© Teknik Elektrik 2017-2024

Enerji atağı Katarla sürdü

Çalışma ziyaretinde bulunmak üzere İstanbul'a gelen Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa El Thani'yi Cumhurbaşkanı Gül, uçağın merdivenlerinde karşıladı.

Çalışma ziyaretinde bulunmak üzere İstanbul'a gelen Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa El Thani'yi Cumhurbaşkanı Gül, uçağın merdivenlerinde karşıladı. Çırağan Sarayı'nda görüşmelerde Türkiye ile Katar arasında önemli imzalar atıldı. Heyetler arası görüşmede Gül, iki ülke arasındaki esas iş birliği alanının enerji olduğunu belirterek, enerji iş birliği imkanlarının tespiti için enerji komisyonu kurulmasını önerdi. El Thani bu öneriyi kabul etti. İki ülkenin enerji bakanları, daha sonra biraraya geldi. Görüşmede enerji işbirliği komisyonu kurulması konusunda mutabakata varıldı.

EMİRE KIBRIS TEŞEKKÜRÜ

Gül, Ceyhan'da enerji konusunda depolama çalışmalarının sürdüğünü hatırlatarak, Katar'ın da burada bir alan alabileceğini ifade etti. El Thani'nin de bu teklife sıcak baktığı öğrenildi. Gül, KKTC'ye Katar'da temsilcilik açma izni verdiği için de El Thani'ye teşekkür etti.

Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Katar Hükümeti arasında bir işbirliği protokolu imzalandı. Anlaşma iş gücü istihdamının tanzimini içeriyor. Ayrıca TRT ve Katar Devlet Televizyonu arasında bir işbirliği anlaşması ve vizelerin karşılıklı kaldırılmasını içeren bir anlaşmaya imza atıldı. 3 alanda protokol imzalanmasının ardından iki lider basın mensuplarının karşısına geçti. Karşılıklı yatırımların 8 milyar doları geçtiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, özellikle Türk işadamları ve müteahitlere gösterilen güvenden dolayı Katar Emiri'ne teşekkür etti. Görüşmede enerji konusunda yapılabilecek işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Gül, ayrıca Türkiye'nin LNG ihtiyacının Katar'dan karşılanması üzerinde durduklarını ifade etti.

Katar Emiri El Thani ise Katar'dan Türkiye'ye uzanacak bir boru hattının gerçekleşmesini umduklarını, bu hususla ilgili ortak bir çalışma ekibi oluşturmaya karar verdiklerini söyledi.

 

 

El Thani kızıyla geldi

Heyetler arası görüşmeye Gül'ün yanısıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Katar heyetinde El Thani, kızı ve özel kalem müdürü Şeyha Hind Bint Hamad El Thani, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Jassem Bin Jabr El Thani, Ekonomi ve Maliye Bakanı Yusuf Hüseyn Kamal, Çalışma Bakanı Sultan Bin Hassan Al-Dhabit Al-Dousari, Enerji ve Sanayi İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mohammed Bin Saleh Al-Sada katıldı. El Thani'nin kızı, Thani, Gül ve Davutoğlu'nun yer aldığı genişletilmiş ikili görüşmeye de katıldı.

YENİŞAFAK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER