© Teknik Elektrik 2017-2024

Bu yayınların bir amacı varmış gibi geliyor bana

Bir sistematiği olduğu kanaatindeyim.

Bir sistematiği olduğu kanaatindeyim. Burada bir amaç varmış gibi geliyor bana." dedi. Başbakan Erdoğan ile arasında mücadele olduğu yönündeki iddialara da tepki gösteren Gül, bunların devletin zirvesindeki uyumu etkilemeyeceğini söyledi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Zirvesi için Kazakistan'a giderken soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı, söz konusu yakıştırmalara alışkın olduklarının da altını çizdi: "Bunları kendi açılarından değerlendirip yazmışlar. Hiçbiri bizlerin omuz omuza çalışmamızı engellemez. Sadece Sayın Başbakan'la değil, diğer tüm yetkililerle de... Siyasî istikrara verdiğimiz önem, kadim dostluklarımız... Bunlar hiçbirisini bozamaz.''

Söz konusu belgede, Erdoğan'ın, Gül'ü etkisizleştirebilmek için kabine değişikliği yapacağı ileri sürülüyordu. Abdullah Gül, bu tür yakıştırmalara alışkın olduklarını ifade ederken, iddiaların kendilerini Türkiye'yi daha güçlü bir ülke haline getirmek hedefinden de uzaklaştıramayacağının altını çizdi. Cumhurbaşkanı, belgelerle ilgili güvensizliğini de şu sözlerle ortaya koydu: "Bunların bazıları doğru değerlendirme olabilir. Bazıları yanlış değerlendirme olabilir, görmek lazım."

Abdullah Gül, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında, şu değerlendirmeyi yaptı: "Dikkat ederseniz, bunlar Amerikalı diplomatların, bulundukları yerdeki olayları, kişileri kendi açılarından değerlendirmeleriyle ilgili raporlar, şimdiye kadar açıklananlar. Yani sizler nasıl her gün olayları, kişileri değerlendiriyorsanız, onlar da sizin gibi değerlendiriyorlar ve merkezlerine rapor ediyorlar. Sizinle ilgili söylenen bir şeyin doğrusunu bildiğiniz için hemen doğru olmadığını söylersiniz, inanmazsınız ama başkasıyla ilgili söylenenlere insanlar çabuk inanırlar. Onlara da böyle bakmak gerekir, çevreyle ilgili söylenen şeylere."

Gül'e, Azerbaycan-Türkiye ilişkileriyle ilgili belgelerle ilgili olarak da, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğu da aynı şekilde hiç kimse etkileyemez. Bizler, bir milletin farklı farklı devletleriyiz. Dışarıdan farklı görünebilir, dışarıdan farklı değerlendirmeler yapılabilir ama işin aslı budur.'' şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı, bu noktada ilginç bir değerlendirme de yaptı. Şüphelerini açıkça ifade eden Gül, "Bazı şeyler sanki süzgeçten geçiriliyor. Bir sistematiği olduğu kanaatindeyim. Burada bir amaç varmış gibi geliyor bana ama tabii ki şimdiden kesin bir şey söylemek doğru değil. Neler gelecek, neler yayınlayacaklar bunlara bakmak gerekir." ifadelerini kullandı.

Abdullah Gül, ABD'ye de mesaj vererek, "Bunlar, tabii ki bir ülkenin arşivlerinin dışarı sızması açısından o ülkenin düşünmesi gereken bir şey. Yani bir ülkenin belgeleri, kendilerine göre gizli kalması gereken belgeleri, arşivleri eğer dışarı sızıyorsa o ülkenin oturup kendisinin düşünmesi gerekir." diye konuştu. "Belgelerle ilgili herhangi bir devlet veya hükümet başkanıyla görüşme yaptınız mı, bilgi aldınız mı?" sorusuna, "Hayır. Bilgi alınacak bir şey yok." karşılığını verdi.

 

Belgeler, ilişkilerde güvensizlik oluşturabilir

Cumhurbaşkanı Gül, bir başka soru üzerine bu tip belgelerin uzun vadede uluslararası ilişkileri etkileyebileceğini de kaydetti. "Çünkü bunlar biraz da psikoloji ile ilgili şeyler. Güvensizlikler oluşturabilir. Bunlar normaldir. Herkes ona göre ilişkilerine, konuştuğu şeylere daha çok dikkat eder." yorumunu yaptı. Belgelerin sızmasının "diplomasinin 11 Eylül'ü" olarak değerlendirilmesine ise katılmadı. zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER