© Teknik Elektrik 2017-2024

Bankalar bu ülkenin yasal tefecileri mi?

Mevduat faizi yüzde 8 ile 12 arasında seyrediyor.

Mevduat faizi yüzde 8 ile 12 arasında seyrediyor. Kredi faizleri ise şirketler için yüzde 16’dan başlayıp yüzde 30’a kadar çıkıyor. Bireysel kredide yıllık faiz yüzde 22 ile 26’ya varan oranlarda uygulanıyor

Bankacılık sektöründe kredi faizleri, mevduat faizlerinin iki katı düzeyinde seyrediyor.  Bu duruma tepki gösteren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu; geçen hafta sonu yapılan Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde, reel sektör kan kaybederken bankaların kâr patlaması yaşadığını, söylemişti.

Hisarcıklıoğlu, mevduat ve kredi faizleri arasındaki büyük farklılıklara dikkat çekmişti.

Bankaların mevduata uyguladıkları faizlerin kredi faizlerinden düşük olması normal. Asıl sorun kredi faizlerinin yüksekliği. Mevduata verilen faizle kurumsal  ve bireysel müşterilere verilen kredi faizleri arasında; 6, 18 ve 14 puana varan farklar var.

Bankalar, şu günlerde en itibarlı kurumsal müşteriye bir yıl vadede, yüzde 16 ile 18 arasında değişen oranlarda kredi veriyor. Büyük şirketlerden daha riskli gördükleri KOBİ’lere ise yine yıllık bazda yüzde 25 ile 30 arasında değişen faizle kredi veriyor.

Bireysel müşteriye verilen 1 yıl vadeli ihtiyaç kredilerinin yıllık faizi, yüzde 22 ile yüzde 26 arasında değişiyor. Buna karşın bankalar, müşterilerinin bir yıl vadeli mevduatına yüzde 8 ile 12 arasında değişen oranlarda faiz veriyor.

‘Riskten korkuyorlar’

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesine karşın, bankaların kredi faizlerini düşürmemelerini değerlendiren bir bankacı, Hisarcıklıoğlu’na hak verirken bankacılık sektörünün nedenlerini şöyle sıraladı:

“Bankalar, 2009’da daha riskli gördükleri segmentlere verdikleri kredilerin faizlerini yüksek tutuyor. 2007 ve 2008’de daha düşük faizle verdikleri kredilerin oranı bilançolarda artıyor.

Hem bunu telafi etmek istiyorlar hem de bilançolarında yeni tahribatların oluşmasını önlemek istiyorlar.”

Kamular etkili olamıyor

Bankaların en fazla yüksek faiz uyguladığı, KOBİ ve bireysel alanda hükümetin, devlet bankalarına talimat vererek etkin kılmaya çalışması ise şu günlerde piyasa payları nedeniyle özel bankalar üzerinde faiz düşüşü yönünde bir sonuç yaratmıyor.

Yapılan reklam ve kampanyalarla bir süre sonra özel bankaların KOBİ ve bireysel müşterileri Ziraat, Halk ve Vakıfbank’a kayarsa o zaman sektörün genelinde bir kredi faiz düşüşü yaşanması bekleniyor.

Bankaların kârı şubat ayında yüzde 58 arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankacılık sisteminin Ocak -Şubat döneminde net kârının yüzde 38 artarak 3.2 milyar liraya yükseldiğini açıkladı. Şubatta ise, sektörün net kârı yüzde 58 oranında arttı.

Sektörün kâr rakamlarını Reuters’a değerlendiren BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılığın yıldızının parlamaya devam ettiğini belirterek: “Kârlılıktaki olumlu gidiş bizi memnun ediyor. Bunun en büyük nedeni faizlerdeki gerilemedir. Bankalarımızın, bu kârlı performanslarını reel sektörle paylaşmalarını görmek istiyoruz” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bankaları yüzde 12.5 faizle mevduat toplayıp yüzde 20 - 25 faizle de kredi verdikleri için sert bir şekilde eleştirmişti.

Hisarcıklıoğlu: “Reel sektörün nakit ihtiyacı had safhada. Her sektör kaybederken, bankalar kâr patlaması yaşıyor. Mevduatınıza en fazla yüzde 12-12.5 faiz veriyorlar. Şirketlere açılan kredilerde ise, en sağlam olan şirkete yüzde 20-25 faiz uyguluyorlar. Bizler ağlarken birilerinin gülmesi mümkün değil” demişti.

HABER7

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER