Birleşik Krallık ile Türkiye arasında ikili ticaret hacmi 20 milyar sterline koşuyor
EKONOMİBirleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo, "Birleşik Krallık ve Türkiye arasında 2020 sonunda imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile ikili ticaret 2021 yılının sonu itibarıyla 18,1 milyar sterlin seviyesine ulaştı." dedi.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Poleo, bir önceki yıla göre yüzde 20,2 oranında artış anlamına gelen bu rakamın kovid-19 pandemisi sonrasında iki ülke arasındaki ticaretin ne kadar dirençli olduğunu gösteren iyi bir işaret olduğunu söyledi.
Poleo, Türkiye'nin Birleşik Krallık’ın vazgeçilmez bir ortağı olarak gördüğünü hatırlattı.
Birleşik Krallık ile Türkiye arasında 2020 sonunda imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile ikili ticaretin 2021 yılının sonu itibarıyla 18,1 milyar sterlin seviyesine ulaştığının altını çizen Poleo, şunları kaydetti:
"Brexit sonrasında Türkiye ve Birleşik Krallık olarak AB içerisinde olmayan iki büyük Avrupa ülkesi konumundayız. AB ve Avrupa Konseyi gibi Avrupalı kurumlar ile bağlantılarımıza çok büyük bir değer vermekle birlikte, her ikimiz de dünyanın diğer bölgelerinde de yoğun çalışmalar içerisindeyiz.
Birleşik Krallık olarak Türkiye ile ortaklığımızı güçlendirmeye ve her iki ülkeyi de daha güvenli ve refahı daha yüksek hale getirmeye çalışıyoruz. Bu da bölgesel istikrar ve güvenlik konusunda birlikte çalışmamız, terörle mücadelede ortak olmamız ve ikili ticaret ve yatırım ilişkilerimizi artırmamız gerektiği anlamına geliyor."
"Birleşik Krallık’ta Türk yapımı mallara talep yüksek. Aslında Birleşik Krallık, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke konumunda." diyen Poleo şunlara dikkati çekti:
"Türkiye, Birleşik Krallık’ın kilit ticaret ortaklarından birisi haline geldi. En çok ihracat yaptığımız ilk 20 ülke arasında. Yeni STA aynı zamanda Gümrük Birliği’nden sonra ne olacağına dair belirsizlikleri de ortadan kaldırdı ki bu, her iki taraftaki firmaları da haklı olarak endişelendiren bir konuydu firmaların Türkiye’den Britanya’ya ve Britanya’dan Türkiye’ye yapılan ihracatlara tarifsiz erişimi sağlayabilecek olması da çok önemli.
Ama bunu daha da ileriye götürmek istiyoruz ve STA’ya yeni sektörler ekleme kararı aldık. Ticaret anlaşmamızdaki yeniden gözden geçirmeye ilişkin hüküm uyarınca, 2022 yılı sonu itibarıyla Türkiye ve Birleşik Krallık, aralarında AB’nin Gümrük Birliği anlaşması kapsamında yaptığımız ticarete dahil edilmemiş olan hizmet sektörü, tarım, yatırımlar ve dijital ekonomi gibi alanların da bulunacağı yeni sektörler üzerinde görüşmelere başlayacak. Bu da bize ülkelerimiz arasındaki ticaretin gerçek potansiyelini yakalama fırsatını verecek."
"Birleşik Krallık'tan Türkiye’ye toplam ihracat 6,5 milyar sterline ulaştı"
Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler için devasa fırsatların var olduğunun altını çizen Poleo, bu dönemde, Birleşik Krallık'tan Türkiye’ye toplam ihracatın 6,5 milyar sterline ulaşarak Türkiye’yi Birleşik Krallık’ın en büyük 18. ticaret ortağı ve en büyük 23. ihracat pazarı yaptığını açıkladı.
İkili ticarete ek olarak, iki ülke arasındaki ortak yatırımların da artmaya devam ettiğini belirten Poleo, "Türkiye’ye yapılan tüm yatırımların yüzde 19’u ile Birleşik Krallık, 2021 yılında Türkiye’deki yatırımcılar listesinin ilk sırasında yer aldı. Vodafone, HSBC, Rolls Royce ve BP gibi uzun dönemdir burada olan pek çok yatırımcımızın yanı sıra, BUPA, Dyson ve Vitabiotics gibi yeni yatırımcılarımız da var." açıklamasında bulundu.
Poleo, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Küresel hedeflerini Birleşik Krallık’ta yaptıkları stratejik yatırımlar aracılığıyla gerçekleştiren Türk yatırımcıların sayısında gördüğümüz artıştan memnunuz. 2021 yılı, Türk firmaların diğerlerinin yanı sıra Birleşik Krallık’ı tercih ettiği bir başka yıl oldu ve şu anda Birleşik Krallık’taki çeşitli sektörlerde sıfırdan yatırımlarının sayısında ve ebatında artış görüyoruz.
Birkaç örnek verecek olursak; Getir tüm Birleşik Krallık genelinde 100 milyon sterlin üzerinde bir yatırım gerçekleştiriyor, Eren Holding’in 500 milyon sterlin bir oluklu mukavva yatırımı var ve Ciner Grubu cam şişelemeye 390 milyon sterlin yatırım yapıyor. Teknolojide hızlı ilerleyen firmalar yine küresel açılımları için Birleşik Krallık’ı tercih etmeyi sürdürüyor.
Açık, liberal ekonomimizin, büyük müşteri tabanımızın, esnek ve dinamik işgücü pazarımızın, işyeri-dostu vergi sistemimizin ve güçlü ve şeffaf hukuk üstünlüğümüzün, daha fazla Türk firmasını Birleşik Krallık’ta yatırım yapmaya teşvik edeceğine inanıyorum.
Birleşik Krallık, kendisini başarılı bir teknoloji merkezi olarak konumlandırdı. Ülkenin dört bir yanına yayılmış olan tekno kümeler teknoloji alanında ölçek büyüten firmalar için eşsiz bir ekosistem oluşturuyor. Ekonomilerimiz arasında çok daha anlamlı bir bağ kurabilmek için, rekabetçiliği ve verimliliği artırıcı yatırımları teşvik etmeye devam etmeliyiz."
İlginizi Çekebilir