© Teknik Elektrik 2017-2024

Diyarbakır’da 94 Günde 799,277 MW Elektrik Üretildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kentin 50 yıllık katı atık sorununu çözdüğü Entegre Katı Atık Yönetimi’nde (EKAY) 94 günde 799,277 MW elektrik üretildi.

Diyarbakır Büyükşehir BelediyesiVali Münir Karaloğlu’nun talimatıyla kentin içme suyu kaynağı olan Karacadağ’ı, uzun yıllardır kirleten ve hiçbir yönetim tarafından yapılamayan Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesinin birinci etabını 66 gün gibi kısa sürede tamamladı. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığınca hazırlanan, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen proje ile denizden 700 kilometre uzakta olmasına rağmen yoğun bir martı popülasyonuna ev sahipliği yapan Karacadağ bölgesinde oluşan duman, kötü koku ve çöpler nedeniyle oluşan sızıntı suyunun içme suyu kaynaklarına karışması engellendi.

Günlük 2 bin 776 hanenin elektriği üretiliyor!

Vali Karaloğlu’nun katılımıyla düzenlenen açılış töreniyle projenin birinci etabında yer alan metan gazından elektrik üreten santral, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde devreye alındı. Her biri 1,5 MW’lık 2 biyogaz motoruyla üretime başlayan santralin kapasitesi, Ağustos’ta eklenen 1,5 MW’lık 2 motor ile 6 MW’a yükseltildi.

Temmuz itibariyle enerji satışına başlanan santralde, 94 günde 799, 277 MW elektrik üretildi. Şu an 4 biyogaz motorunun faal olduğu tesiste, günlük 2 bin 776 hanenin ihtiyacını karşılayacak elektrik üretimi yapılıyor. Yıl sonuna kadar devreye alınacak gaz motorlarının eklenmesiyle santralin kurulu güç miktarının 14,5 MW’a çıkarılacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER