© Teknik Elektrik 2017-2024

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi kuruluyor

İstanbul'u fethettikten sonra Fatih Sultan Mehmet Han Vakfını kurarak, 'Sahn-ı Seman Medresesi'nde en ileri düzeyde eğitim verilmesini sağlayan Fatih'in vasiyetini devam ettirmek isteyen Vakıflar Genel Müdürlüğü, onun adını taşıyan üniversite ile yaklaşık 600 yıllık mirasa sahip çıkıyor.

İstanbul'u fethettikten sonra Fatih Sultan Mehmet Han Vakfını kurarak, 'Sahn-ı Seman Medresesi'nde en ileri düzeyde eğitim verilmesini sağlayan Fatih'in vasiyetini devam ettirmek isteyen Vakıflar Genel Müdürlüğü, onun adını taşıyan üniversite ile yaklaşık 600 yıllık mirasa sahip çıkıyor.   

Vakıflar Meclisi, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Abdullah Oğlu Hacı Abdülaziz Ağa vakıflarının vakfiyelerinde de yer alan eğitim şartının, üniversite açmaya uygun olduğunun belirlenmesi üzerine bu vakıfların da Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesine destek vermesi kararını aldı.

Üniversitenin kurulması için İstanbul Başakşehir'de 202 bin metrekarelik vakıf arazisini tahsis eden Genel Müdürlük, Hatice Sultan Vakfına ait Eyüp, Fatih, Üsküdar, Eminönü ve Beyoğlu'ndaki toplam 2 bin 156 metrekarelik taşınmazın gelirini Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesine devretti.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin 'vasi üniversitesi' olmak üzere İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne başvuran Vakıflar Genel Müdürlüğü, vasi üniversitenin belirlenmesinden sonra, yeni üniversitenin Mütevelli Heyet listesi ile YÖK'e başvuruda bulunacak.

YÖK'ün başvuruyu kabul etmesi halinde, üniversitede güzel sanatlar, mimarlık, mühendislik, hukuk, iletişim, sosyal bilimler, iktisadi ve sosyal bilimler fakülteleriyle güzel sanatlar ve sosyal bilimler enstitüsü yer alacak. 

 

'TEMSİLCİSİ OLDUĞUMUZ VAKIFLARIN KURULUŞ AMACI İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettikten sonra ilk olarak 'Sahn-ı Seman'ı kurarak, eğitime verdiği önemi gösterdiğini belirtti. Beyazıt, 'Biz de onun vasiyetini yerine getirmeye çalışıyoruz' dedi. 

Genel Müdürlük olarak, yöneticisi kalmamış 41 bin 720 Osmanlı ve Selçuklu vakfının temsilcisi olduklarını ve onların kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek için çalıştıklarını vurgulayan Beyazıt, bu amaçla Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'ni hayata geçirdiklerini söyledi.

Bu üniversitede eğitim görecek öğrencilerin vakıf tarihine ve medeniyetine sahip çıkacak şekilde yetişeceğine olan inancının dile getiren Beyazıt, 'Öyle ki, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesinin Mimarlık Fakültesinden mezun bir öğrenci bir tarihi eserin restorasyonunu en ileri düzeyde bilecek. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin mezunları, vakıflara, vakıfların bizlere emanet ettikleri büyük medeniyete sahip çıkacak nitelikte olacaklar' diye konuştu.

 

'AMAÇ 5 YILDIZLI ÜNİVERSİTE'

 

Yusuf Beyazıt, Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Cumhuriyet öncesindeki vakıfların kurucularının eğitim vasiyetlerine önem verdiklerini vurgulayarak, tıp ve sağlık bilimleri alanında öğretim yapacak bir üniversitenin kuruluş kararının geçen ay YÖK'ten çıktığını anımsattı.

'Bezm-i Alem Valide Sultan' adı verilecek vakıf üniversitesinin Eyüp'te 330 bin metrekarelik bir alanda kurulmasının planlandığını belirten Beyazıt, üniversitede, tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri ve eğitim fakülteleriyle sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu, eğitim, sağlık ve adli bilimler enstitülerinin yer alacağını söyledi. 

Proje çizim aşamasındaki üniversitenin sosyal tesisleri, spor kompleksleri ve akademik kadrosuyla '5 yıldızlı' olmasını hedeflediklerini vurgulayan Beyazıt, öğrencilerin, alanındaki en iyi bilim ve sanat adamlarından ders almalarının ve konforlu yurtlarda konaklamalarının sağlanacağını kaydetti.

Genel Müdürlüklerince kurulacak üniversitelerde hiçbir ticari kaygı olmadığını vurgulayan Beyazıt, elde edilen gelirlerin, öğrencilere burs sağlama gibi hayır işlerinde kullanılacağını sözlerine ekledi. 

yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER