© Teknik Elektrik 2017-2024

Darüsselam

İnsanlık tarihi ilgi çekici bir konu. Merakla insanların nasıl dünya üzerine dağıldığını sorguluyoruz kimi zaman. İnsanlığın, şu anda bilinen, en eski yerleşim noktası ise Tanzanya. Günümüzden iki milyon yıl önce yaşamış insanlara dair kalıntılara ulaşılan Tanzanya belki de hepimizin dünya üzerine dağılmasını sağlayan bir başlangıç noktası.

İnsanlık tarihi ilgi çekici bir konu. Merakla insanların nasıl dünya üzerine dağıldığını sorguluyoruz kimi zaman. İnsanlığın, şu anda bilinen, en eski yerleşim noktası ise Tanzanya. Günümüzden iki milyon yıl önce yaşamış insanlara dair kalıntılara ulaşılan Tanzanya belki de hepimizin dünya üzerine dağılmasını sağlayan bir başlangıç noktası.

Vasco da Gama’nın Afrika topraklarına ayak basmasının ardından ülke, Portekiz sömürgesi olmuş. 18. yüzyıla kadar süren bu durum Ummanlı Arapların toprakları işgaliyle son bulmuş. Daha sonra Almanya’nın, onun sonrasında da İngiltere’nin himayesi altında kalmış. 961 yılında Julius Nyerere tarafından ingiliz sömürgesinden kurtarılıp bağımsızlığını ilan etmiş ve şu anda da bağımsızlığını koruyor. Julius Nyerere, ülkeyi hem işgalden kurtarması, hem de her birinin kendine özgü bir dili olan 120 değişik kabileyi tek bir dilde, Swahili‘de, birleştirmesiyle unutulmaz bir şahıs olarak Tanzanya ve Afrika tarihinde yerini almış mühim bir önder. 

Büyük ekolojik parklara, doğa harikalarına ve bizden çok farklı bir yaşam tarzına sahip bir ülkeyi ziyaret etmek istiyorsanız Tanzanya’yı listenize kesinlikle almalısınız ve Tanzanyanın en güzide şehri, eski başkenti Darüsselam.

 

“Darüsselam ne demek ?” 

Diyecek olursanız : Darüsselam, “Dar” ve “slm” sözcüklerinden bir araya geliyor. Tam karşılığı ise “Barışın Evi” olarak bizi selamlıyor. Ek olarak Tanzanya saat mevzusunda da bizimle aynı dilimde içeriyor doğrusu Türkiye – Tanzanya içinde saat farkı yok.  Şu demek oluyor ki Tanzanya’da saat kaç acaba diye düşünmenize gerek yok.

Darüsselam’da gezilecek yerler

Darüsselam ülkenin eski başkenti olmasına rağmen, yeni başkent Dodoma’yı geride bırakıyor. Hala birçok devlet binası burada ve ülkenin kalbi de burada atıyor. Muhteşem manzaralar eşliğinde bir geziye hazır olun.

 İşte Darüsselam’da mutlaka görmeniz gereken yerler:

> Village Museum

> Udzungwa Mountains National Park

> National Museum

> Mbudya Island

> Bongoyo Island

> Dar Es Salaam Zoo

> Dar Es Salaam War Cemetery

Ne yiyip içelim?

Tanzanya Mutfağı’nda tropik meyveler, deniz ürünleri ve sebzeler çokça kullanılıyor. Özellikle yengeç ve ahtapotu sofralarda sıklıkla görmeniz mümkün. Mtori, mchicha, chai maziwa, mandazi ve cips mayai ülkenin denemeniz gereken yerel tatları arasında. Geleneksel lezzetleri tatmanız için önerebileceğimiz restoranlar ise Arusha’da The Station Tanzania, River House; Darüsselam’da ise The Palm Restaurant ve New Zahir. Ayrıca ülkenin meşhur kahvesini de mutlaka denemelisiniz.

Nasıl giderim?

Darüsselam’da gideceğiniz havalimanı Julius Nyerere Havalimanı (DAR). Tanzanya uçak bileti konusunda: THY ve Qatar Airways her gün karşılıklı seferler düzenliyor. Havalimanından şehrin merkezi sayılan Stesheni‘ye gitmek için en mantıklı yöntem pazarlık ile taksi tutmak. İstanbul – Tanzanya kaç saat diye soranlara, direkt olarak Darüsselam’a uçuşların 7 saat sürdüğünü  belirtmek isterim.

Darüsselam’da Alışveriş – Eğlence

Darüsselam’da hayat oldukça ucuz. Yerel kıyafetler alabileceğiniz, renklerinde kendinizi kaybedeceğiniz “Kariakoo Market” şehrin tam merkezinde. Bol miktarda uygun rakamlardan paranızı bozan döviz büroları ve yüzlerce hatta binlerce yöresel kıyafet dükkanı var bu pazarda.

Darüsselam’da her sene Haziran sonu – Temmuz aynın 7’si arasında Darüsselam Uluslararası Ticaret Fuarı ya da diğer halk arasındaki adıyla “Saba Saba” gerçekleşiyor. “Saba” Swahili’de “7″ anlamına geliyor.

Bu fuara Afrika genelindeki büyük şirketler, Tanzanya ekonomisine yön veren şirketler ve tüm bakanlıklardan temsilciler dev standlar kurarar katılıyor. Öyle büyük bir alanda yapılıyor ki bu fuar, fuar alanın içerisine minik bir hayvanat bahçesi kuruyorlar. Ancak hayvanların küçücük kafeslere koyulmasını görmek oldukça üzücü.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER