© Teknik Elektrik 2017-2024

CHPli muhaliflerin kurultay planı tutmadı

Günlerdir taktik savaşına sahne olan CHP'nin tüzük kurultaylarının ilk ayağında gülen taraf parti yönetimi oldu.

Günlerdir taktik savaşına sahne olan CHP'nin tüzük kurultaylarının ilk ayağında gülen taraf parti yönetimi oldu. Muhaliflerin 'salonda yeterli delege çoğunluğuna ulaşılmasını engelleme ve ardından Kemal Kılıçdaroğlu'nu istifaya zorlama' planı tutmadı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, selefi Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav'ın başını çektiği muhalefet karşısındaki sınavdan başarıyla çıktı. Baykal ve Sav'ın yanı sıra yaklaşık 300 delege kurultaya gelmedi. Sav'la birlikte hareket eden delegeler Anıtkabir'e gitmek yerine bir otelde basın toplantısı yaparken, kurultay salonuna girmek isteyenler pet şişe yağmuruna tutuldu. Kılıçdaroğlu ise konuşmasında muhaliflere sert tepki gösterdi: "CHP'nin enerjisini boşa harcamak, partiye ihanettir. Tüzük dediler işte tüzük, seçim diyorsanız onu da yapacağız."

MUHALİFLER ANITKABİR'DE DEĞİL, OTELDE TOPLANDI

[HABER İZLENİM] KILIÇDAROĞLU MUHALİFLERİ 'SAV'DI

CHP 17. Olağanüstü Kurultayı, yaklaşık 1,5 saat gecikmeli başladı. Salona partililerin alkışları ve konfetiler arasında giren Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Sevim Kılıçdaroğlu, salonu selamladıktan sonra delegelerin arasına oturdu. Ardından, ünlü dans topluluğu Anadolu Ateşi sahne aldı. Anadolu Ateşi, gösterisine semahla başladı. Yarım saatlik dans gösterisinin ardından Kılıçdaroğlu sahneye geldi ve kurultayı açtı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Divan Başkanlığı seçimi yapıldı. Bu göreve, tek aday olan Denizli Milletvekili Adnan Keskin seçildi. Keskin, sahneye gelirken partililer arasında arbede yaşandı. Salona girmeye çalışan bir grup muhalif, genel merkez yanlısı partililer tarafından engellenmeye çalışıldı. Muhaliflere, tribünlerden pet şişe ve çeşitli cisimler atıldı. 'Yeterli çoğunluk yok' itirazında bulunan Mersin Milletvekili İsa Gök ise yaka paça platformun önünden uzaklaştırıldı.

Bu sırada kürsüde Keskin'i bekleyen Kılıçdaroğlu, muhaliflere "Hiç kimse bizi halkın iktidara yürüyüşünden engelleyemeyecektir. Özgürlük, demokrasi ve bağımsızlığı getiren CHP her zaman her yerde dimdik ayakta olacaktır." sözleriyle tepki gösteri. Divan Başkanı Keskin, gündem başlıklarını sıralarken, İsa Gök'ün ikinci itirazıyla karşılaşıldı. Gök, divan başkanlığından gündemin oylanması talebinde bulundu. Keskin, tüzük gündeminin önceden belirlendiğini ve oya sunma gibi bir hükmün olmadığını belirterek önergeyi reddetti. İsa Gök ise salonda 583 delege olduğunu belirterek kurultayın toplanamayacağı iddialarını sürdürdü. Salona girişinin uzun süre engellendiğini savunan Gök, "Hani parti içi demokrasi, hani tüzük, hani Siyasî Partiler Kanunu? Yönetmeliğimiz, anca vur kır." ifadelerini kullandı.

'Gücümüzü iç çekişmelerle harcamayacağız'

CHP lideri Kılıçdaroğlu, kurultay konuşmasında parti içi muhalefeti hedef aldı. Kimsenin, CHP kurultayının huzurunu bozmaya hakkı olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Tüzük dediler işte tüzük, seçim diyorsanız onu da yapacağız. CHP'nin enerjisini boşa harcamak, halka ve CHP tarihine ihanettir. Asla gücümüzü iç çekişmelerle harcamayacağız. Gücümüz, halkımızın sorunlarını çözmek için olacak." dedi. Kılıçdaroğlu, parti olarak yapmaları gerekeni de "Başarının temeli, gücünü halktan almaktır. Halkı suçlamak yok, halkta kusur bulmak yok. Her birimiz birer kuva-yı milliyeci gibi halkın arasına girmeli ve toplumu aydınlatmalıyız." şeklinde özetledi. Partilileri selamlarken '89 yaşındaki genç CHP'liler' ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, CHP'li olmayı "CHP'li olmak zor olan şeylere kolay, imkânsız şeylere mümkündür demektir." şeklinde niteledi. CHP lideri, "CHP'liler zor günlerin adamlarıdır, zor günde çıkarlar ve başarırlar. CHP, emperyalistlerin analarından emdikleri sütü burunlarından getirenlerin partisidir." ifadeleriyle de partilileri coşturdu.

Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının geri kalan kısmında hükümete yüklendi. Başbakan Erdoğan'ı 'mezhep ve etnik ayrımcılık' yapmakla suçladı. 'Kürt sorunu' ifadesini kullanmadan Güneydoğu'da 30 yıldır sıkıntılar yaşandığını belirtti ve bu sorunları sadece CHP'nin çözebileceğini savundu. Kılıçdaroğlu'nun AK Parti için "Bunlar 12 Eylül artıkları. Arkalarında babaları Kenan Evren var." sözü de dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu, konuşmasında iki kez Mehmet Akif'ten iki kez de Nazım Hikmet'ten mısralar okudu. "'Zalimin hasmıyım diyor' Mehmet Akif, 'Ama mazlumu severim'. Biz mazlumdan yanayız." diyen Kılıçdaroğlu, Nazım Hikmet'in 'Sen yanmasan, ben yazmasam nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa' ve 'Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçe' mısralarını satır aralarında kullandı.

Yeni parti tüzüğünü değerlendirirken, CHP delegelerinin gelmiş geçmiş en demokratik tüzüğünü oylayacaklarını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, kadın kotasını yüzde 25'ten 33'e çıkardıklarını hatırlattı ve "Kimseyi ötekileştirmeden, inancına ve giyimine bakmadan her kadını CHP çatısı altına bekliyorum. Gelsinler, haklarını burada arasınlar." diye seslendi.

Tüzük kabul edildi, gözler bugünkü kurultayda

Kurultayda 87 maddelik parti tüzüğünün 47 maddesinde değişiklik yapıldı. Maddelerin tümü, kurultaya katılan delegelerin oybirliğiyle geçti. Kılıçdaroğlu, tartışmasız geçen oylama sonrası teşekkür konuşması yaptı. "Bir devrim yaptık, bir tarih yazdık, o devrimi gençlere ve kadınlara emanet ediyorum." diyen CHP lideri, bugünkü kurultaya bütün delegeleri davet etti. Gözler, muhaliflerin gündemiyle toplanacak 17. Olağanüstü Kurultay'a çevrildi. Muhalifler, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'ndaki kurultaya tam kadro gelmeyi planlıyor. Kurultay salonuna basından sadece muhabirler ile foto muhabirleri alınacak. Kameralara izin verilmeyecek. CHP'den yapılan açıklamada, "Televizyon kuruluşlarına canlı yayın Halk TV frekansından verilecektir." denildi. Kulislerde, salonun küçüklüğü gerekçe gösterilerek izleyici alınmayacağı da ifade ediliyor.

Yeni tüzüĞÜN Getirdiği DEğişiklikler

Hazine yardımının yüzde 40'ını teşkilatlara dağıtılacak.

Parti organlarındaki cinsiyet kotası, yüzde 25'ten yüzde 33'e çıkacak.

Üyelik başvuruları internet yoluyla da yapılabilecek, aday üyelik kaldırılacak.

Parti Meclisi (PM) üye sayısı 80'den 60'a düşecek.

İl ve ilçe kongreleri ile kurultayda belirlenen PM seçimlerinde 'çarşaf liste' uygulanacak. Delege salt çoğunluğuyla blok liste de uygulanabilecek.

Genel başkan, birden fazla kurultay çağrısı olması durumunda kurultay gündemlerini birleştirebilecek.

Partide daha önce MYK üyeliği yapmış olanlarla TBMM başkanı, başkan vekili ve bakanlık yapmış olanlardan oluşan 'Onur Kurulu' oluşturulacak.

Milletvekili adaylarının belirlenmesinde önseçim ve aday yoklaması öncelikli yöntemler olarak uygulanacak. Merkez yoklamasıyla belirlenen adaylar yüzde 15'le sınırlandırılacak. Önseçim yapılacak yerlere PM karar verecek.

Değişiklikler 1 Mart tarihinde yürürlüğe girecek. zaman

TÜM HABERLER