© Teknik Elektrik 2017-2024

Dünya düşüyor, Türkiye yükseliyor

Küresel ekonomide ülkeler sorunlarla boğuşurken, Türkiye'nin güvenli liman imajı kuvvetleniyor.


Küresel ekonomide ülkelerin sorunlarla mücadelesi devam ederken, Türkiye'nin son dönemde başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere piyasalarından pozitif ayrışması ve TL varlıklara olan talebin artması dikkati çekiyor.

Sorun nereden kaynaklanıyor?

Küresel ekonomik krizin ardından bir sorunun bitip diğerinin başladığı dünya ekonomisinde; ülkeler son dönemde düşük küresel ekonomik büyümeyle mücadele veriyor. Sorunların arkasında Avrupa'da toparlanmanın hala istenilen düzeye ulaşamaması, jeopolitik riskler ve Çin gibi küresel ekonomik aktivitenin lokomotifi konumundaki ülkelerde büyümenin yetersiz olması ve bu doğrultuda gelen düşük talep yer alıyor. Bu durum, gelişmekte olan ülke para birimleri ve piyasalarını zor duruma sokarken, gelişmiş ülke merkez bankalarının da hamlelerini kısıtlıyor.

Tüm bu olumsuz gelişmeler arasında yatırımcıların "güvenli liman" ve risk algısı değişiklik gösterirken, 2013'ten bu yana düşen petrol fiyatlarının da dengeleri değiştirmesi sorunların çözümünü zorlaştırıyor.

Türkiye'nin durumu

Türkiye ise bu süreçte düşen petrol fiyatlarından en fazla fayda sağlayan ülkelerin başında gelirken, bu durum ülkenin cari açığını iyileştirmesine ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışmasına yardımcı oldu. Türkiye'nin hem siyasi hem de ekonomik açıdan Avrupa Birliği ile ilişkilerinde son günlerde katettiği mesafe de TL varlıklara olumlu yansıdı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları not değerlendirmeleri açısından gelişmekte olan birçok ülkenin notunu düşürürken, Türkiye'ye yönelik pozitif yaklaşımlar ise dikkati çekti. Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve önde gelen yatırım danışmanlık şirketlerinin Türkiye'nin büyüme tahminlerini yukarı yönlü güncellemesi de pozitif ayrışmayı destekledi.

Türkiye için pozitif tahmin

ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek hafta yapacağı toplantıda faiz artışını öteleyebileceği beklentisi ile Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ek teşvikleri küresel risk iştahını artırırken, bu gelişmelerden en büyük faydayı da yine Türkiye başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin sağlayacağı öngörülüyor.

Tüm bu gelişmeler sonucunda Türk lirası dolar karşısında değer kazanırken, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksinde ise yüzde 9'u aşan yükseliş yaşandı. Dolar endeksi 2015'te yüzde 9'un üzerinde yükselirken, bu yıl ise yüzde 1,5 geriledi.

Dolar yerini altına bıraktı

Geçen yıl yatırımcıların "güvenli liman" olarak gördüğü dolar ise bu yıl yerini altına bıraktı. Yatırımcısına 2015'te yüzde 10 kaybettiren altının onsu, yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 20 prim yaptı.

Brent petrolün varil fiyatı ise 2013'ten bu yana girdiği düşüş eğilimi sürdürerek yaklaşık 13 yılın en düşük seviyesine gerilese de son günlerdeki performansı ile yıllık bazda artıya geçti.

Uzmanların görüşü

Öte yandan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, Borsa İstanbul ile ilgili, "BIST 100 endeksi şubat ayının ortalarından itibaren başlattığı güçlü trendle yurt dışı piyasalardan çok net bir şekilde pozitif ayrıştı. Bu tepkiyi tetikleyen etkenlerin siyasi ve jeopolitik risklerdeki kısmi düşüş ve son dönemde Avrupa Birliği ile başlayan yakınlaşma süreci olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Türk Lirası ile ilgili tahminini dile getiren Ziraat Yatırım Yönetmeni Sevgül Düzgün ise, "Türkiye'nin görece daha güçlü büyüme görünümü, cari açıktaki iyileşme ve sağlam bütçe dengesi gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye'yi ön plana çıkarabilir ve TL varlıklara olumlu yansıyabilir" dedi.


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER