© Teknik Elektrik 2017-2024

Darısı Münbiç’in Başına

Afrin’in terör örgütü PKK’dan arındırılmasının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu birlikleri, Zeytin Dalı Harekâtı’nın tamamlanması için çok büyük öneme sahip Tel Rıfat’a giriş yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 gün önce Tel Rıfat operasyonunun sinyalini vermişti. Fırat Kalkanı Harekâtı ile terör koridoru projesine ilk darbenin vurulduğunun altını çizen Erdoğan, ardından Zeytin Dalı Harekâtı ile bu koridoru Akdeniz’e bağlama çabasının önünün kesildiğine dikkati çekerek, “İnşallah en kısa sürede Tel Rıfat’ı da kontrol altına alarak, bu harekâtı hedefine ulaştıracağız” diye konuşmuştu.

Bölgedeki yerel kaynaklar ve sosyal medya paylaşımlarına göre, Rus askerleri dün sabah saatlerinde, Afrin’in güney doğusunda bulunan ve 2 yıldır PKK/YPG’nin kontrolündeki Tel Rıfat kasabasından çekildi.

PKK KAÇIYOR

Resmi kaynaklardan henüz açıklama gelmemesine rağmen yerel kaynaklar, PKK’lı teröristlerin Şeyh İsa, Şeyh Hilal ve Kefreya’dan da kaçtığını belirtiyor. Bölgedeki halkın 2 yıl önce PKK tarafından Tel Rıfat’tan göçe zorlanarak yerleştiği Azez ve Mera’da camilerden, Tel Rıfat’ın kurtuluşu dolayısıyla salalar okunduğunu ifade ediliyor.

Tel Rıfat’tan gelen son görüntülerde ise ilçe merkezini çevreleyen geniş tarım arazilerine dev çukurlar kazıldığı göze çarpıyor. Yine kent merkezinin etrafına uzun ince savunma mevzileri kazıldığı ve bunların bir alanda birleştiği görülüyor.

Merkezde bulunan ve ilçeye ismini veren Rıfat Tepesi’nin de yansıdığı görüntülerde kent merkezinde pek sivil hareketliliğin olmaması dikkati çekiyor.

Azez’de faaliyetlerini sürdüren Tel Rıfat Yerel Meclisi Başkanı Mahmut Allito, PKK’nın 2016’da bölgeyi ele geçirdiğini, 50’den fazla köyün PKK’nın saldırıları sonucu işgal edildiğini ve ailelerin Türkiye sınırına göç etmek zorunda kaldığını hatırlattı. Allito, bölgedeki tüm sorunların çözümünün PKK’nın Tel Rıfat’tan çıkarılması ve sivillerin evlerine dönmesiyle mümkün olacağını vurguladı.

Harekât Münbiç’e uzanacak

Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekâtlarıyla oluşturulan güvenli bölge arasında yer alan Tel Rıfat, Afrin ile El-Bab’ı birbirine bağlayan kilit bir noktada bulunuyor. Ayrıca Tel Rıfat, Fırat’ın batısındaki terör koridorunun gerçekleştirilen iki harekât arasındaki oluşturulan çok stratejik bir önem taşıyor.

Tel Rıfat’ın özgürleştirilmesinin ardından, emperyalist ABD’nin yerleştirdiği PKK’lı teröristlerin Türkiye için tehdit oluşturduğu Münbiç’e de sıra gelecek. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin harekâtı, Tel Rıfat’tan sonra, Münbiç başta olmak üzere sınırları boyunca kendisine saldırmak üzere hazır bekleyen terörist tehdidi tamamen ortadan kalkana kadar doğuya doğru kaydırması planlanıyor.

KURTARILMASINI BEKLİYORLAR

Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekâtlarıyla oluşturulan güvenli bölge arasında yer alan Tel Rıfat, Afrin ile El-Bab’ı birbirine bağlayan kilit bir noktada bulunuyor.

PKK/YPG, Tel Rıfat’ı işgali sırasında yaklaşık 250 bin Arap sivili göçe zorladı. Tel Rıfatlılar, Fırat Kalkanı bölgesine komşu ve muhaliflerin kontrolünde bulunan Azez ilçesine sığındı.

Azez’de faaliyetlerini sürdüren Tel Rıfat Yerel Meclisi Başkanı Mahmut Allito, “PKK 2016’da bölgeyi ele geçirdi. 50’den fazla köy PKK’nın saldırıları sonucu işgal edildi. Yoğun saldırılar sonucu aileler, Türkiye sınırına göç etmek zorunda kaldı. Terör örgütü Tel Rıfat’ı ele geçirdi. Bölgeden yaklaşık 250 bin sivil göç etmek zorunda kaldı” diye konuştu.

Allito, “Rejim güçleri Tel Rıfat’ı ele geçirirse, Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesi tehdit altına alınmış olacak. Tel Rıfat’ın kurtarılması Fırat Kalkanı Bölgesi’nin istikrarı için önemli “ dedi. Yerel meclis başkanı, bölgedeki tüm sorunların çözümünün PKK’nın Tel Rıfat’tan çıkarılması ve sivillerin evlerine dönmesiyle mümkün olacağını vurguladı.

Tel Rıfat’tan gelen son görüntülerde, ilçe merkezini çevreleyen geniş tarım arazilerine dev çukurlar kazıldığı göze çarpıyor. Yine kent merkezinin etrafına uzun ince savunma mevzileri kazıldığı ve bunların bir alanda birleştiği görülüyor.

Merkezde bulunan ve ilçeye ismini veren Rıfat Tepesi’nin de yansıdığı görüntülerde kent merkezinde pek sivil hareketliliğin olmaması dikkati çekiyor.

www.dirilispostasi.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER