© Teknik Elektrik 2017-2024

ELEKTRİK SEKTÖRÜ YENİ PAZARLARA VE KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE YÖNELMELİ

Türkiye’nin toplam ihracatında ilk 4 arasında yer alan Elektrik sektörü ülke stratejisi açısından önemi her geçen gün çok daha iyi anlaşılmakta ve ihracatın parlayan yıldızı olmaya adaydır.

Türkiye’nin toplam ihracatında ilk 4 arasında yer alan Elektrik sektörü ülke stratejisi açısından önemi her geçen gün çok daha iyi anlaşılmakta ve ihracatın parlayan yıldızı olmaya adaydır. Yıllardır stratejik sektörlerin başında yer alan Taşıt araçları ve yan sanayi 2009 kasım ayı verilerine göre toplam ihracattaki payı % 17.27, Hazır giyim ve konfeksiyon % 13.79, Kimyevi maddeler ve mamuller % 9.98 iken elektrik sektörü % 8.74 oranı ile desteklenmesi gereken en önemli sektörlerin başında yer almalı, keza sektör olarak üretim teknolojisi, insan kaynağı, bilgi birikimi, ürün çeşitliliği ve hammadde kaynağına varıncaya kadara %90 yurt içi kaynaklardan temin edilmekte rekabet gücü yüksek olan sektörümüz, yeni pazarlara ve karma değeri yüksek ürünlere yönelmeli.

 

2007 yılı eylül ayında başlayan global kriz sonrası her sektör ortalama % 35 oranında Pazar daralması yaşarken, sektörümüzde miktarsal açıdan ortalama yalnızca % 7.66 oranında daralma gerçekleşmiştir. Ancak Londra metal borsası (LME) deki bakır ve alüminyum metallerindeki yaklaşık % 50 oranlardaki düşme nedeniyle satış rakamlarında ,% 33.71 cirosal değer kaybı yaşanmıştır.

Sektörümüz kriz baskısına direnç göstermiştir, ancak üretici firmalarımızın yatırım miktarı, insan kaynağı, işletme sermayesi ve karlılık açısından oransızlığını fark eden firmalarımız, gerek ürün çeşitliliği gerekse pazar paylarını arttırma çabaları beraberinde akıl almaz yatırımlar yapmalarına sebep oldu. ve şirketlerimiz gereksiz borçlanma yöntemi ile büyüklük ölçeğini yakalamak istemişlerdir.

Oysaki, optimum büyüklük ölçüsünü yakalamanın en akılcı yolu, şirketlerin güçlerini birleştirmeleri şirket evliliklerini gerçekleştirmeleri ile mümkün olur.

Yılmazlar kablo açısından 2009 yılı iyi geçti diyebilirim, keza 1,5 yıl önce devreye aldığımız yeni yatırımlarımız sayesinde 24.000 ton /yıl alüminyum ergitme ve işleme kapasitesine ulaştık. Yatırım öncesi yalnızca Alüminyum iletkenler, Çelik özlü alüminyum iletkenler, ve Alüminyum iletkenli havai hat kabloları üretiyorken Gebze fabrikamızda Yüksek kalitede Alüminyum filmaşin (Rod), Alüminyum iletkenli yer altı enerji kabloları, sektör bükümlü alüminyum enerji kabloları, ve Türkiye de ilk defa Alaşımlı alüminyum iletken üreterek ürün çeşitliliği gerçekleştirdik bu sayede hem yeni pazarlar hem de yeni müşteriler kazanma imkanı yakalamış olduk.

1980 yılında sektöre giren firmamız Yılmazlar kablo, ISO 9001/2000 kalite yönetim sistemi ve ISO 14000 Çevre yönetim sistemi belgelerini ilk alan kuruluşlardan olması , modern üretim tesisi,ve takım ruhunu benimsemiş ekibi sayesinde dünyanın birçok noktasına gerçekleştirdiği ihracatı ile ülke ekonomisine katkı sağlamakta.

2008 yılı için belirlediğimiz satış hedefimizi % 20 oranında artışla kapatmamıza rağmen 2009 yılı için belirlediğimiz satış hedefimizi %15 gerisinde kapatacağımızı tahmin etmekteyiz.

2010 hedefimiz ise mevcut pazarlarımıza yeni ülkeler katarak üretimimizin % 70 kısmını ihraç ederek miktarsal % 35 ve cirosal % 42 artış öngörmekteyiz.

Bakır iletkenli enerji kabloları üreterek ürün çeşitliliğimizi genişletmeyi devam ettirmek, rekabet gücümüzü kuvvetlendirmek ve optimum büyüklük ölçeğinde, sürdürülebilir büyümeyi sağlamak 2010 yılı hedefimizdir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER