© Teknik Elektrik 2017-2024

Ekonomideki tempo tahminleri alt üst etti

Ekonomide başlatılan seferberlik, Türkiye hakkındaki karamsar girişimleri alt üst etti. İstihdam, ihracat ve büyüme rakamlarındaki artış, yabancı kuruluşların da dikkatini çekti. Reuters, Türkiye için büyüme tahminini yukarı çekerken, İTO’nun verileri de ekonomideki temponun yükseldiğini gösteriyor.

HABER: ADEM ORHUN

Geçen yıl 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişiminin ardından üretim, istihdam ve ihracat için alınan tedbirler ve iş dünyasının seferberliği, Türkiye’nin ekonomik dinamizmini daha da artırdı.

Geçen yılın ikinci yarısında birbiri ardına yürürlüğe konulan teşvik ve destekler; girişimciler, KOBİ’ler ve sanayiciler için üretimi artırma zemini oluşturdu. Bu durum büyüme ve ihracat rakamlarına da olumlu yansıdı. Bunun ardından uluslararası kurumlar, Türkiye için karamsar öngörülerini revize etmek durumda kaldı.

İHRACAT YÜZDE 8.2 ARTTI

Ekonomideki dinamizmi, makro verilerden izlemek mümkün. Nitekim yılın ilk yarısında ihracat yüzde 8.2 arttı. 2016’nın ocak-haziran döneminde 70 milyar 572 milyon dolar olan ihracat, 2017’nin aynı döneminde 76 milyar 382 milyon dolara yükseldi. TİM’in rakamları, ekonomide büyüme hedefleriyle birlikte yılın ilk altı ayında ihracat artışının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.2 olduğunu gösterdi.

BÜYÜME ŞAŞIRTTI

Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminleri de tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2017’nin ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdü. Bloomberg anketine katılan uzmanların beklentisi, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 3.5’lik büyüme kaydedeceği yönündeydi.

HESAPLARI TUTMADI

Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmeler yabancı kuruluşların da dikkatini çekti. Reuters’ın, 41 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre büyüme beklentileri 2017 için yüzde 2.6’dan 3.9’a revize edilirken, 2018 beklentileri ise yüzde 3.2’den yüzde 3.3’e yükseldi. 2019’a ilişkin beklenti ise büyümenin yüzde 3.8’e çıkması yönünde.

TEŞVİK VE DESTEKLER İŞE YARADI

Darbe girişiminin ekonomiye ve iş dünyasına olumsuz etkilerini gidermek için üretim, istihdam, ihracat teşvikleri, vergi borçlarında yapılandırma ve ödeme kolaylıkları sağlandı.

DIŞ TİCARET BELGELERİ ARTIYOR

Dış ticaret işlemlerinde kullanılan ticari belgeler de iş dünyasının iş hacmindeki artışa ve yeni pazar hamlelerine işaret ediyor.

İstanbul Ticaret Odası Ticari Belgelendirme Koordinatörlüğü’nün kayıtlarına göre, İTO’nun yıllık dış ticaret belge satışları 2014’te 1 milyon 475 bin, 2015’te 1 milyon 607 bin, darbe girişiminin yaşandığı 2016’da ise 1 milyon 765 bin adet oldu. Bu yılın sadece ilk 6 ayında verilen dış ticaret belge sayısı ise 970 bini geçti.

İTO VERİLERİ DİNAMİZMİ GÖSTERİYOR

Türkiye ekonomisi, çevresindeki çatışmalar, diplomatik ve siyasi krizlere rağmen büyüme ve ihracat hedeflerinden geri durmuyor. Türk iş dünyasının kalbinin attığı İstanbul’da, şirket sicil kayıtlarını tutan İTO’daki rakamlar, girişimcilerin de piyasadan ümitli olduğunu gösteriyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER