© Teknik Elektrik 2017-2024

Erdoğan, Kurtulmuşa resmen birleşme teklif etti

Görüşmenin ardından parti yönetimini toplayan Kurtulmuş, sorular üzerine 'bütünleşme' davetini resmen aldıklarını açıkladı.

Görüşmenin ardından parti yönetimini toplayan Kurtulmuş, sorular üzerine 'bütünleşme' davetini resmen aldıklarını açıkladı. "Yeni Türkiye'nin inşası için birleşme imkânı olabilir mi, müzakere edeceğiz." diyen Kurtulmuş, görüşmenin genel bir çerçeve olduğunun da altını çizdi: "Her iki partinin kendi merkez yürütme kurullarında bu konu konuşulacak ve belli bir noktaya gelinecek."

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti MYK toplantısında HAS Parti lideri Numan Kurtulmuş ile eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu'ya davette bulunduğu ileri sürülmüştü. Bu iddianın ardından başlayan tartışma, Erdoğan ile Kurtulmuş arasında dün gerçekleşen görüşmeyle sonlanmış oldu. Başbakanlık Konutu'ndaki görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Numan Kurtulmuş çıkışta yaptığı açıklamada, AK Parti ile HAS Parti'nin birleşmesi konusunda resmî teklif aldığını duyurdu. Erdoğan ile teklifle ilgili olarak karşılıklı görüşlerini paylaştıklarını belirten Kurtulmuş, "Bütünleşme tekliflerini, davetini aldık. O çerçevede kendisi konuyu partisinin Merkez Karar Yürütme Kurulu'na götüreceğini, bu süreçte Türkiye'nin inşası konusunda güç birliği, güçlenmenin, birlikte mücadele etmenin uygun olacağını orada ifade edeceğini söyledi. Biz de benzer şekilde bu daveti ilgili yetkili kurullarımıza götüreceğiz. Dolayısıyla resmen bu anlamda bir teklif davet, çağrı yapılmış oldu." diye konuştu.

Kurtulmuş, bundan sonra konuyla ilgili gelişmeleri gerekli oldukça kamuoyuyla paylaşacaklarını da ifade etti. "Bizim hiçbirimizin bir makam, mevki beklentisi yok, bunu bütün Türkiye biliyor." diyen HAS Parti lideri, "Yeni dönemde yeni Türkiye'nin inşası için söyledikleri ilkeler çerçevesinde bir güç birliği, bütünleşme imkânı olabilir mi, bunu müzakere edeceğiz. Konuyu şeffaf bir şekilde milletimizle paylaşacağız." ifadelerini kullandı. HAS Parti içinde konuya ilişkin eğilimin ne yönde olduğu şeklindeki soruya da "Parti içinde görüşeceğiz ve en kısa sürede kamuoyu ile paylaşacağız." karşılığını verdi.

Numan Kurtulmuş, Erdoğan'la görüşmesinin hemen ardından partisinin MYK'sını topladı. Toplantıda, bazı isimlerin itirazlarını dile getirdikleri ancak partideki genel eğilimin AK Parti ile bütünleşme yönünde olduğu belirtildi. Alınan bilgilere göre karar, pazar günü yapılacak il başkanları toplantısı ve Genel İdare Kurulu'nda görüşüldükten sonra netleşecek. Kurtulmuş tarafından da basına duyurulacak.

Kurtulmuş, MYK toplantısından sonra yaptığı açıklamada bir karar almadıklarını, karar organının Genel İdare Kurulu olduğunu hatırlattı. Ardından, "Görüşlerimizi arkadaşlaımızla paylaştık. Buradan bir karar alınacak değil, alınmadı. Gerekli açıklamaları ileride yapacağız. Genel İdare Kurulu da toplanacak. Süreç bugün itibarıyla devam ediyor. Her iki partinin karar organlarında konuşulacak ve karara bağlanacak." diye konuştu. Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu ile birlikte, partinin karar ve yürütme kurullarındaki bazı üyelerin ise birleşmeye karşı olduğu öğrenildi. Bekaroğlu, HAS Parti'nin MYK toplantısının sürdüğü saatlerde Twitter'daki hesabından "Numan Bey'e, yanlış yaptığını, bu işin doğru olmadığını söyledim. Kendisiyle vedalaştım." açıklamasını paylaştı.

Bu arada bütünleşme teklifini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Numan Bey'i tanıyorum, fevkalade iyi yetişmiş, müspet birikimli bir arkadaşımızdır. O ve arkadaşlarının AK Parti'de bulunma, siyaset yapma imkânları olursa katkı yapacaklarına inanıyorum." şeklinde konuştu. Kaynak:zaman

TÜM HABERLER