© Teknik Elektrik 2017-2024

Berktay: Sykes Picot bitti, 2 devlet çökmek üzere

Prof. Dr. Halil Berktay 100 yıllık Sykes-Picot anlaşmasının artık fiilen hükmünü yitirdiğini, iki devletin çökme aşamasına geldiğini söyledi

Prof. Dr. Halil Berktay iki devletin çökme aşamasına geldiğini ve Ortadoğu'da yeni bir bloğun oluştuğunu söyledi.

SYKES-PICOT ANLAŞMASI FİİLEN SONA ERDİ

Berktay, 1916 yılında Fransa ve İngiltere arasında gizlice imzalanan ve bugün ki Ortadoğu haritasının şekillenmesinin müsebbibi olan Sykes-Picot anlaşmasının günümüzde artık fiilen bittiğini ifade eti.

SYKES-PİCOT ANLAŞMASININ FİİLEN BİTMESİNİN SEBEPLERİ: KÖRFEZ SAVAŞI, ARAP BAHARI…

ABD’nin Irak’a girmesinin tarihi bir hata ve büyük bir talihsizlik olduğunun altının çizen Halil Berktay,  Sykes-Picot’un fiilen sona ermesinde en büyük etkeninde bu olduğunu savundu.

Berktay, söz konusu gizli anlaşmanın geçersiz kalma nedenleri arasında Arap Baharı’nın Suriye kısmını atının önce destekleyip sonra geri çekilmesini ve Irak ve Suriye’nin çökmekte olan iki devlet haline gelmesini de zikretti.

ORTADOĞU’DA YENİ BİR BLOK OLUŞTU

Böylelikle Ortadoğu’da yeni bir bloğun oluştuğunu belirten Berktay, bu blokta Rusya, Esed, İran Lübnan Hizbullahı ve Bağdat yönetiminde büyük etkisi bulunan Şii oluşumların yer aldığını söyledi.

PKK VE PYD ARADA KALDI, TERCİH YAPMAK ZORUNDALAR

Berktay, PKK ve PYD’nin ise şimdilik batı bloğu ve Ortadoğu’da oluşan yeni bloğun ikisine de yakın durduğunu, ancak bu durumun uzun süre sürdüremeyeceğini ifade etti. Berktay’a göre PKK ve PYD yakın zamanda bir tercih yapmak zorunda kalacak.

BARZANİ’NİN MUHALİFLERİ İRAN TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Kuzey Irak’taki Barzani yönetimine de değinen Halil Berktay, o bölgede Barzanilere muhalif bir grubun bulunduğunu, Talabani’nin başını çektiği bu grubun İran tarafından desteklendiğini de sözlerine ekledi.

24 TVde Zeynep Türkoğlu'nun sunduğu Serbestiyet programının daimi konuğu Prof. Dr. Halil Berktay; Rus uçağının düşürülmesine, Ortadoğu’da Rusya’nın asıl hedefine, Sykes-Picot anlaşmasına ve bölgedeki yeni bloğa yönelik çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER