EPDK elektrik tedarikçilerine ilk defa geniş kapsamlı yaptırım uyguladı
SEKTÖRELEnerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, geçtiğimiz ay elektrik tedarik şirketlerini sözleşmelere sadık kalması konusunda uyarmıştı.
Uyarıyı dikkate almayan tedarikçi şirketlere 3 ay boyunca yeni abone yasağı yaptırımı uygulandı. Yılmaz, aylık ortalama 82 lira ve üzeri fatura ödeyen, dolayısıyla elektrik tedarikçisini seçmeye hak kazanan serbest tüketicilerin sözleşmelerinde mağdur olduklarını açıklamıştı.
Geçmişte imzalanan anlaşmalara sadık kalmayan elektrik tedarikçisinden 93‘üne ceza kestiklerini söyleyen ve “Mağdur edeni mağdur ederiz” diyen Yılmaz şunları söyledi: “93 dağıtım şirketine üç ay boyunca yeni abone yasağı getirdik. Bu cezalara devam edeceğiz. Herkes kurallara uymak zorunda. Biz limitleri aşağı çekerken iştahlar artıyor. Ancak iştahlar artarken tedarik şirketleri obur davranmamalı. Abonelerin ihtiyaçlarını karşılamaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Bu konu bizim için oldukça hassas bir konu.”
Elektrik piyasasında kayıtlı 150 tedarikçi ve 21 görevli perakende şirketi olmak üzere toplam 171 şirket bulunuyor. Katılımcılardan bazıları aktif olarak satış yapmıyor.
EPDK Uyarı Yazısı:
Bilindiği gibi 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu, elektriğin tüketicilere yeterli, kaliteli, sürekli ve düşük maliyetli bir şekilde sunulmasını sağlayacak rekabet ortamının oluşturulması için gereken yasal çerçeveyi tanımlamaktadır. Bu doğrultuda Kanun, tüketiciler ile tedarikçiler arasında yapılacak ikili anlaşmalara ve dengesizliklerin dengeleme ve uzlaştırma mekanizması üzerinden giderilmesine dayalı bir piyasa yapısının teşkilini öngörmektedir.
Yıllık tüketimi her yıl Kurulca belirlenen tüketim değerinden fazla olan tüketiciler elektrik enerjisi ihtiyaçlarını temin amacıyla tedarikçilerini seçebilme hakkına kavuşmuşlardır. Yıllar içinde, Serbest tüketici sayısının artmasıyla, elektrik ticareti yapmak üzere kurulan ve Kurumumuzdan bu faaliyet için lisans alan tedarik şirketlerinin sayısı da hızla artmıştır. Bu durum Kurumumuzca perakende piyasasında rekabetin ve dolayısıyla tüketicilerin seçim imkanının artması açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmiştir. Bu sayede, serbest tüketici niteliğini haiz tüketiciler, ikili anlaşmalar yolu ile tedarikçilerini seçebilmekte ve ikili anlaşmalar yoluyla enerjilerini tedarik edebilmektedirler.
Ancak son aylarda ülkemizde yaşanan bir takım olağanüstü olaylar ve arz talep değişimlerine dayalı piyasa dinamikleri birlikte değerlendirildiğinde, gün içi piyasasında fiyatlarda çok az sayıda saatle sınırlı dahi olsa fiyat dalgalanmalarının oluşabildiği gözlenmektedir.
Bunun soncunda ise özellikle tedarikçi kaynaklı olarak elektrik piyasasının temelini oluşturan mevcut ikili anlaşmaların zamanından önce ve tek taraflı olarak anlık reflekslerle piyasada güveni zedeleyebilecek şekilde fesih edilmesi talepleri olduğu bilgisi Kuruma ulaşmıştır.
Daha sağlıklı, istikrarlı ve öngörülebilir bir elektrik piyasasının oluşturulması ve bunun muhafaza edilebilmesi ve satıcı konumundaki tedarikçiler ile alıcı konumundaki tüketiciler arasında daha uzun dönemli güvene dayalı ve sağlıklı ticari ilişkilerin sürdürülmesi bakımından özellikle mevcut ikili anlaşmalar konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda bilgilerinizi rica ederim.
enerjienstitusu.com
İlginizi Çekebilir