© Teknik Elektrik 2017-2024

Erdoğandan, Erivana protokole dokunmayın uyarısı

Dış Haberler Erdoğan'dan, Erivan'a 'protokole dokunmayın' uyarısı Ankara'nın, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi amacıyla geçen yıl imzalanan protokolleri 1915 olaylarına atıf yaparak kabul etmesine yönelik tepkisi sürüyor.

Dış Haberler
Erdoğan'dan, Erivan'a 'protokole dokunmayın' uyarısı
Ankara'nın, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi amacıyla geçen yıl imzalanan protokolleri 1915 olaylarına atıf yaparak kabul etmesine yönelik tepkisi sürüyor.
Dışişeri Bakanlığı'nın önceki gün Ermeni mahkemesinin protokollere ilişkin gerekçeli kararını "kabul edilemez önkoşullar ve kısıtlayıcı hükümlerin" içerdiğine ilişkin açıklamasının ardından dün de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kararın gerekçesinde, 'temel ilke olarak asla kabul edilemeyecek bir yaklaşım tarzı' olduğunu söyledi. Erdoğan, Erivan'a "Eğer bu düzeltilmezse süreç zedelenir." uyarısında bulundu.

Başbakan Erdoğan, Suudi Arabis-tan'daki temasları kapsamında dün Cidde'de görüştüğü İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Ermenistan'ın tavrıyla ilgili bir soru üzerine, "Biz bu metni hemen parlamentomuza gönderdik, herhangi bir kurumu aracı olarak sokmadık. Cümleler arasında operasyon da yapmadık. Aynen gönderdik ve biz orada samimiyet gösterdik." dedi.

DAVUTOĞLU, NALBANDYAN'DAN İZAH İSTEDİ

"Şu anda Ermenistan, metnin üzerinde operasyon yapmaya kalkıştı. Bunun tabii düzeltilmesi lazım, bu düzeltilmedikten sonra süreç zedelenmiş olur." diye konuşan Erdoğan, "Kaldı ki Ermenistan-Azerbaycan arasındaki ilişkiyi bu işin dışında tutmak gibi bir lüksümüz de yok." ifadesini kullandı. Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin protokollere dair gerekçeli kararında, "Protokol, Ermenistan Anayasası'nın Giriş bölümüne ve Bağımsızlık Bildirisi'nin 11. Paragraf'ına aykırı olarak yorumlanamaz ve uygulanamaz." deniyor. Zikredilen metinlerde ise 1915 olaylarının uluslararası toplum tarafından soykırım olarak tanınması milli gaye olarak tanımlanıyor. Dün Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan ile telefonda görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Ankara'nın rahatsızlığını iletti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin'in verdiği bilgiye göre, Cidde'deyken kendisini arayan Nalbandyan ile telefon görüşmesi yapan Davutoğlu, Ermenistan hükümetinden duruma açıklık getirmesini ve gerekli siyasi iradeyi sergilemesini beklediklerini kaydetti. Türk tarafının süreci geciktirmeye çalışmakla suçlanmasının tamamen temelsiz olduğuna, zira Ermeni tarafının parlamenter süreçte halen Türkiye'nin bir hayli gerisinde bulunduğuna işaret etti.

Erdoğan, basın toplantısında Suudi Arabistan ziyaretini de değerlendirdi. İki ülke arasında halen 6 milyar dolar seviyesinde olan dış ticaret hacmini 2 yıl içinde 10 milyar dolara çıkarma konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı. Vizelerin kaldırılmasına yönelik Türk tarafının talebinin ise şimdilik kabul görmediğini anlattı.

Başbakan Erdoğan'a İspanya'dan da ödül

İslam dünyasının Nobel'i olarak kabul edilen Kral Faysal İslam'a Hizmet Ödülü'ne layık görülen Başbakan Erdoğan'a İspanya'dan da önemli bir ödül verildi. İspanya'nın güneyindeki Endülüs özerk yönetiminin başkenti Sevilla, 'Medeniyetler İttifakı projesinin harekete geçirilmesinde üstlendiği "önemli rolü"nden dolayı' "Sevilla, Nodo entre Culturas" (Sevilla, Kültürler Arasındaki Bağ) ödülünün Erdoğan'a verilmesini kararlaştırdı.

ZAMAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER