Cameron'dan Panama itirafı!
DÜNYAİngiltere Başbakanı David Cameron, Mossack Fonseca'da hissesi olduğunu kabul etti.
İngiltere Başbakanı David Cameron, 2010 yılında ölen babasının Panama'da Mossack Fonseca'nın müşterileri arasında olan offshore şirketinde, kendisinin ve eşi Samantha'nın hissesi olduğunu kabul etti.
Cameron bu hisseleri de başbakan olmadan kısa bir süre önce 2010 yılında yaklaşık 30.000 sterline sattıklarını söyledi.
'Gurur duyuyorum'
Başbakan katıldığı ITV televizyon kanalında, babası Ian Cameron'un kurduğu Panama merkezli Blairmore şirketinin Mossack Fonseca'yla bağlantısına ilişkin soruları yanıtladı.
Cameron, 'saklayacak bir şeyi olmadığını' ve hisselerin satışından elde ettiği kâr için 'İngiltere'ye verdilerini ödediğini' söyledi.
Başbakan Cameron, "Babamla ve kurduğu işle ilgili yaptıklarından gurur duyuyorum. Babama çamur atılmasına katlanamıyorum" dedi ve babasıyla, işiyle ilgili eleştirileri okuduğu "zorlu günler geçirdiğini" ifade etti.
Cameron, eleştirilerin çoğunun da Blairmore şirketinin 'vergi kaçırdığına dair çok temel yanlış kanılardan kaynaklandığını' söyledi.
Muhalif İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Başbakan Cameron'a vergi beyannamesini açıklaması çağrısında bulunmuştu.
Vergi beyannameleri bekleniyor
BBC'nin elde ettiği bilgilere göre Cameron'un gelecek hafta içinde vergi beyannamelerini açıklaması bekleniyor.
Sızan belgelerde, David Cameron'un babasının kurucusu ve yöneticisi olduğu Blairmore şirketinin, vergi cenneti Panama'da birçok kişinin vergi kaçırma, kara para aklama gibi faaliyetlerine yardımcı olduğu belirtilen hukuk şirketi Mossack Fonseca'nın müşterisi olduğu ortaya çıktı.
Belgeler, Ian Cameron'un, zengin müşterilerine yatırım fonu açmaya yardım edip offshore ticaret araçlarını kullandığına işaret ediyor.
'Gelir vergisi ödedim'
ITV News'a konuşan Cameron, "Samantha ve benim ortak bir hesabımız vardı. Blairmore yatırım hesabında, 5000 hisseye sahiptik, onu da 2010 yılı Ocak ayında sattık. Yaklaşık 30.000 sterlin değerindeydi" dedi.
"Kâr payı üzerinden gelir vergisi ödediğini" belirten Cameron, ama geliri, sermaye kazançları vergisinin ön gördüğü seviyenin altında olmasından dolayı, bu vergiden muaf olduğunu ve ödemediğini söyledi.
Cameron, yapılan işlemlerin İngiltere vergi mevzuatına uygun olduğunu ifade etti.
Cameron, "Temettülerle ilgili gelir vergisini ödedim ancak bunun üzerinde sermaye kazancından az bir gelir vardı. Dolayısıyla sermaye kazanç vergisi ödemedim. Bu zaten İngiltere'deki vergiler için de geçerli bir kural" diye konuştu.
Kaynak : Fortune Türkiye
İlginizi Çekebilir