Enerji devi Exxon Marmara’ya geliyor
ENERJİEnerji devi Exxon, Marmara Denizi'nde doğalgaz aramayı planlıyor.
Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle petrol ve doğalgaz arama yatırımları yerinde sayarken, Exxon firması Marmara Denizi’nde doğalgaz aramayı planlıyor. Firma yatırıma ilişkin verileri inceliyor.
Stratejik projeler ile enerji köprüsü haline gelen Türkiye yatırımcıların ilgi odağı oldu. Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen Shell Karadeniz’de kalmaya devam ederken, Marmara Denizi’nde doğalgaz aramak için küresel bir enerji devi geliyor. Exxon firması Tekirdağ açıklarında doğalgaz arama planı yapıyor. ABD’li Exxon firması Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile görüşerek ruhsat almak istediğini aktardı. Edinilen bilgilere göre henüz başvuru yapılmadı. Karadeniz ve Akdeniz’in yanı sıra Marmara Denizi’nin de dünya enerji devlerinin yatırım radarına girdiğini aktaran enerji yönetiminden üst düzey bir yetkili “Exxon, gelmek istiyor. Şu an verileri inceliyorlar. TPAO ile görüşme yapılarak ruhsat alınma isteği aktarıldı. Henüz başvuru yapılmadı. Tekirdağ’da hali hazırda 1 milyar metreküpe çıkan bir üretim var. Exxon firması bunun devamında doğalgaz araması gerçekleştirmeyi planlıyor” dedi.
MERKEZ TRAKYA
TANAP’ın yanı sıra Türk Akımı projesinin de hayata geçirilmesi ile birlikte Trakya Bölgesi doğalgazın merkezi olacak. Trakya’nın İran, Irak, Rusya, Azerbaycan gibi çok sayıda ülkenin yeni yatırımları için büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin en fazla doğalgaz rezervi ve üretimi Tekirdağ ve Düzce’de. Malezyalı Petronas, Türkiye ile yakından ilgilenirken, enerji yönetiminden edinilen bilgilere göre dünyanın bir başka devi Shell de Karadeniz’deki kuyulardan ümitli. Shell’in Türkiye’den ayrılmayarak Karadeniz’i önemli projeleri arasına aldığı belirtiliyor. Shell dünyanın farklı ülkelerinde bazı yatırımlarını iptal ederken, Türkiye karasularının devamı olarak gördüğü Bulgaristan’dan da ruhsat aldı. Shell tarafından yapılacak aramada petrolün bulunması halinde masrafın yüzde 50’si TPAO tarafından karşılanacak. Barbaros Hayreddin Paşa gemisi burada 2013 yılında sismik çalışma yapmıştı. Çalışmada petrol ve gaza ilişkin jeolojik yapı tespit edilmişti. Petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini artıran Türkiye, Güney Asya ülkeleri ile birlikte Afrika’yı da mesken tutmuş durumda. Öncelikli olarak Mozambik ve Angola’da petrol arama faaliyetleri yürütülecek. Öncelik kara sahalarındaki aramalara veriliyor.
Merkez’de 2 artı 2 formülü
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın görev süresi yarın dolarken, yerine Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Murat Çetinkaya atanıyor. Çetinkaya’nın Başkanlığına ilişkin kararnamenin çıkmasının ardından hem PPK hem de Başkan Yardımcılıkları koltuklarında önemli değişim olacak. 7 kişilik PPK’nın 6 Haziran 2016 itibariyle 4 koltuğu boşalmış olacak. Çetinkaya’nın boşaltacağıyla birlikten bunlardan 4’ü, başkan yardımcılığı koltukları olacak. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre yeni başkan yardımcılıklarından iki tanesinin kurum içinden iki tanesinin ise dışarıdan atanması formülü üzerinde duruluyor. Merkez Bankası Genel Kurulu’nda Banka Meclisi üyeliğine yeniden seçilerek güven tazeleyen Ahmet Faruk Aysan ile Banka Meclisi Üyesi Doç. Dr. Lokman Gündüz’ün ismi başkan yardımcılığı için geçiyor.
Babayiğit hazirana hazır
Türkiye’nin ilk yerli otomobilinin yapılmasına yönelik takvim netleşiyor. Haziran ayına kadar yerli otomobili üretecek babayiğitin belli olacağı öğrenildi. Daha önce mart sonu ve nisan başı olarak planlanıyordu. 2016 sonuna kadar ise 30-40 araçlık filonun hazırlanması öngörülüyor. Yakıt olarak yüzde 100 elektrikli olan modelin yanı sıra benzin-dizel yakıt seçeneğinin de bulunacağı yerli otomobilde benzinli olan jeneratörle elektrik üretecek. Menzili artırılmış elektrikli otomobilde benzin yakılıp elektrik üretileceği için daha ekonomik olacak.
Kaynak : Star
İlginizi Çekebilir