ ve ‘Türkiye’den Çin’e İhraç Edilecek Süt Ürünleri İçin Veterinerlik ve Sağlık Şartları Konusunda Protokol’ imzalandı.
RUSYA İLE TERCİHLİ TİCARET VE STA
Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) 15 Aralık’ta Rusya’da yapılması konusunda G20 Zirvesi’nde görüş birliğine varılırken, hedef kısa vadede iki ülke arasındaki ticareti 100 milyar dolar seviyesine çıkarmak. ÜDİK kapsamında belirli alanlarda tercihli ticaret anlaşmasının yanı sıra Serbest Ticaret Anlaşması (STA) konusunda da önemli ilerlemeler sağlanacağı ifade ediliyor. Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmelerin Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Santrali yapım çalışmalarının hız kazanmasının yanı sıra tahkim sürecine de olumlu olarak yansıyacağı belirtiliyor. Doğalgazda indirimle ilgili tahkim sürecinin de kısa sürede sonuçlanması bekleniyor.
SUUDİ ARABİSTAN’DAN KONUT YATIRIMI
Suudi Arabistan’da zirvenin en dikkat çeken ülkelerinden biri oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’de eşlik etti. Suudi Arabistan Türkiye’deki konut projeleri ile finans sektörü ile yakından ilgileniyor. Türk şirketleri ise Suudi Arabistan’daki havaalanı ve diğer alt yapı yatırımlarına ilgi duyuyor.
ALMANYA İLE TİCARET ARTACAK
G20 Liderler Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Almanya Başbakanı Merkel’i kabulü, yarım saat sürerken iki ülke arasındaki ticaretin artması da gündeme geldi. Almanya hali hazırda Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke konumunda bulunuyor. Almanya Türkiye’nin AB ülkeleri ile olan dış ticaretinde de ilk sırada yer alıyor.
SİNGAPUR İLE KAZAN KAZAN ANLAŞMASI
Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen G20 zirvesinde önemli ticari anlaşmalarda yapıldı. Türkiye ile Singapur arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı. Anlaşma mal ticaretinin yanı sıra hizmetler sektörü ve yatırımlar alanında her iki ülkenin müteşebbislerine çeşitli avantajlar sağlayacak. Ekonomi Bakanlığı yetkilileri STA’nın etkisiyle Singapur ile yaklaşık 610 milyon dolar olan dış ticaret hacminin daha ileri seviyelere taşınmasının beklediğine dikkat çekiyor. Dünyada 400 milyar dolar seviyesindeki yurtdışı yatırım stoku ile ilk 20 yatırımcı ülke arasında yer alan Singapur’un, eylül ayı itibarıyla 384 milyon dolar seviyesinde bulunan Türkiye’deki yatırımlarının da söz konusu anlaşmayla ivme kazanacağı belirtiliyor.
JAPONYA İLE HEDEF 10 MİLYAR DOLAR
G-20 Zirvesi kapsamında Türkiye’ye gelen Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Türk-Japon İş Konseyi’ne katılmıştı. Ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ile baş başa görüşen Abe, iki ülke arasındaki 3.6 milyar dolarlık ticaret hacminin 10 milyar dolar seviyesine çıkarılması konusunda mutabakata vardı. Bu kapsamda otomotiv, gıda, finans, demir-çelik gibi alanlarda önemli yatırım ve işbirliği oluşturulacak. Türkiye ile Japonya arasında Sinop Nükleer Güç Santrali projesinde işbirliği yapılırken Japon finans devi Nomura Bank’ın da Türkiye pazarı ile yakından ilgilendiği belirtiliyor.
ABD’DEN TRANS ATLANTİK PAZARLIĞI
Dünyanın bir numaralı ekonomisi ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki serbest ticaret anlaşmasının kapsamına Türkiye’nin de dahil edilmesi konusu büyük önem taşıyor. Singapur ile yapılan STA AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve Türkiye’nin AB-ABD arasında görüşülen Trans Atlantik Yatırım Ortaklığı’na taraf olma hedefine önemli bir altyapı oluşturuyor. Müzakereler sonucunda ortaya çıkan liberalizasyon ve reform niteliğindeki politika değişiklikleri gerektiğinde Türkiye’nin bu tür adımları atabilme yönündeki kararlılığını gösteriyor.
İSPANYA HIZLI TRENLE İLGİLENİYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlerle görüşmesi kapsamında İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’u da kabul etti. 45 dakika süren görüşmede eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ak Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’da hazır bulundu. Ekonomik açıdan zor günler geçiren İspanya’nın şirketleri, alt yapı, ulaştırma, enerji ve limanlar gibi Türkiye’deki birçok proje ile ilgileniyor. İspanyol ulaştırma firmaları Türkiye’deki Yüksek Hızlı Tren (YHT) kapsamında satın alınacak trenlere de ilgi duyuyor.
GÖÇMENLERİN TASARRUFUNA 43 MİLYAR $ KATKI
G20 Liderler Zirvesi’nin ardından, G20’nin küresel ekonomik toparlanmayı güçlendirmek ve güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi teşvik etmek adına atacağı kararlı adımlara yönelik Antalya Eylem Planı yayımlandı. Antalya Eylem Planı’nda, G20 ülkeleri tarafından ortaya konulan büyüme stratejilerinin tam ve zamanında uygulanmasını temin etmek için çabaların artıracağı ve böylelikle taahhütlerin küresel ekonominin ihtiyaç duyduğu desteği sağlayacağı vurgulandı.
Kaynak : Ercan Baysal - Star
İlginizi Çekebilir