© Teknik Elektrik 2017-2024

Enerjide akıllı dönem

ELDER Yüksel, 2020 Akıllı Şebeke Yol Haritası'nın faaliyete geçtiğini belirtti.

 

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel, elektrik dağıtım şirketlerinin Türkiye'nin 2020 Akıllı Şebeke Yol Haritası'nı faaliyete geçirdiğini belirterek, "Bu projede yerli teknolojinin maksimum katılımı hedefleniyor. 2035'e kadar Türkiye'de akıllı sayaç uygulamalarıyla birlikte akıllı şebekelere 10 milyar avro harcanmasını öngörüyoruz" dedi.

10 milyar avroluk harcama

Yüksel, Türkiye’deki 21 özel elektrik dağıtım şirketini temsil eden ELDER'in, tüketicilerin elektrik piyasasına aktif katılımını sağlayacak, yenilenebilir enerjinin üretimdeki payını arttırmaya yardımcı olacak ve enerji kalitesini iyileştirecek ‘Türkiye Akıllı Şebekeler 2020 Yol Haritası Projesi’ni faaliyete geçirme hazırlığında olduğunu ifade etti.

Uğur Yüksel, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan Türkiye Akıllı Şebekeler 2020 Yol Haritası Projesi’nin, Akdeniz EDAŞ, Anadolu Yakası EDAŞ, Aydem EDAŞ, Başkent EDAŞ, Boğaziçi EDAŞ, Çamlıbel EDAŞ, Gediz EDAŞ, Toroslar EDAŞ ve Uludağ EDAŞ konsorsiyumu tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Söz konusu proje ile akıllı şebekelere ilişkin fayda- maliyet analizi, mimari yol haritası, mevzuat tavsiyeleri ve insan kaynağına yönelik hedeflerin belirleneceğinin altını çizenYüksel, "ELDER, tüm bu süreçlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK başta olmak üzere, tüm paydaşlar ile etkin iletişim ve koordinasyondan sorumlu olacak. Avrupa Birliği 2050'ye kadar akıllı şebekelere 400 milyar avro harcamayı hedefliyor. 2035'e kadar Türkiye’de de akıllı sayaç uygulamaları ile birlikte akıllı şebekelere 10 milyar avro harcanacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

'Maksimum kullanımı amaçlanıyor'

Türkiye’nin akıllı şebekeye geçişinde yol haritasını oluşturacak projenin stratejik olduğuna işaret eden Yüksel, "Bu projede, yerli teknolojinin mümkün olan en yüksek seviyede katılımı hedefleniyor. AF Mercados Türkiye’nin danışmanlığında gerçekleştirilen proje, 16 ay sürecek ve akıllı şebekeye geçiş sürecinde ihtiyaç duyulan metodoloji ve takvimi oluşturulacak" ifadelerini kullandı.

Akıllı şebekelere geçişin elektrik sektörüne, çevreye, özellikle de tüketici tarafına birçok fayda sağlayacağını vurgulayan Yüksel, şunları kaydetti:

"Enerji tedarik sürekliliğinin sağlanması, güç kalitesinin ve şebeke dayanıklılığının artması, gelişmiş ve gerçek zamana yakın ölçüm altyapılarının oluşması ve şebekelerin kendi kendini onaracak bir yapıya kavuşması bu avantajların başında geliyor. Bunun yanı sıra, talep tarafı katılımının artması ve yüksek verimliliğin oluşması, şebekedeki kesintilerin ve kesintilerin süresinin kısalması, iş kazalarının azalması, işletme maliyetlerinde tasarruf sağlanması, yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye entegrasyonunun kolaylaştırılması, kullanılan elektriğin kalitesinin artması ve enerji alım maliyetlerinin düşmesi sayılabilecek önemli etkilerden."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER