© Teknik Elektrik 2017-2024

ESBİS, yılbaşında tamamen devreye girecek

Ticaret Bakanı Pekcan, 'Esnaf Bilgi Sistemi ile esnaflarımız kendileriyle ilgili her türlü işlemi mobil telefonlarından yapabilecek. İnşallah yılbaşında tamamen devreye almayı planlıyoruz.' dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar PekcanEsnaf Bilgi Sistemi (ESBİS) adını verdikleri bir yazılım hazırladıklarını, bu programla esnafın kendileriyle ilgili her türlü işlemi mobil telefonlarından yapabileceklerini belirterek, uygulamayı yılbaşında tamamen devreye almayı planladıklarını bildirdi.

Pekcan, CNN Türk televizyonundaki programda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilere yönelik değerlendirme yapan Pekcan, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile birkaç kez görüştüklerini, 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefiyle kamu ve özel sektör olarak çalışma grupları kurduklarını ve sektörlerle strateji planı oluşturduklarını anlattı.

Tekstil, hazır giyim, mobilya, otomotiv ve doğal taş alanlarındaki çalışma grubunun ekim ayında devreye gireceğini kaydeden Pekcan, "Küçük küçük çok şirket var. 2 bin mobilyacı var. Tek tek muhattap olamayız. Bunların konsolidasyonu üzerinde çalışıyoruz. Bizim verimlilik artışı ve sürekliliği sağlamak için bir arada çalışmayı öğrenmemiz lazım. Uluslararası pazarlarda artık birbirimizin rakibi olmayacağız, bir ekip olacağız, ekip çalışması yapacağız." diye konuştu.

Kooperatiflerin yaygınlaştırılması için yeni proje

Bakanlık olarak esnaf ve sanatkarlarla ilgili yürüttükleri çalışmaları anlatan Pekcan, bu kapsamda üniversitelerle, akademisyenlerle beraber sektör analizlerini tamamladıklarını bildirdi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) kanalıyla esnafa, bir yıla kadar 200 bin liraya kadar yüzde 7, bir yılın üstündeki vadelerde yüzde 8 faizle kredi kullandırdıklarını anımsatan Pekcan, "Esnaf Bilgi Sistemi (ESBİS) diye bir yazılım programı hazırladık. Bu programla esnaflarımız kendileriyle ilgili her türlü işlemi mobil telefonlarından yapabilecek. Ekim sonu, kasım başı gibi deneme prototipini devreye alacağız. İnşallah yılbaşında tamamen devreye almayı planlıyoruz." diye konuştu.

Öte yandan, Pekcan, ekim ayından itibaren 24 ilde 24 kooperatif kuruluşuyla kooperatiflerin yaygınlaştırılması, tanıtılmasıyla ilgili bir proje başlatacaklarını belirterek, kooperatif otobüslerinin illeri ziyaret ederek kooperatif kuruluşlarına destek vereceklerini kaydetti.

Pekcan, esnaflara yönelik tedarik ve dağıtım kooperatifinin kuruluşunun sözleşmelerini hazırladıklarına da işaret ederek, Kooperatif Yasa Taslağı'nı güncellemek için çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

 

AA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER