Erdoğan: TANAP'ın dünyada alternatifi yok
EKONOMİErdoğan Trans Anadolu doğalgaz botu hattı (TANAP) temel atma töreninde Türkiye'nin enerji dağıtacak bir koridor olacağını söyledi.
TANAP projesi sonunda start aldı. Projenini ilk kazması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili'nin katıldığı törenle Kars'ta vuruldu.
TARİHİ PROJE
9,5 milyar dolarlık Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın temel atma töreni öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;
Dünyayı daha adil bir yere getirme konusunda sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bu projeyle doğal kaynaklar açısından gerçekleşecek hassasiyetimizi göstermeyi umuyoruz. Doğalgazla birlikte barışın da akabinde geleceğini umuyoruz.
TÜRKİYE'NİN PROJEDEKİ YERİ
Bu projede Azerbaycan birinci sırada geliyor. Bizse transit geçiş olarak yer alacağız bu projede. Avrupa ise tüketici profilinde yer alacak. Biz projeyle aynı zamanda kend i vatandaşlarımıza sunma iradesini de sunuyoruz. Bu yolda birlikte ilerlediğimiz için hepinize teşekkür ediyorum.
"HEDEF MERKEZ OLMAK"
Türkiye hem demokrasi hem ekonomi alanında büyük çalışmalar gerçekleştirildi. Turizm gelirlerimizi 24 buçuk milyar dolar seviyelerine ulaştırdık. TANAP'a alternatif bir proje yoktur. Bu özgün bir projedir. Türkiye'yi bölgenin enerji dağıtım merkezi haline getirmeyi planlıyoruz.
KATKISI BÜYÜK
Tüm dünyada örnek alınan bir şehirleşme hamlesi başlattık. Türkiye'yi bölgesinin enerji dağıtım merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. TANAP özgün bir projedir. Bu projeye bir şey alternatif olamaz. Bu projeye Azerbaycan, Gürcistan'dan, Türkiye'den ziyade tüm Avrasya'nın ihtiyacı var. Bu proje ekonominin yanında barışa sağlayacağı katkıda çok önemlidir.
"31 MİLYAR METREKÜP..."
Güney gazı koridorunu hayata geçirdiğimizde Avrupa ile Hazar bölgesi arasında güçlü bir bağ oluşturacağız. Trans Anadolu doğalgaz botu hattı (TANAP) 31 milyar metreküp seviyesine çıkacak. 1850 km'lik hattın hizmete girmesini temenni ediyoruz.
"2018'DE BİTMESİNİ HEDEFLİYORUZ"
Doğalgaz akışının hedeflediğimiz tarihte inşallah 2018'de başlamasını umuyoruz. 22 ilimizden 67 ilçemizden 600 köyümüzden geçecek hattın süratle tamamlanarak hizmete girmesini temenni ediyoruz. Çalışmaları yürütecek firmalara, işçilere başarılar diliyorum. Bir kez daha TANAP'ın hayırlı olmasını diliyor, Allah kazalardan muhafaza etsin diyorum.
TEMEL ATILDI
Erdoğan'ın konuşmasının ardından üç cumhurbaşkanı birlikte düğmeye basarak projenin temeli olan boruları toprağa vinçle indirdiler.
DEV PLATFORMLARIN ÖZELLİKLERİ
İnşa edilecek iki platformun toplam ağırlığı 2.7 adet Eyfel Kulesi'nin ağırlığına eşit olacak. İki platformu denizde birbirine bağlayacak olan 51.2m'lik köprü, tarihi Urluca Köprüsü uzunluğunda olacak. Platformların birinde 100 kişinin konaklayabileceği yaklaşık 3 katlı modüler bina olacak Platformda ulaşımı havadan sağlamaya imkân verecek helikopter pisti inşa edilecek. Platformların inşaatında işveren temsilcileri ile birlikte yaklaşık 4 bin 500 kişi çalışacak.
1 TRİLYON METREKÜP GAZ
Hazar denizinin altında bulunan Şahdeniz doğalgaz yataklarında 1999 yılında keşfedilmişti. Yaklaşık 1 trilyon metreküp gazın tek bir alanda bulunduğu Şahdeniz doğalgaz rezervi, dünyadaki en geniş kaynaklar arasında yer alıyor. Şahdeniz 2 kapsamında, yılda 16 milyar metreküp (bcm) doğalgaz üretilmesi öngörülüyor. Bunun 6 bcm'inin 2018 yılsonu itibariyle Türkiye'ye, 10 bcm'inin ise bir yıl sonra Avrupa'ya ihracatı öngörülüyor. Şahdeniz 2'nin Türkiye ayağını oluşturan TANAP Projesi için öngörülen dört aşamanın ilki 2018'de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020'de yıllık 16 bcm olacak kapasitenin, 2023'te 23 bcm'e ulaşması hedefleniyor. TANAP'ı ileride diğer yataklardan ve başka ülkelerden doğalgaz da besleyecek.
İlginizi Çekebilir