© Teknik Elektrik 2017-2024

Durrës (Arnavutluk)

Dıraç veya Duraç (Draç ve Durras olarak da bilinir; Arnavutça: Durrës) Orta Arnavutluk’ta Dıraç ili’nin merkezi ve ülkenin en büyük ikinci şehridir. Nüfusu 2011 tahminlerine göre 113,249’dur.[2]


Dıraç kenti başkent Tiran’ın 33 kilometre batısında Orta Adriyatik sahilinde yer almakta olup, tarihi ve ekonomik açıdan önemli bir yerleşim yeridir. Adriyatik denizinin nispeten dar bir bölgesindedir ve karşı kıyıda İtalya’nın Bari ve Brindisi şehirleri yer alır. Aleksandër Moisiu Üniversitesi ve Arnavutluk’un ana limanı burada yer alır.


Şehirde Osmanlı zamanından kalan Fatih Camii bulunmaktadır. Camii’ye Fatih Sultan Mehmet’in adı koyulmuştur.


Arnavutluk’un en büyük ikinci şehri olan Durres, başkent Tiran’ın 33 kilometre batısında, ülkenin de en batısında yer alır. Adriyatik Denizi’ne kıyısı mevcut olan hoş bir sahil şehridir.


Tarihi M.Ö. 627 yılına kadar uzanan Durres, Arnavutluk’un en eski şehirlerinden biridir. Hem ülke hem de şehir, tarih boyunca Yunan, İtalyan ya da Osmanlı gibi pek çok medeniyetin hâkimiyeti altında kalmıştır. Bu yüzden farklı ve renkli bir kültüre sahiptir.


Durres, Adriyatik Denizi kıyısında yer alması ve önemli bir liman kenti olmasından dolayı ekonomik anlamda güçlü bir şehir sayılmaktadır. Özellikle İtalya-Durres arasında çalışan feribotlarla çok sayıda turist burayı ziyaret etmektedir. Uzun bir geçmişi olan şehirde pek çok tarihi kalıntı görülmektedir. Güzel plajları sayesinde ise bazı turistler yaz tatili için de burayı tercih eder.


Durres şehrine Akdeniz iklimi hâkimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk geçer. Ancak yaz ayları uzun bir süreçtedir ve mayıstan ekime kadar sürer. Yazın ortalama hava sıcaklığı 26 derecedir. Kış aylarındaysa ortalama hava sıcaklığı 9.8 derecedir. Bu sebeple şehre gitmek için en uygun dönem mayıs-ekim ayları arasındaki süreçtir.


Durres Nerededir?

Arnavutluk’un en büyük ikinci şehri olan Durres, başkent Tiran’ın 33 kilometre batısında, ülkenin de en batısında yer alır. Adriyatik Denizi’ne kıyısı mevcuttur.



Durres’e Ne Zaman Gidilir?

Durres şehrine Akdeniz iklimi hâkimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk geçer.


Ancak yaz ayları uzun bir süreçtedir ve mayıstan ekime kadar sürer. Yazın ortalama hava sıcaklığı 26 derecedir. Kış aylarındaysa ortalama hava sıcaklığı 9.8 derecedir. Bu sebeple şehre gitmek için en uygun dönem mayıs-ekim ayları arasındaki süreçtir.


Durres’e Nasıl Gidilir?

Durres şehrinde havalimanı mevcut değildir. Arnavutluk’un Tiran şehrine uçakla gidip buradan otobüs ve trenle Durres’e ulaşmak mümkündür.


Durres Gezilecek Yerler

Durres gezilecek yerler için tek bir gün yeterli. Tıpkı Tekirdağ, Silivri sahilini andıran -ki bence bizim sahillerimizin gelişmemişi- sahilinde turlayıp, birkaç tarihi noktayı da gördükten sonra geziyi tamamlıyorsunuz. Fakat küçük olmasına rağmen, gezilecek tarihi önem taşıyan yerleri Tiran’dan fazla.


Fatih Camii: Tiran’dan bindiğim minibüsten iner inmez hiçbir yere sapmadan dümdüz yürüyorum. 10 dakika sonra, Osmanlı’dan kalma bir caminin bulunduğu meydana geliyorum. Bu camii, adını Fatih Sultan Mehmet’ten alan Fatih Camii.


Palmiyeli Yol: İzmir’e benzettiğim palmiyeli yol, Durres’in en güzel yeri. Sağlı sollu palmiye ağaçları, kafeleri, dükkanları ile tam bir sahil kasabası yolu burası. Muhtemelen Durres’in en güzel caddesi olan bu yolun yazın daha eğlenceli olacağı aşikar.


Amfitiyatro: Balkanlar’ın en büyük Roma amfitiyatrosu, Durres gezilecek yerleri sıralamasının bir numarası olmalı. Fakat şehir merkezinde yer alan bu amfitiyatro gerçek bir harabeye dönüşmüş. Tabelasındaki yazılar silinmiş, herhangi bir bilgi okumak mümkün değil. Araştırınca öğreniyorum ki bu yapı, M.S. 2 yüzyılda İmparator Trajan döneminde yapılmış. 20.000 kişi kapasiteli bu yapıya benzer başka bir yapı Arnavutluk’taki hiçbir şehirde yok. Dünya Mirası adayını olduğunu öğrendiğim bu amfitiyatroya belediye sahip çıksın çağrısı yapıyorum buradan.


Venedik Kulesi: 15. yüzyılda Venedik’in bir parçası olan Durres’te inşa edilmiş Yedikule Zindanları’na benzer bir yapı olan Venedik Kulesi, kentin sahil şeridini boylu boyunca kaplıyor. Geçirdiği depremler sonucu bir kısmı kalsa da yine de kente orijinallik katan büyük bir kısmı duruyor. Durres gezilecek yerler listesine ancak görülecek bir yer olarak girer çünkü burayı Yedikule’yi gezdiğimiz gibi gezemiyoruz.


Sahil: Durres tam bir sahil kenti bu yüzden Durres gezilecek yerlerinin başında bir uçtan bir uca sahil şeridi geliyor. Aralık ayında gittiğim için sahil kabalık değildi ve yemek yenecek yer yok denilecek kadardı. Tıpkı Türkiye’deki gibi çoluğu çocuğu alıp güzel havada sahile kendini atan Durres halkı, gördüğüm kadarıyla ya sahilin ortasındaki çay bahçelerinde oturuyor ya da neredeyse bizim atari dönemimizden kalma makinalarda oyun oynuyor.


Durres’te Nerede Kalmalı?

Durres, tarihi ve turist çeken bir destinasyon olmasına rağmen otel seçeneği çok fazla değildir. Genellikle şehir merkezinde yer alırlar.


Durres İçi Ulaşım

Durres’te toplu taşıma anlamında kullanılan araç otobüslerdir. Turuncu renkli bu sempatik otobüsler ile tüm şehri dolaşmak mümkündür. Şehirde neredeyse her köşe başında taksi de bulabilirsiniz.


Durres Mutfağı

Arnavutluk mutfağı, tarihi boyunca Yunan, İtalyan ya da Osmanlı gibi pek çok medeniyetten etkilenmiştir. Günümüzde ise ağırlıklı olarak Akdeniz ve Balkanların etkileri görülmektedir. Arnavutların en önemli ve temel öğünü kahvaltıdır. Ancak alışık olduğumuzdan farklıdır bu kahvaltılar.


Durres Festivaller

Uluslararası Müzik ve Dans Festivali / Durres Festivali (Haziran)


Uluslararası Film Festivali (Ağustos-Eylül)


Oda Müziği Festivali (Temmuz)


Durres’de Alışveriş

Durres ve genel anlamda Arnavutluk ülkesinde alışveriş oldukça keyiflidir. Çünkü alışveriş genellikle açık pazarlardan yapılmaktadır. Yerli halkın kurduğu tezgâhlarda günlük yaşama dair ya da hediyelik anlamında pek çok ürünü bulmanız mümkündür. Arnavutluk’tan alınabilecek en güzel ürünler ise lüle taşından yapılmış biblolar, İskender Bey bibloları ve el yapımı seramik ürünleridir.


Durres Saat Farkı

Durres (GMT +1) ile Türkiye (GMT +2) arasında 1 saat zaman farkı vardır.


Durres Para Birimi

Arnavutluk sınırları içerisinde yer alan Durres şehrinin para birimi Arnavut Leki’dir (ALL). 1 TL yaklaşık 40,30 Lek’tir.


Durres Resmi Dili

Arnavutluk sınırları içerisinde yer alan Durres’in resmi dili Arnavutça’dır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER