© Teknik Elektrik 2017-2024

Enerjide Türkiye'yi söz sahibi yapacak hamle

TANAP’tan sonra Rusya’nın Güney Akımı da Türkiye’ye yönünü çevirince rekabet hattı doğdu.

 

Azerbaycan ile yürütülen TANAP Projesi’nden sonra Bulgaristan’ı aşamayan ve Ukrayna’yı devre dışı bırakmak isteyen Rusya Güney Akım’ın yönünü Türkiye’ye çevirince iki devproje yarışır hale geldi. Gazı Avrupa’ya bağlayacak iki büyük hat Türkiye üzerinden geçerken ‘geçiş ücreti’ ve ‘ucuz ve bol gaz’ bırakmayı vaat ediyor. Türkiye görece ucuz ve bol gazla birlikte fiyatta söz sahibi olma olanağına kavuşacak. Bakan Yıldız’ın ifadesiyle geçişten de en az 400 milyon Euro gelecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önceki gün Ankara’yı ziyaretinde Güney Akım’ı iptal ettiğini açıklaması üzerine gündeme gelen Türkiye üzerinden 63 milyar metreküplük yeni hat büyük yankı yarattı. Bu yeni hatla birlikte herkesin ilk aklına gelen Azerbaycan ile yürütülen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) oldu.

"TANAP ZARAR GÖRMEZ"

Enerji Bakanı Yıldız, dün yaptığı açıklamada TANAP’ın bu projeden zarar görmeyeceğini işaret ederek “Çünkü ortağız. Güney Akım’da ortak değiliz. Ama bazı AB firmaları bu projeiçinde bulunuyor. Bunu doğru okumak lazım” dedi.

Güney Akım’a alternatif hattı aylar önce ilk kez gündeme getiren eski BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı ve Zorlu Enerji Doğalgaz Genel Müdürü Fuat Celepci ise dünya gündeminde bomba etkisi yaratan projeyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

‘UCUZLUK’ OLARAK YANSIR

Celepci, Güney Akım’ın deniz geçişi (Karadeniz) nedeniyle yatırım maliyetinin 22 milyar dolar olduğuna işaret ederek “Türkiye üzerinden kara geçiş maliyeti boru hattı ve kompresör istasyonları dahil toplam 12.2 milyar dolar. Gazprom’a, kara geçişinin yatırım bütçesinden sağlayacağı tasarruf tutarı yaklaşık 9.8 milyar dolar olacak” ifadesini kullandı.

Celepci, Türkiye’nin, gelecek 10 yılda 25 milyar metreküp ek doğalgaza ihtiyacı olduğunu belirterek “Bu projeyle Rusya, Türkiye piyasasına ihtiyaç duyduğu ek gazı da verme imkânı sunuyor” dedi. Celepci, bu hattan gelecek gazın Irak ve İsrail gazıyla fiyat yönünden rekabet etmek zorunda olduğunu belirterek “Fiyat ne olur? Rusya, Irak ve İsrail gazıyla rekabet etmeyi göze almıştır. Bunun Türkiye’ye etkisi ne olur? Son tüketici daha ucuza gazkullanır” diye konuştu.

TOPLAM MALİYETİ 12.2 MİLYAR DOLAR OLACAK

-Türkiye güzergâhı, açık denizde 2 bin 100 kilometre daha az boru hattı yatırımı yapılmasını sağlayacak.

-Mavi Akım güzergâhı boyunca yapılacak deniz geçişi maliyeti bugünkü fiyatlarla 9.5 milyar dolar.

-Buna ek olarak Yunanistan’a ulaşmak için Türkiye karasından 800 kilometre en az 64 inç çapında yeni bir hat ile 4 adet kompresör istasyonu inşa edilmesi gerekiyor. Hatlar, karada birleşir. Tek bir boru hattından Samsun’dan başlayıp Ankara üzerinden Trakya’ya ve Yunanistan sınırına uzanabilir.

-Bu hattın ve kompresörlerin toplam maliyeti 2.7 milyar dolar.

-Bu projenin deniz geçişi ile kara geçişinin toplam maliyeti 12.2 milyar dolar düzeyinde hesaplanıyor.

MAVİ AKIM’IN YANINDAN 4 HAT DAHA GEÇECEK

Türkiye üzerinden yeni bir boru hattı inşa edilecek. Mavi Akım güzergâhı boyunca Karadeniz’de 4 adet (her biri 400 kilometre uzunluğunda) toplamda 1.600 kilometre hat inşa edilmesi bekleniyor.

FİYATI TÜRKİYE BELİRLEYECEK

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye ile Rusya’nın anlaştığı yeni doğalgaz projesine işaret ederek bu projeyle birlikte Türkiye’nin, gaz fiyatlarının belirlendiği ülke konumuna geleceğini söyledi.

Kumbaroğlu,“Rus gazının Avrupa’ya ulaştırılması için Güney Akım yerine Türkiye üzerinden yeni bir hat yapılması ve Türkiye’de bir gaz terminali oluşturulması gündeme gelmiş durumda” dedi.

 

Kaynak : HT GAZETE

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER