© Teknik Elektrik 2017-2024

Erse Kablo8217;ya İhracat Onur Ödülü...

Sayın Hakan Kubaş bize Erse Kablo’yu tanıtırmısınız? Bildiğiniz gibi; 1996 yılında kurulan Erse Kablo kaliteden ödün vermeyen, gelişime açık, müşteri odaklı yaklaşımı ile rekabet gücü yüksek, çevreye duyarlı, güvenilir ve çözüm ortaklarımız için katma değer yaratan lider kablo üreticileri arasında yer almaktadır.

Sayın Hakan Kubaş bize Erse Kablo’yu tanıtırmısınız?
Bildiğiniz gibi; 1996 yılında kurulan Erse Kablo kaliteden ödün vermeyen, gelişime açık, müşteri odaklı yaklaşımı ile rekabet gücü yüksek, çevreye duyarlı, güvenilir ve çözüm ortaklarımız için katma değer yaratan lider kablo üreticileri arasında yer almaktadır.

Erse Kablo lider zayıf akım üreticisi olmakla beraber son yıllarda gerek gemi tipi kablolar, enstrüman kabloları ve özellikle yangına dayanıklı kablo üretimi ile de birçok elit projede yer almış ve yer almaya devam etmektedir.

İç ve Dış piyasada 2011 yılında yine büyük projelerinin aranan markası olarak gerek marka bilinirliğimizi gerek pazar payımızı arttırmış durumdayız. Erse Kablo, Yurt içinde Sektördeki liderliğini 2012 yılında da sürdürerek Yurt içi ve Yurt dışı büyük ve elit projelerde varlığını devam ettirecektir.

Bununla birlikte Müşteri ilişkileri Yönetimi modeli, daha güncel bir deyimle CRM konusunda çalışmalarımızı her geçen gün geliştirerek devam ettirmekteyiz.

Zayıf akım kablo ihracatında lider konumunda olan firmamız 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yapmaktadır. Bunun sonucu olarak Firmamız İMMİB tarafından “İhracat Onur ödülü” ile onurlandırıldı.

İhracat yaptığımız ülkelerin içerisinde Irak, Portekiz, İspanya, Fransa, Singapur, Malezya, Kore, İngiltere, Almanya, Avusturya, Macaristan, Romanya, Rusya, Ukrayna, Belarus, Kazakistan, Mısır, Ürdün, Katar ve Kuveyt yer almaktadır.

Ürünleriniz ve ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Başlıca ürün gruplarımızı koaksiyel kablolar, sinyal kontrol kabloları, yangına dayanıklı kablolar, haberleşme kabloları, veri iletişim kabloları, silikon kablolar,  enstrüman kabloları, gemi tipi kablolar, Termoplastik Poliüretan kablolar, harmonize kablolar ve her tip özel kablolar olarak sınıflandırmaktayız.

Peki bu kadar geniş ürün gurubu ve çeşidinin belgelendirilmesi konusunda Erse Kablo ne durumdadır?
Ürün ve sistem kalitelerini sadece kendi laboratuvar ortamlarımızla değil, VDE kalite sistem ve ürün belgeleri, NQA kalite sistem belgesi, TSE - TSEK, TURK Loydu, GOST-R ve Yangın(Rusya), Lloyd’s Register, ABS, Bureau Veritas, Rus Loydu, RİNA gibi yurtiçi ve yurtdışı belgelendirme kuruluşlarından da onaylatarak sertifikalandırmış bulunmaktayız. Ulusal kalite ödülünün (Kalder üyeliği) ilk adımlarını atmış bulunmaktayız. Ayrıca her geçen gün de belgelendirme çalışmalarımız devam etmektedir.

Birçok konuda Türk Standartları Enstitüsü, Kal – Der, VDE, BV, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kablo ve İletken derneği gibi uzman kişi ve kuruluşlarla işbirliğimize hız kesmeden sürekli ve geliştirerek devam ediyoruz.
 
İhracat Onu Ödülü aldınız süreci anlatırmısınız?
Evet, bu ödülden dolayı gurur duyduk. Sürece gelince; doğru zamanda, doğru yerde olmak, pozitif ve bilimsel iletişim ve müşteri geri bildirimi yapmak, Müşteri beklentilerini anlamak, İyi bir ekip, doğru tasarlanmış bir alt yapı ve size destek veren ve güvenen bir üst yönetim ile ERSE Kablo ihracat alanında gerçekleştirdiği bu çalışmaları ve ülkemizin ihracat hedefine sağladığı katma değerden dolayı 2011 yılında İMMİB tarafından İhracat Onur Ödülü’ne layık görülmüştür kısaca bu başarıyı getiren işte bunlar.

Erse Kablo, Türkiye ihracatının neresinde yer almaktadır?
Erse Kablo kısa bir süre önce başlamış olduğu İhracat satışlarında basamakları hızla tırmanarak zayıf akım kablo ihracatında ilk üç arasında yer almıştır. Bu güne baktığımızda Avrupa ülkeleri ağırlıklı olarak 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yapmaktadır.

Yurt Dışı projeleriniz hakkında bilgi verirmisiniz?
Erse kablo olarak; Ürdün’de Mudawarra to Amman Water Conveyance System, Türkmenistan’da Carigali Onshore Gas Terminal, Umman’da Sohar 2 Ipp & Barka 3 Ipp projesi, Yunanistan’da Desfa Mesimvrıa Gas projesi, Cezayir’de Fornaka Klor ve Alkali Kimya Fabrikası, İrlanda’da Whitegate doğalgaz çevirim santrali, Bulgaristan’da Maritsa east santrali projesi, Serdika Center, Vietnam’da Petrovietnam projeleri, Irak’da Najaf Enerji santrali, Kuveyt’de Az Zour Epp 08 Projesi, Suudi Arabistan’da Klor alkali kimyasal tesisleri, Romanya’da Holcim-ABB projeleri, Katar’da ABB ile gerçekleştirilen Alüminyum tesis projesi, Irak’da  South Degassing Station, Süleymaniye’de Faruk Medikal Center, Al- Najaf Al-ashraf cultural City, Makedonya’da Skopje Alexander the Great Airport, Azerbaycan’da Flame Towers, Port Bakü Residence, Jw marriott Bakü hotel, Libya’da Rixos All El Nasır Otel, Litvanya’da Ozas Shopping and Entertaintment  yurt dışında yer aldığımız projelerin bazılarıdır.
 
Erse Kablo’yu 2012 yılında hangi fuarlarda göreceğiz?
Erse Kablo 2012 yılında şimdiye kadar; Mart ayında Çek Cumhuriyetinde “AMPER ELEKTRİK FUARI”, Nisan ayında Ukrayna’ da “ELCOM ELEKTRİK FUARI” na katıldı. Yılın geri kalan kısmında ise; Abu Dhabi’de düzenlenecek ADIPEC petrol ve gaz fuarı, Madrid’de düzenlenecek olan MATELEC elektrik fuarı, Kahire’de düzenlenecek olan ELECTRİCX fuarlarına katılacaktır.

Kablo sektörünün “İhracat” sorunlarından bahsedermisiniz?
En büyük sorun etik ve profesyonel değerlere bağlı kalınmadan ürün yapısı ve kaliteden taviz verilerek yapılan satışlar ve bununda nasıl olsa kendi markamızı basmıyoruz diye bahane edilmesi. Bu durum, kısa vadede firmalara cazip gelebilir ancak uzun vade de Türkiye ihracatını sekteye uğratacağı kesindir. Biz Erse Kablo olarak en büyük mücadelemizi bu alanda ve konuda vermek zorunda kalıyoruz.
 
Türk Kablo imalat sektörünün Uluslar arası alandaki handikaplar nelerdir?
Çin ve Hindistan gibi ülkelerin para politikaları, Türkiye’deki aşırı ve kontrolsüz rekabeti yurt dışına da taşımamız, Marketing çalışmalarını profesyonel olarak yapamamak, Ar-Ge’ye yeterince kaynak ayıramamak, know-how yaratamamak.

Daha da önemlisi, Avrupa da ki büyük üreticiler üretimden çekilerek toptan satışa yöneldi. Türk Kablo imalat sektörü de yukarıdaki bahsettiğimiz gereklilikleri yapamayarak ya da yapmayarak Avrupalı büyük toptancıların fason üreticisi konumuna sürüklendi. Bu durum ise “Marka” imajı ve güvenilirliği sağlamamızın önündeki en büyük engel olarak karşımızda durmaktadır.

Peki ya Avrupalı Üreticilere karşı avantajlarınız?
İşçilik ücretleri ve sosyal hakların Avrupa ya göre düşük olması Türk Kablo üreticileri açısından fiyat avantajı sağlayabilir. Ayrıca Türk firmalarının esnek yapıları ve gerek fiyatlandırmalarda, gerek teslimatlarda hızlı geri dönüşleri diğer bir avantaj olarak sıralanabilir.

Türkiye ihracatı demişken, Irak pazarını Türk kablo sektörü açısından değerlendirir misiniz?
Irak pazarını coğrafi konumu, aramızdaki kültür birliği ve ekonomimize yaptığı katkı açısından değerlendirdiğimizde Türk kablo sektörü için en önemli pazarlardan biridir.

Sektörümüz bu bölgede kendini ifade edebilmekte, ihtiyaçları anında algılayarak hızlı geri dönüşler yapabilmektedir.

Türk kablo sektörü yenilikçi, güvenilir ve kaliteli ürünleri pazara sağlayacak bilgi, birikim ve imkanlara sahiptir. Bu anlamda Irak pazarının tercihini güven ve kalite yönünde yapmasının katma değeri ve faydası çok büyük olacaktır.

Son yıllarda Irak’a ihraç edilmek üzere üretimi yapılan kabloların üretim sahasında, gümrüklerde ve ülkeye girişlerini takiben pazarda yapılan denetim ve kontroller; bizler gibi kaliteyi esas almış kablo üreticilerini memnun ve mutlu etmektedir.
   
Aynı konudan devam edelim. Yani Irak’tan. Türk kablo sektörünün Irak’taki mevcudiyeti nedir?
Irak’taki kablo ihtiyacının büyük yüzdesi Türk ve Türkiye’de üretim yapan firmalar tarafından karşılanmaktadır. Sadece son kullanıcı değil aynı zamanda bir çok büyük alışveriş merkezi, okul, kurum binaları gibi yapılar Türk kablosunun imzasını taşımaktadır. Bir bakıma Irak’ın can damarları Türk Kabloları ile can bulmaktadır.

Bu pazarda mevcut rakipler ve önümüzdeki dönemde olası rekabet konundaki değerlendirmeleriniz nelerdir?
Irak pazarı son yıllarda hızlı bir değişim ve gelişim içerisinde. Bu bağlamda Irak’taki ticaret erbapları ve kurumlar nezdinde gelişen kalite bilincini memnuniyetle takip ediyoruz. Önümüzdeki dönemde belirli standartlar çerçevesinde sertifikalandırılmış üretim yapan yenilikçi, öncü ve bölge gereklerini iyi anlamış üreticilerin ön plana çıkacağı bir dönem olacağı inancındayız. Bu dönemde rakipler arasındaki rekabet fiyat ekseninden kurtularak doğru teknoloji ve  üretim yönünde olacak.

Arap Baharı diye tanımlanan olayların, Türkiye’den Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarına yapılan kablo ihracatına etkisi-yansıması nasıl gerçekleşti ve gerçekleşiyor?
Arap baharı oluşumları sektörümüze ilk etapta bir durgunluk getirse de fırtına yerini sakinliğe bıraktığında tüm üreticilere kapılarını yeni olanaklar olarak açacaktır. Bu bağlamda kendi ülke ekonomimizdeki mevcut durum kadar ilgili oluşumların yaşandığı ülke ekonomilerine yapabileceğimiz katkıları da önemsiyoruz.
 
Sayın Hakan Kubaş başka eklemek istedikleriniz var mı?
Türkiye ve Irak açısından çok önemli olan ticari faaliyetlerinin daha efektif ve aktif yürütülebilmesi için mutlaka ortak bir bankacılık ve finansal çözüm sistemleri üretilmesi gerektiğine inanıyoruz. Aynı zamanda ticari riskleri güvence altına alan ulusal ve ulusal sigorta şirketlerinin Irak pazarına özel bir ilgi göstermesi de diğer bir talebimizdir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER