© Teknik Elektrik 2017-2024

Dünya şehirlerinin yeni başkanı Topbaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünya nüfusunun yarısından fazlasının temsil edildiği Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı'nın (UCLG) yeni başkanı oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünya nüfusunun yarısından fazlasının temsil edildiği Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı'nın (UCLG) yeni başkanı oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkan seçilen Topbaş'ı telefonla arayarak kutladı. 

3. Dünya Kongresi çerçevesinde Mineria Sarayı'nda toplanan UCLG Dünya Konseyi, teşkilatın 2010-2013 dönem başkanını seçti. Başkanlık için en güçlü aday olarak gösterilen Kadir Topbaş, Lizbon Belediye Başkanı Antonio Costa'nın kendisiyle birlikte çalışmayı istediğini belirterek çekilmesi üzerine tek aday olarak seçime girdi. Teşkilat bünyesinde 136 ülkeden üye binlerce belediyenin bulunduğunu belirten Topbaş, oybirliği ile başkan seçilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Topbaş konseyde yaptığı konuşmada, bugünden sonra yeni bir dönem başladığını belirterek, "Artık daha güçlü ve kendisini ciddi şekilde hissettiren, beklentilere cevap veren bir UCLG olacak. Bunu birlikte yapacağız." dedi. Bu arada Topbaş'ın başkan seçildiği konseye Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in de girdiği bildirildi.

İstanbul'un son yıllarda uluslararası alanda adından en çok söz edilen şehirlerden biri olduğuna dikkat çeken Kadir Topbaş, "Bu şehrin aldığı mesafe dünyanın dikkatini çekiyor. Mexico City'de başkanlık seçimlerinde bunu açık bir şekilde gördük. Büyük kongreler, organizasyonlar ve şampiyonalar artık İstanbul'da yapılıyor. Bütün bunlar son altı yılda yaptığımız çalışmaların bir sonucu. Ayrıca hükümetimizin ve Sayın Başbakan'ımızın çalışmaları ve aktif diplomasisi de Türkiye algısını uluslararası alanda artırmış ve güçlendirmiş durumda." dedi.

Günümüz demokrasisinde yerel yönetimlerin uluslararası rolünün giderek arttığını ifade eden Topbaş şöyle konuştu: "UCLG'nin bir yerel Birleşmiş Milletler olarak ortaya çıkışı ve gelişmesi de bunu gösteriyor. Dünya nüfusunun yüzde 75'inin şehirlerde yaşadığı günümüzde hiçbir mesele kent yönetimlerinin ortak çabası olmadan çözülemiyor. Bugün çevre, doğal afetler, salgın hastalıklar ve kültürel meseleler hepimizin yani bütün dünya kentlerinin sorunu. Hükümetlerin yanı sıra şehirler de bu meselelerde inisiyatif almaya başlıyor. Dünyanın herhangi bir yerindeki sorun hepimizi etkiliyor ve bunlar ancak şehirlerin ortak çabası ile aşılabilir. İstanbul'un karşı karşıya olduğu meseleler diğer dünya kentlerinde de var. Mexico City, Johannesburg, New York ve Londra benzer sorunlarla uğraşıyor. O halde bu şehirlerin birbirine çok benzeyen meseleler karşısında izledikleri yol, buldukları çözüm neden insanlığın ortak kullanımına sunulmasın? Bunun çok önemli ve anlamlı olduğu kanaatindeyim." Dünya Konseyi'nde başkanlığı 6 yıl yürüten Paris Belediye Başkanı Delanoe'ye, onursal başkan unvanı verildi. Gelecek Dünya Konseyi toplantısının da 2013'te Fas'ın Rabat kentinde yapılmasına karar verildi. zaman

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER