© Teknik Elektrik 2017-2024

Borsan A.Ş Bölgeler Müdürü, Sektörümüzün Duayenlerinden Turgay Avcı ile Söyleşi

Turgay Bey sektöre uzun yıllardır hizmet etmektesiniz. Sektörde sizi tanımayan yoktur ama siz yine de kendi cümlelerinizle kısaca bize kendinizi ve sektörle nasıl tanıştığınızı anlatır mısınız?


Öncelikle bu dergiyi okuyan ve beni tanıyan veya tanımayan herkese merhaba..   

1970 yılında Beko Ticarette işe başladım. Beko Ticaret o yıllarda sektöre ürün satmakta idi. (Esem anahtar, Esem sayaç, General Elektrik ampul, Kavel kablo emfa mamülleri) Bu süreçte Karaköy ve İstanbul içi satış sorumlusu idim.1976 yılı sonunda Beko’dan ayrılarak sırası ile Elektromek, Viko-Medu, Köhler, Günsan, Hyundai firmalarında satış ve pazarlama müdürlükleri yaptım. Şuan da Borsan A.Ş’de Bölgeler Müdürü görevini yürütmekteyim. 


Coğrafyamızda ki hemen hemen tüm illerde sektöre hizmet veren firmalarla karşılıklı saygı ve sevgi içerisinde çalıştık. 45 yıl önce başlayan sektör serüvenime şuan da 2. ve 3. Kuşaklarla devam etmekteyim. Bütün firmalara şükran borcum var sayelerin de bugünlere kadar geldim.


Diyebiliriz ki sektörde bir ömür. Sanırım sektörün dününü ve bugününü en iyi değerlendirecek kişilerdensiniz. Bizim gördüğümüz sektörde güzel gelişmeler var. Birçok Türk firmaları yabancı firmalar tarafından satın alınmaktadır. Bu durum hakkında neler söylemek istersiniz?


Sektörde dün ile bugün arasında çok farklı önemli gelişmeler vardır. Dünün teknolojisi yetersiz, ARGE yok. Buna paralel üretimde ve kalitede zafiyetimiz vardı. Üretim yetersiz olunca ihracat sıfır, ufak tefek ithalatlarla beslenen elektrik sektörümüz vardı ama bugün elektrik malzemeleri üretiminde kaliteli üretimle bütün çevresine hitap eden sektörümüz var. Ülke olarak üretiyor ihraç ediyoruz. Dünya markalarının gıpta ile takip ettiği uluslararası pazarımız var. Bu pazarda oyuncu olmak isteyen yabancı sermayenin şu anda yarış halinde olduğunu görmekteyiz. 


Satılan firmaların da sahiplerini ayrıca kutlamak gerekiyor. Ürünlerini marka haline getirip önce vizyonunu sonra da misyonunu tamamladıkları için.


Turgay Bey bir müddettir Borsan Grup bünyesinde çalışmaktasınız. Kısa bir süre önce Yılka Kabloyu bünyenize kattınız. Bu birliktelikteki amacınız neydi?


Borsan Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Ölmezi sektör yakından tanımaktadır. Girişimciliği müteşebbis ruhu ile dünya markası olma hedeflerine emin adımlarla devam etmektedir. Yılka Kabloyu almaktaki amaç bakır kablo üreten Borsanla Türkiye’nin ikinci büyük alüminyum kablo üretimi yapan Yılka Kabloyu birleştirerek kablodaki her türlü ürün talebini arz edebilmektir. Her iki kablo fabrikamız yüksek teknolojiye sahip olup ihtiyacı olan bakır ve alüminyumu kendi tesislerinde ergitip-inceltip, büküp, ürün haline getirip iç ve dış pazarlara sunmaktadır.


Borsan Grup sektörde hemen hemen her alanda hizmet vermekte ve hizmet verdiği sektörde en iyisini yapma çabasında. Bu başarının altında yatan temel unsurlar nelerdir?


Burada hedef ve vizyon çok önemli. Grubun yatırımları farklı sektörlerde olabilir ama başarıya giden yol her iştirak ve kuruluşunda konusunda bir numara olmak en iyiyi ve doğru olanı yapmak. Artımsal inivasyon, Teknolojik inivasyon, yani inivasyonun bütünsel yaklaşımlarının tamamının sürekliliği grup olarak benimsenmiştir. Bu nedenle Türkiye’ nin en fazla ihracat yapan ilk 1.000 şirketi ve en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer almakta. 2.000’den fazla personeli ile bünyesinde ki 14 farklı şirket ile faaliyet göstermektedir.


Üretim kapasitenizden bahsedebilir misiniz? Üretiminizin ne kadarını ihraç etmektesiniz? Ağırlıklı olarak ihracatınızı hangi bölgelere yaptırmaktasınız?


İsterseniz grubun şirketlerinden biraz bahsedeyim Borsan kuruluşu 1984. 30 yılda Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan biri olmuştur. 1200 ton aylık bakır ergitme, 1.000 ton bakır tel işleme kapasitesi, 30.000 m2 kapalı alana sahiptir.      

Yılka Kablo 2013 yılında gruba dahil edilmiş olup 30.000 m2 fabrika alanına sahiptir. Aylık 2.000 ton ergitme kapasitesinde olup ürünleri mamül olarak kablo, alüminyum rod, enerji kabloları ve iletkenleridir. 

Borkonut, 1996 yılında inşaat sektöründe faaliyete başlamış olup kamu ve özel sektörde sosyal hizmet, sağlık kompleksleri, sanayi tesisi, konut projeleri ile büyümeye devam etmektedir. 


Borpanel, 2007 yılında faaliyet göstermektedir. 20.000 m2 kapalı alana sahip fabrikada %100 doğal masif ahşaptan kapı, modüler mutfak, banyo, iş merkezleri, hastane ve otellerde prestijli projelerin vazgeçilmezi haline gelmiştir. 

Medicana Samsun Hastanesi, sağlık alanındaki yatırımlarına 2006 yılında başlayan Borsan Grup,  Karadeniz Bölgesi’nin en büyük ve modern hastanesini inşaa etmiştir. 2011 yılında Medica Sağlık Grubu işletme ortaklığı ile hizmete açılmıştır. 30.000 m2 800 kişilik çalışanı 38 branşta sağlık hizmeti vermektedir.                                                                                                                                              


Haber Medya Grubu, 2005 yılında haber gazetesini kurarak Medya sektörüne adım atmış, haber AKStV, haber radyo, haber hayat dergisi, haber reklam ajansı ile bölgesel en büyük medya grubudur.                                                                                                                                                          


Borsan Construction, 2013 yılında Kırgızistan Bişkek’te kurulmuştur. Kırgızistan’ın en büyük konut projesini başkent Bişkek te inşaa etmektedir.         

BR Ukraine, yurtdışı yatırımlarından biri olup 2000 yılında kurulmuştur. Ukrayna da dağıtım ve pazarlama faaliyetlerini yürütmektedir.        

Altema, 2007 yılında Ukrayna da kurulan ikinci şirkettir. Faaliyet alanı doğalgaz akışkanları ve ısı ekipmanları satışı ile faaliyet sürdürmektedir.    

Sasbaş, Samsun Serbest Bölgesi’nde 2008 yılında kurulmuş olup kuruluşundan bu yana 1 milyar 176 milyon dolar ticaret hacmi gerçekleştirmiş ticaretin üssü konumuna gelmiştir.         


Üretimini yaptığımız ürünlerin bakır, alüminyum ve ahşapta toplam üretilenlerin %55 ihracat, %45 iç pazarda gelen taleplere arz edilmektedir. Türkiye de 7 Bölge 81 ilde, yurtdışında 4 kıtada 60 tan fazla ülkede ürünlerimiz rağbet görmekte ve satış gerçekleştirmektedir. 


İhracat yapan firmaların en büyük riski dünya siyasetinden etkilenmektir. Şuan dünya da enerji üzerine ciddi oyunlar oynanmakta. Sektör olarak kendimizi nasıl korumalıyız?

Son olarak da ileriye dönük hedeflerimiz hem firma olarak hem de şahsi olarak nelerdir?


İleriye dönük hedeflerimiz ülke için istihdam dünya ve ülkemiz için üretim dünya pazarlarında hakimiyet ve markamızın bilinirliğidir.


Şahsım olarak Borsan ailesinde olmak büyük gurur. Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Adnan Ölmez’e buradan şükran ve saygılarımı sunarım.


Turgay Bey bizimle paylaşmak istediğiniz başka bir konu var mı?


Sektörün en önemli ve büyük dergisi olan Teknik Elektrik Dergisin de yer verdiğiniz için Sayın Mustafa Albayrak’a ve dergide emeği geçen herkese teşekkür ederim.


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER