© Teknik Elektrik 2017-2024

ENEL SÖYLEŞİSİ

Kurum ve şirketler, enerji yönetimi konusunda nasıl bir strateji izlemeli? Enerji maliyetlerinin yüksek olması, Endüstride, Üniversitelerde, Hastanelerde, Alışveriş merkezlerinde, Bilişim sektöründe ve daha birçok alanda tasarruf tedbirlerini zorunlu olarak gündeme getirmiştir.

Kurum ve şirketler, enerji yönetimi konusunda nasıl bir strateji izlemeli?
Enerji maliyetlerinin yüksek olması, Endüstride, Üniversitelerde, Hastanelerde, Alışveriş merkezlerinde, Bilişim sektöründe ve daha birçok alanda tasarruf tedbirlerini zorunlu olarak gündeme getirmiştir. Enerji sektöründe ürün ve hizmet kalitesini düşürmeden enerjiyi daha etkin kullanmak için üretici firmalar tarafında farklı çözümler kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. İşletmeler ve kurumlarda tasarruflu aydınlatmaların, A sınıfı enerji harcayan elektronik cihazların kullanılması enerji maliyetlerini en aza indirmek için kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Bu saydığımız sistemlerin arızalanmaması ve kesintisiz hizmet sunmak için işletmeler Kesintisiz güç kaynakları kullanmaktadır. Çok yüksek verimli Kesintisiz güç kaynakları kullanılarak ve mesai saatleri dışında kullanılan kesintisiz güç kaynağını Eko-MOD’da çalıştırarak enerjiden ciddi ölçüde tasarruf sağlayabilirler. Yüzde yüz yerli üretim yapan bir firma olarak %96 gibi çok yüksek verimli on-line, %98 verimde Eko-MOD’da çalışan (programlanabilir) Kesintisiz güç kaynağı üretimi yaparak kullanıcılara enerji kalitesi ve tasarruf konularında hizmet sunmaktayız.

Kesintisiz güç kaynakları, enerji yönetimi konusunda nasıl bir rol üstleniyor?
Kesintisiz Güç Kaynakları bilindiği gibi, kritik ve hassas yükleri şehir şebekesinin olumsuz durumlarından koruyarak temiz ve yedekleme süresi boyunca kesintisiz bir enerjiyle besleyen sistemlerdir. Yarı iletken ve mikroişlemci teknolojisindeki gelişmeler, elektrik-elektronik cihazların yaygın kullanım alanı bulması, iletişimin sürekliliği şebeke güç problemlerini de beraberinde getirdi. İşte bu noktada Kesintisiz güç kaynaklarının üstlendiği sorumluluk günümüz koşullarında daha da belirgin hale gelmiştir. Geçmişte lüks bir cihaz olarak görülen kesintisiz güç kaynakları, günümüzde sistemlerin ürün ve hizmet kalitesini yitirmeden kendilerini daha güvende hissetmeleri için ihtiyaç duydukları cihaz haline gelmiştir. Çeyrek asırlık üretim ve teknoloji kültürüne sahip yerli üretim yapan bir firma olarak,  farklı saha koşullarında kullanılmak üzere bünyemizde 650VA’den 600kVA’a kadar çok geniş güç aralığında üretim gerçekleştirmekteyiz. Enerji verimliliği, enerjiyi daha etkin kullanmak, doğrudan enerji tasarrufu sağlamak adına %96 gibi çok yüksek verimli yeni nesil DSP ve IGBT Doğrultucu&Evirici Kesintisiz güç kaynakları üretimini kullanıcıların hizmetine sunduk. İşletmeler Yüksek verimli Kesintisiz güç kaynakları kullanarak, enerjiden ciddi ölçüde tasarruf etmektedirler. 3L (Three Level) olarak adlandırdığımız yeni nesil çok yüksek verimli Kesintisiz güç kaynakları sahip olduğu yazılım ve donanım üstünlüğü sayesinde zor yükler altın sorunsuzca kullanıcılara kesintisiz ve kaliteli hizmet sunmaktadır.

Veri merkezi ve bulut bilişim hizmeti sunan kurumların yaygınlaşması, KGK sektörünü nasıl etkiliyor?
Veri merkezleri gibi elektrik enerjisini 7/24 kullanan birimlerde Kesintisiz güç kaynaklarının yeri hayati önem taşımaktadır. Çalışma esnasında yaşanacak kısa süreli bir kesinti; sistemlerin kapanmasına ve veri iletişiminin kesilmesine neden olacaktır. Bu durum, kullanıcılar ve kurumlar tarafından kalitesiz hizmet algısını oluşturacaktır. Başka bir bakış açısı getirecek olursak eğer, oluşabilecek anlık bir kesinti ya da şebeke enerjisinde oluşan dalgalanma geri dönüşü olmayan donanım hatalarına ve hayati önem taşıyan bilgilerin kaybolmasına neden olabilir. Daha kaliteli kesintisiz bir hizmet için, Veri merkezi ve bulut bilişim hizmeti sunan kurumlar, kesintisiz güç kaynaklarını yoğun bir şekilde kullanmaktadırlar. Bu tip birimlerde, Ana kaynak olarak KGK ve yedek olarak ikinci bir KGK kullanılmaktadır. Veri merkezleri gibi kritik yerlerde, sisteminin güvenirliğini artırmak için farklı çözümler geliştirdik. Modüler KGK, STS (statik transfer sistemi) ya da paralelleme yöntemleri kullanılarak sistemin daha güvenli olarak çalışması sağlamaktayız.
 
KGK alanında Türkiye pazarının gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye gelişen ve gelişmekte olan bir ülke. Tünel, Hastane, Havaalanı, Üniversite, AVM, Otel, Fabrika farklı alanlarda birçok yeni yatırım yapılmaktadır ve bu yatırımlar kaliteli ve kesintisiz enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Yinede ülkemizde Kesintisiz Güç Kaynağına olan talebin az olduğunu düşünmekteyim. Birçok alanda KGK kullanımı yok ve KGK’ler hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan ya da daha önce duymamış kullanıcılar bulunmaktadır. Tabi ki, buralara ulaşmak, kullandıklarında ne gibi avantajları olduğunu anlatmak bizlere, KGK sektöründe çalışanlara düşmektedir. ENEL Enerji olarak, Türkiye pazarında Kesintisiz Güç Kaynakları sektöründe uzun yıllardır, teknoloji ve üretim anlamında öncülük etmekteyiz. Dünyada ilk 300kVA IGBT Doğrultucu ve Türkiye de İlk trafosuz Kesintisiz güç kaynağı üretimi gerçekleştirdik. Tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ve üretilen ürünlerimizle dünyaya Türk teknolojisini ihraç etmekteyiz. Ülkemizde, diğer ürünlerde olduğu gibi KGK alanında da ithal ürünler etkinler ancak ENEL Enerji olarak birçok kurum ve işletmede bu algıyı  yıkmak ve Türk mühendislerinin teknolojiye öncülük eden cihazların üretimini yaptığını göstermek istiyoruz.

Kesintisiz ve Kaliteli enerji kullanmanız dileğiyle…
Enel Enerji / Proje Mühendisi Ali Özdemir

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER