© Teknik Elektrik 2017-2024

Faizde tek hane dönemi başladı

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu yılın 4.

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu yılın 4. toplantısını yaptı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını 0,75 puan indirdi. Buna göre, gecelik faiz oranları borçlanmada yüzde 9,75'e, borç vermede ise yüzde 12,25'e çekildi. Merkez Bankasının gecelik borçlanma faiz oranı ilk kez tek haneli bir rakama geldi. Son altı ayda faiz oranları 7 puan indirilmiş oldu.

DÜNYA HALA SORUNLU

Kuruldan yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın yılın ilk çeyreğinde sürdügüne işaret ettiği belirtilerek şöyle denildi: "Uluslararası kredi piyasalarındaki sorunlar devam etmekte, küresel ekonomiye ilişkin göstergelerde henüz somut bir iyileşme gözlenmemektedir. Bu çerçevede iktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacağı ve enflasyon üzerindeki asağı yönlü baskıların süreceği düsünülmektedir. Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin de katkısıyla kısa vadede enflasyondaki düşüşün hızlanacağı tahmin edilmektedir.

RİSKLER ORTADAN KALKMADI

Kurul, politika faizlerindeki indirimlerin 2009 yılı sonunda enflasyonun hedefin belirgin olarak altında gerçekleşme olasılığını azalttığını düşünmektedir. Buna ragmen, finansal koŞullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin halen yüksek seviyede seyretmesi, asağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına işaret etmektedir.

SONRAKİ ÖLÇÜLÜ OLUR

MB, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecektir. Kurul, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği ve şartlara bağlı olarak para politikasının asaıı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulunmuştur."

 

İşaretini vermişti

 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bankanın 77. Genel Kurulu'nda, "Dış piyasadaki sorunlu görünüm devam ettiği sürece Merkez Bankası olarak gerekeni yapmaktan asla kaçınmayız" diyerek, "Güven artırıcı önlemlere ağırlık veren, kuralları belirlenmiş ve orta vadede sürdürülebilir maliye politikasının uygulanmasının, geçmiş deneyimler göz önüne alındığında bir zorunluluk olarak karşılarına çıktığını" söylemişti. Bu konuşmanın ardından piyasa çevreleri de dünkü faiz kararına ilişkin senaryolarını da bir bir sıralamıştı. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faizi tarihte ilk kez tek haneye çekebileceğini belirtmiş bunun da bankalara dair güven ortamını pekiştreceğini vurguladı.

 

İndirim beklentisi borsayı coşturdu

 

Faizlerdeki indirim beklentisi dün İstanbul Borsası'nda yüzde 4.23'lük bir yükseliş yaşanmasına yol açtı. Borsa 7 aydır ilk defa 29 bin 500 puanın üzerinde kapanış yaparken, Finans Yatırım Pazarlama Müdürü Şevket Keresteci Yeni Şafak'a şu açıklamayı yaptı: “IMF ile yeniden görüşmelere başlanılması çerçevesindeki anlaşma beklentisi ve MB'nin faiz politikalarının ekonomiyi destekler nitelikte olmasını yükselişin nedenleri olarak gösterebiliriz. Bu hareket 30 bine kadar ABD ile el ele kol kola gidecek gibi gözüküyor. İlk çeyrek bilançolarının iyi gelmesi bir toparlanma yaptırdı.”

 

Tahvilde kar satışı bekleniyor

 

Ata Yatırım Bono Piyasası Cem Tözge Yeni Şafak'a şu değerlendirmeyi yaptı: “Merkez Bankası'nın faiz indirimi piyasada tahvillerin faiz oranları üzerinde etkili oluyor. Dün faiz indirimi beklentisiyle gün içerisinde 12.5'in altına sarkan tahviller burda tutunmayı başaramayarak tekrardan 12.5'in üzerine çıktı. Tahvil faizlerinde 12.5 seviyesi çok kritik bir nokta. Eğer indirim kararının ardından 12.5'in altına doğru bir hareket olmazsa 12.5'ten 13.30'lara doğru bir hareket yaşanabilir.

 

YENİŞAFAK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER