© Teknik Elektrik 2017-2024

Bu vahşet son bulsun

Başbakan Erdoğan, Urumçi'de yüzlerce Uygur'un ölümüne neden olan saldırıların sorumlularından hesap sorulmasını istedi.

Başbakan Erdoğan, Urumçi'de yüzlerce Uygur'un ölümüne neden olan saldırıların sorumlularından hesap sorulmasını istedi. Erdoğan, “Beklentimiz, vahşet boyutlarına ulaşan bu olayların acele olarak, ivedi olarak son bulması, sağ duyunun hakim olması, sorumluların hesap vermesi ve gereken tedbirlerin, evrensel insan hakları çerçevesinde bir an önce alınmasıdır” diye konuştu. Erdoğan, Beşiktaş'taki Başbakanlık Ofisi'nde, “Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanları Toplantısı” için İstanbul'da bulunan konuk dışişleri bakanları onuruna öğle yemeği verdi. Yemekte konuşan Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de meydana gelen olaylarda 150'den fazla insanın hayatını kaybettiğini, 800'den fazla kişinin de yaralandığını hatırlattı. Erdoğan şöyle konuştu:

UYGUR KARDEŞLERİMİZ

“Günlerdir devam eden olayları büyük bir kaygı, endişe ve üzüntüyle takip ediyoruz. Basına yansıyan görüntüler sadece bizlerin vicdanını sızlatmıyor. İnanıyorum ki izleyen herkesi, hayret ve dehşete düşürüyor. Türkiye'de yaşayan Uygur kardeşlerimizin ve bu acıyı yüreğinin derinliklerinde hisseden halkımızın da haklı olarak bu olaylara tepki verdiğini, endişe içinde olduğunu görüyoruz.”

HESAP SORULSUN

“Türkiye ile tarihi ve kültürel bağları olan Uygur Türklerini, Çin ve Türkiye arasında dostluk ve işbirliği köprüsü olarak gördüklerini belirten Erdoğan, “Beklentimiz, vahşet boyutlarına ulaşan bu olayların acele olarak, ivedi olarak son bulması, sağ duyunun hakim olması, sorumluların hesap vermesi ve gereken tedbirlerin, evrensel insan hakları çerçevesinde bir an önce alınmasıdır. Çinli yetkililerin olayın sorumlularını tespit etmesi ve adalet mekanizmasını tüm insanlığın vicdanını rahatlatacak şekilde işletmesi büyük önem taşımaktadır. ”

BM'YE TAŞIYACAĞIZ

“2009-2010 yıllarında BM Güvenlik Konseyi'nin aynı zamanda geçici üyesiyiz. Burada da insanlık adına üzerimize düşen aynı tür görevlerdir. Bunun gereğini bizler de bu platformda da gündeme getirmek durumundayız ve getireceğiz. Bu vesileyle bir kez daha Urumçi'de hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER