© Teknik Elektrik 2017-2024

DTP kapatıldı, gerekçe terör

Başkan Haşim Kılıç, gerekçeyi şöyle açıkladı: "Partinin, eylemleri ve terör örgütü PKK'yla olan bağlantıları değerlendirildiğinde, devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı fiillerin odağı haline geldiği anlaşılmıştır.

Başkan Haşim Kılıç, gerekçeyi şöyle açıkladı: "Partinin, eylemleri ve terör örgütü PKK'yla olan bağlantıları değerlendirildiğinde, devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı fiillerin odağı haline geldiği anlaşılmıştır."

Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi'ni (DTP) kapattı. 4 gündür devam eden kritik görüşmelerini dün tamamlayan mahkeme, tarihi kararını verdi. 8 saat süren toplantının ardından saat 18.20'de basının karşısına geçen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, oybirliğiyle kapatma kararı alındığını açıkladı. Partinin kapatılması için 11 üyenin 7'sinin oyu gerekiyordu. Fakat tamamının kapatma yönünde oy kullanması dikkat çekti.

Ayrıca, Genel Başkan Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile eski Eşbaşkan Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri de düşürüldü. Sadece ılımlı kanatta yer alan bu iki ismin milletvekilliklerinin düşürülmesi de dikkat çekici bulundu. Türk ve Tuğluk'un yanı sıra toplam 37 kişiye siyasi yasak getirildi. Partinin tüm malvarlıkları da Hazine'ye devredildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın DTP aleyhine açtığı dava, yaklaşık 2 yıldır sürüyordu. Haşim Kılıç, partinin, eylemleri yanında terör örgütü PKK'yla olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı fiillerin odağı haline geldiği gerekçesiyle kapatıldığını belirtti. Karar, Anayasa'nın 68 ve 69. maddeleriyle Siyasi Partiler Kanunu'nun 101 ve 103. maddelerine dayanılarak verildi.

Partinin tüzel kişiliği, kararın TBMM Başkanlığı'na ulaştığı tarihte sona erecek. 5 yıllık siyasi yasaklar ise gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte başlayacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı, "Bu kararın gerekçesi en kısa zamanda yazılarak Resmi Gazete'de yayımlanacaktır." dedi.

Haşim Kılıç, kararları açıkladıktan sonra ilginç bir konuşma da yaptı. Bazı yorumcularca 'siyasi' bulunan konuşma, "Karar yazılana kadar Anayasa Mahkemesi'yle ilgili yapılacak eleştirileri şimdiden görüyor gibiyim." şeklinde başladı. Kılıç, bir nevi eleştirileri peşinen cevaplama niteliği taşıyan konuşmasında şunları söyledi: "Demokrasi ve insan hakları alanında tam bir süreç başlamışken böyle bir sürecin sabote edildiği, verilecek kapatma kararının siyasi bir darbe olarak nitelendiği ve zamanlamasının da çok düşündürücü olduğu ifade edildi. Bu eleştirileri çok haksız ve acımasız olarak değerlendiriyoruz. Partiye ilişkin gündemi tespit ederken dışarıda sürmekte olan demokratikleşme süreciyle ilgili herhangi bir öngörümüz veya tasarrufumuz asla olmamıştır."

Kılıç, "Hukukun yükünü mahkemeler çeker. Siyasetin yükünü de siyasilerin çekmesi lazım. Kimse mahkemelerden siyasi bir görev şeklinde yardım beklememelidir." diye seslendi. Böylece, devam eden açılım süreci ile kapatma davası arasında bağ kuran yorumlara cevap vermeye çalıştı.

Siyasi yasak getirilen isimler

Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz, Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Aysel Tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt, Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hatice Adıbelli, Hilmi Aydoğdu, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İbrahim Sunkur, İzzet Belge, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Salih Sağlam, Mehmet Veysi Direkçi, Metin Tekçi, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Halisoğulları, Mustafa Tunç, Nejdet Atalay, Nurettin Demirtaş, Orhan Miroğlu, Sedat Yurttaş, Selim Sadak.

Bu karar ders olmalı, Siyasi Partiler Yasası değiştirilmeli

Anayasa Mahkemesi'nin Demokratik Toplum Partisi'ni (DTP) kapatma kararı alması farklı tepkilere yol açtı. Siyasi partiler olayı kendi bakış açılarından değerlendirirken, aydınlar parti kapatmaların demokratik işleyişi güçleştirdiğini belirtti.

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, prensip olarak parti kapatmaya karşı olduklarını, ancak Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara herkesin saygı duyması gerektiğini söyledi. Elitaş, kararı değerlendirirken, "Biz AK Parti olarak siyasi partilerin halk tarafından kapatılmasından yanayız. Siyasi partiler halkın desteği ile gelir, desteği bittiği takdirde gider. Anayasa Mahkemesi bu şekilde karar vermiş. Herkes demokratik ve hukuk devleti çerçevesinde üzerine düşeni yerine getirir." dedi.

Konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeler yapıldı:

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: Bugüne kadar verilen kapatma kararları, demokrasimizin de hukuk devletimizin de standartlarını yükseltmemiştir. Aksine tüm kapatma kararları, hukukumuza ve demokrasimize de zarar vermiştir. Kaldı ki bugüne kadar verilen kapatma kararları herhangi bir sorunu da çözmemiştir. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya: Bu asırda herhangi bir demokratik ülkede siyasi bir partinin kapatılması kararıyla karşı karşıya kalınmış olmasını açıklamada zorlanıyorum.

ZAMAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER