Elektriğin Beşte Biri Güneş'ten
ENERJİKayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde, fabrikaların gündüz tükettiği elektriğin yüzde 20'si, 1 milyon metrekarelik alanda kurulu güneş enerjisi santrallerinden
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (KOSB) fabrikaların gündüz tükettiği elektriğin yüzde 20'si, kentte 1 milyon metrekarelik alanda kurulu bulunan güneş enerjisi santrallerinden sağlanıyor.
Bölgedeki fabrikaların elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla, KOSB'un hemen yanı başında kurulan ve Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali konumundaki tesis, yıllık 51 megawatt kurulu güce sahip.
KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, 22 milyon metrekarelik alanla Türkiye'nin en büyük 5. organize sanayi bölgesi olduklarını söyledi. 70 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Nursaçan, 6 megawatt üretimle başladıklarını anlattı:
"Yönetim kurulu olarak göreve geleli 1 yıl oldu. Görevi devraldıktan sonra güneş enerjisinden elektrik üretimine daha ciddi yatırımlar yapma kararı aldık. Harekete geçtik ve 50 milyon dolar yatırımla güneş enerjisinden 51 megavat üretim sağlar hale geldik. 2016 yılı itibarıyla da büyük çoğunluğunu bitirmiş durumdayız. Yaklaşık 6 megavatlık bir tesisken 1 yıl içinde kapasiteyi 51 megavata çıkardık."
"60 bin konutu aydınlatabilecek bir tesis"
Hem fiziki alt yapısıyla hem de teknik donanımıyla Türkiye'ye örnek bir tesis kurduklarını belirten Nursaçan, şöyle devam etti:
"KOSB'de gündüz kullanılan elektriğin yüzde 20'sini bu tesisten çevreci enerjiyle sağlayabiliyoruz. Hatları da fazla meşgul etmeden burada üretip hemen yakınındaki işletmelerde kullanabiliyoruz. Ülkemizin 7 milyon dolarlık doğalgaz ihtiyacını azaltan bir tesisi Kayseri sanayisine ve ülkemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Diğer yandan burası yaklaşık 60 bin konutu aydınlatabilecek kapasiteye sahip.
Türkiye'de tek başına 51 megavat enerji üreten tesis yok. Bunu, hem modern hem de yüksek teknolojiyi kullanarak yaptık. Buraya 51 megavatlık güneş OSB'si de diyebiliriz. Aynı zamanda bu işten sağlanan geliri sanayicimize ve sanayimize hizmet olarak yansıtıyoruz. İnşallah, bu teknolojileri üreten fabrikaları da Kayseri'ye kazandırmanın gayreti içinde olacağız. Ülkemiz için bu tür yatırımların artmasını temenni ediyorum."
Güneş ve rüzgâr enerjileri, başta İsveç, Finlandiya ve Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin başlıca enerji kaynağı olma yolunda hızla ilerliyor. Haziran 2016'da gündüz saatlerinde Almanya'da güneş ve rüzgâr kaynaklı enerji üretimi 45,5 gigawatt seviyesine ulaştı.
Kaynak: AA
İlginizi Çekebilir