BORSAN GRUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI Sn. ADNAN ÖLMEZ İLE SÖYLEŞİ
RÖPORTAJLARSn.
Sn. Adnan Ölmez, sizleri çok renkli kişiliğinizden tanıyoruz. Sanayici, Medya sahibi ve en unutmadığımız yönünüzde Futbol adamlığınız. Milletimizin hafızasında Samsunspor’ daki başkanlığınız en akılda kalan yanınız oldu. Biz elektrik sektöründeki Adnan Ölmez’den önce bu renkli Adnan Ölmez’i tanımak isteriz. Bize bahseder misiniz?
Ben, 1963 Samsun doğumlu, evli ve iki çocuk sahibi bir iş adamıyım. Ticaret hayatıma 1974 yılında Gıda toptancılığı ile başladım. Daha sonra da 1984 yılında Borsan’ı kurdum. Borsan, 1984 yılında 400 m2 alanda 8 çalışanı ile beraber üretim hayatına başladı. Geride kalan 25 yılda Borsan şirketimiz, 5 ayrı alanda 7 ayrı şirketi ile Borsan grup çatısı altında toplandı. Tabi ilk şirketimizin adının Borsan Elektrik olması nedeniyle grubun adını “Borsan Grup” olarak koyduk. Borsan Grup olarak 5 ayrı sektörde 7 ayrı şirkette faaliyet gösteriyoruz. Bunlar;
1984 yılında kurulan BORSAN’ ın yanı sıra;
1996 yılında kurulan
BORKONUT – İnşaat ve Taahüt Şirketi
2001 yılında Ukrayna kökenli olarak kurulan
BORSAN EUROPA – Elektrik Malzemeleri Dağıtım Şirketi
2005 yılında kurulan
HABER – Basın (Bölge Gazetesi)
2006 yılında kurulan
BORPANEL – Ahşap Panel, Kapı ve mobilya Üretim Fabrikası
2006 yılında temeli atılan ve inşaatı halen devam eden
MEDİMARİN HOSPITAL – Genel Sağlık Hizmetleri Hastanesi
2007 yılında Ukrayna- Kiev kökenli olarak kurulan
ALTEMA – Doğalgaz ve Tesisat Malzemeleri Dağıtım – Pazarlama Şirketi
2009 yılında Borsan grubunun kuruluşunun 25 nci yıldönümü. Bu yıl aynı zamanda bunu da kutluyoruz çünkü önemsiyoruz. Bizim için böyle de bir özelliği var bu yılın.
Biz Borsan Elektrik’i öncelikle Pazarlamacı-Tüccar yönü ile biliyorduk. Sonraları imalata da girdiniz çeşitli kalemlerde. Aydınlatma Grup Priz ve en son Kablo olarak. Biz Toptancı Tüccar Borsan’la Sanayici Borsan Firmasının farkını öğrenebilir miyiz? Yani Türkiye’nin en gözde markalarının bayiliğini yapmakla, kendi markanızı üretmek, kendi markalarınızı oluşturmak nasıl bir duygu?
Aslında biz ilk olarak 1984 yılında üretici bir firma olarak Plastik Elektrik Tesisat Malzemeleri üreten bir üretici olarak elektrik sektörüne girdik. Daha sonra kendi ürettiği malların pazarlamasını yaparak hızlı büyümesini ki Türkiye’de bu manada belki de ilklerdendir. 1986 yılında kendi pazarlama organizasyonunu kurdu. Kendi ürettiği ürünlerin pazarlamasını yaparak pazarlamaya başladı. Bu arada diğer üreticilerin mallarını da alım–satım yaparak pazarlamayı önce ilinde, bölgesinde ve Türkiye genelinde geliştirdi. 1997 yılında sanayiciliğe çok ciddi şekilde adım atarak yeni yatırımlarla beraber aydınlatma üretimine geçti. Tesisat malzemelerinin çeşitliliğini arttırdı. 2002 yılında kablo üretimine başladı. Borsan 21.000 m2 kapalı alanda en son teknoloji ile donatılmış makine alt yapısı ile 38 ülkeye yaptığı ihracatı ile bölgesinde her dönem vergi rekortmeni ve ihracat rekortmenliği ile ilk 10’da olan önemli bir kuruluş durumundadır. Borsan Grubun toplam çalışan sayısı şuan devam eden 2 nci hastane’nin yatırımları bittiği zaman toplam 1.000 kişiye ulaşacaktır. Borsan Elektrik bizim ilk göz ağrımız, “Amiral Gemimiz” olarak nitelendiriyoruz. Çünkü Borsan, öncelikle ilk firmamız oluşu ve şu anda en büyük istihdamı sağlayan ve grup şirketler içerisindeki en çok ciroyu üreten şirketimizdir. Bu arada sosyal sorumluluklara çok önem veren bir yapımız var. Sadece ekonomik anlamda, farklı sektörlerdeki Borsan, bu konuda çok zor olan bir çalışmayı başarmıştır. Genelde şirketler dikey olarak ve kendi içlerinde büyürler. Kazandıkça işlerini yatırım yaparak dikey büyüme yaparlar. Borsan bir çok farklı sektöre yatırım yaparak alışılanın tam tersine yatay büyüme yaparak bunu gerçekleştirmiştir.. Bu çok zor bir büyüme şeklidir. Ama bunun en önemli avantajı Türkiye gibi ülkelerde zor olan, hani eskilerin dediği gibi “aynı sepete yumurtaları koymama” şekliyle yapılan bir çalışmadır. Zor olmakla beraber böyle kriz dönemlerinde daha az etkileniyorsunuz. Nitekim biz kriz döneminde hiç işçi çıkarmadan bugünlere kadar gelebildik. Aynı zamanda tam tersi 10.000.000$ yeni yatırımla beraber ahşap sektöründe Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. 19 Haziran’da 3 bakanımızın katılımı ile (Türkiye’de istisnadır 3 bakanın katılımı ile yapılan bir açılış) Samsun Serbest Bölge de Türkiye’nin ilk Entegre Organik Mobilya Fabrikasının açılışını yaptık. Orada da 100 kişiyi istihdam ediyoruz. Fabrika üretiminin %80 ‘ini ihracata yöneltmeyi planlıyoruz. Yurtdışından da zaten çok hızlı bir şekilde siparişlerimiz gelmeye başladı. Çünkü organik yaşam dünya da çok bilinen ve çok hızlı gelişen bir trend. Özellikle organik gıda ile başlayan organik giyimle devam eden bu trende biz de organik mobilya ile katkı sağlamış olduk. Gelişmiş ülkelerde çok büyük bir pazar. Türkiye’de yeni yeni oluşmaya başladı. Bu alanda da Türkiye’de bir ilk’i gerçekleştirdik.
Borsan Kablo nasıl gidiyor? Kablo’da Devlerin arasında üretim yapıyorsunuz. Yer altı kablolaları ve XLPE çalışmalarınızda var mı? İleri için ne gibi yatırımlar düşünüyorsunuz?
Biz her yaptığımız işte bir defa tüm alt yapıyı tamamlayarak kaliteli ürün yapma çabası içindeyiz. Bunun için alt yapıya çok
önem veriyoruz. Bu da tüm sektörlerde yaptığımız gibi teknolojik anlamda ki tüm alt yapımızı tamamladık. Bütün ulusal ve uluslararası kalite belgelerine ve çok ileri derece gelişmiş bir laboratuvara sahibiz. Kalitenin gereği olan her şeyi yaptık. Pazarda almamız gerektiği kadar olan payı alıyoruz. Ama şu an da kabloda üretimimizin %60 ‘a yakın bölümünü ihraç ediyoruz. Hedefimiz bunları daha da yukarı çıkarmak. Ancak Türkiye’de kablo konusunda çok atıl bir kapasite olduğunu düşünüyorum. Özellikle son yıllarda Türkiye ‘de çok büyük kapasiteler, büyük yatırımlar yapıldı kablo alanında. Türkiye kabloda dünyanın merkezleri arasında, bu bizim için bir avantaj ancak bu hali ile birlikte çok atıl bir kapasitenin olduğunu düşünüyorum Biz de kapasitemizi en üst seviye de kullanabilen firmalardanız. Sebebi dağıtım organizasyonumuzun ileri derecede iyi olmasıdır. Yurtdışında 38 ülkeye ihracat yapmamız bu anlamda bizim kapasitemizi ileri derece de kullanmamızı sağlıyoruz. Yeraltı kablo’da 3 x 240’a kadar yeraltı ve aynı zamanda çelik zırhlı üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu arada alçak akım televizyon kabloları diğer standart NYA kabloları vs çok geniş bir üretim yelpazemiz var. Aynı zamanda yeni nesil diye adlandırdığımız Halogenfree kablo üretimini de gerçekleştiriyoruz. Son olarak Türk Elektrik Sektörünün 25 yıldır içinde olan bir insan olarak sektörümüzü nasıl görüyorsunuz.? Yeni kuşaklara tavsiyeleriniz ve hedefleriniz nelerdir? Biz yatırımlarımızı istihdama ve ihracata yapıyoruz. Bu arada Sosyal sorumluluklarımıza çok önem veriyoruz. Birçok dernekte, kurumda, kulüpte, yöneticilikte yönetim kurulu başkanlığı yapıyoruz. Bu şekilde de Sosyal sorumluluğumuzu da yerine getirmeye çalışıyoruz. Samsun da 2008-2009 yılında öğrenime geçen Samsun’un en büyük İlköğretim okulunu kendi adıma ADNAN ÖLMEZ İLKÖĞRETİM OKULU olarak yaptırıp Milli Eğitime bağışladım. Yeni nesile tavsiyem; ben yapı olarak hiçbir zaman çok çok çalışılarak başarılabildiğine inanmıyorum. Çalışmamız gerektiği kadar çalışırsak ki bu da günde 8 saatten fazla çalışılmaması gerektiğini düşünüyorum. Buna da çok dikkat ediyorum. Bazı insanların günde 16 saat çalışıp da başarılı olamadığını biliyorum. Performansı ve verimi yüksek olan insanların standart çalışma süreleri kadar çalışması gerektiğine inanıyorum ve tavsiye ediyorum. Hedeflerimiz ise Borsan Grubu önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Holding çatısı altında toparlayıp Genel Merkezi İstanbul’a almak. Şuan da devam eden yatırımlarımızdan olan; 200 yataklı bölgenin en büyük Özel Hastanesinin yapımı devam ediyor. İnşallah 2010 yılının ilk aylarında açılışını da gerçekleştireceğiz.
İlginizi Çekebilir