© Teknik Elektrik 2017-2024

Devlet terörüne tepkisiz kalmayacağız

Saldırı sırasında gemide beyaz bayrakların olduğunu hatırlatan Erdoğan, İsrail'in gemide silah ele geçirildiği yolundaki açıklamaları için de "tamamen yalan" dedi.

Saldırı sırasında gemide beyaz bayrakların olduğunu hatırlatan Erdoğan, İsrail'in gemide silah ele geçirildiği yolundaki açıklamaları için de "tamamen yalan" dedi.

Saldırının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten Tayyip Erdoğan, İsrail'in mevcut saldırıyla bölgede barış istemediğini açık ve net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Başbakan, bu saldırıya kesinlikle sessiz ve tepkisiz kalmayacaklarını vurgulayarak, saldırının arkasında duranları da eleştirdi: İsrail ne kadar terörün, kanlı operasyonların arkasında duruyorsa, biz de o kadar hukukun, barışın, adaletin, Filistin ve Gazze'nin arkasında duruyoruz.

Başbakan Erdoğan, İsrail yanlısı yayın yapan medya organlarını ve Tel Aviv'in sivil insanlara ilişkin haber akışını engellemesini de sert bir dille eleştirdi. Bu konuda duygusal olmadıklarını belirten Erdoğan, Türkiye'de yaşayan Musevi vatandaşlarının güvence altında olduklarını ifade ederek, toplumdan bu konuda hassas davranmalarını istedi. Konuyla ilgili yoğun bir şekilde değerlendirmeleri yapacaklarını bildiren Erdoğan, devlet olarak bu işin arkasında olduklarını söyledi. Erdoğan, Şili Cumhurbaşkanı ile görüşemeden dün sabah saatlerinde Şili'nin başkenti Santiago'dan Ankara'ya doğru harekete geçti. Başbakan Erdoğan bugün öğle saatlerinde Türkiye'ye inmiş olacak.

Arjantin gezisini iptal ettiği için yanındaki Türk heyetiyle birlikte pazar akşamı Şili'ye giden Erdoğan, Santiago'ya ulaşır ulaşmaz üst üste olumsuz haberler geldi. Erdoğan, Türk işadamlarıyla kaldığı Grand Hyatt Otel'inde buluştuğu sırada İskenderun'daki kanlı terör saldırısı haberi ulaştı. Başbakan, Müsteşarı Efkan Ala ile temas kurarak gereken talimatları ulaştırdı. İsrail'in yardım gemisine operasyonunun başlaması ise otelde kırmızı alarm verilmesine sebep oldu. Erdoğan'ın konakladığı otel tam bir üsse dönüştü. Gece boyunca uyumayan Başbakan, sabah erken saatlerden itibaren Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile temas kurdu.

Dışişleri Bakanlığı da dün 08.15'te yazılı bir açıklama yaparak İsrail'e sert tepki gösterdi. Açıklamada, "Bu müessif olay ilişkilerimizde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilecektir. İsrail'in, bu davranışının sonuçlarına katlanması gerekecektir." vurgusu yapıldı. İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy de saat 11.00 sularında Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, bu saldırının kabulünün söz konusu olmadığı bildirdi. Öğleden sonra da Ankara'da görev yapan AB, BM Güvenlik Konseyi'ne üye ülkeler ve İKÖ üyelerinin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Genelkurmay Başkanı İlker Bağbuğ da İsrailli meslektaşı ile görüşerek, duyulan rahatsızlığı iletti.

Büyükelçi çağrıldı, tatbikatlar iptal

İsrail'in yardım gemilerine saldırması üzerine Ankara dün erken saatlerde harekete geçti. Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın başkanlığında olağanüstü toplantı yapıldı. Saat 07.20'de başlayan toplantıya Arınç ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili bürokratlar katıldı. Toplantı sonrası basına konuşan Arınç üç somut tepkiyi açıkladı. Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol geri çağrıldı. İsrail ile gündemde olan 3 müşterek askeri tatbikat iptal edildi. İsrail'de bulunan U-18 Genç Milli Takımı da geri döndü. zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER