© Teknik Elektrik 2017-2024

Balyozun başı cezaevinde

Balyoz Darbe Planı soruşturmasında Pazartesi günü gözaltına alınan ve 5 gündür emniyette tutulan emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Altan Baturay dün saat 08:50'de Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine getirildi.

Balyoz Darbe Planı soruşturmasında Pazartesi günü gözaltına alınan ve 5 gündür emniyette tutulan emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Altan Baturay dün saat 08:50'de Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine getirildi. Sağlık kontrollerinin ardından savcı karşısına çıkartılan Çetin Doğan ve beraberindeki emekli subaylar 7 saat boyunca savcının sorularını cevapladı. İktidarı ele geçirmek için, Fatih ve Beyazıt Camii'nin bombalanması ve Yunanistan'la gerginlik çıkararak Hava Kuvvetleri'ne ait bir jetin düşürülmesinin de yer aldığı kanlı darbe planının altında imzası bulunan emekli Org. Doğan ile emekli Korg. Alan tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilirken Albay Baturay savcılık tarafından serbest bırakıldı. Doğan ve Alan'ın mahkemedeki işlemleri 4 saat sürdü. İki emekli general saat 23:15'te mahkeme tarafından "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini yıkmaya teşebbüs" suçlamasıyla tutuklandı. Cezaevine götürülürken gazetecilere açıklamalarda bulunan Çetin Doğan, tutuklanmayı beklemediğini belirterek "Asıl mücadele şimdi başlıyor" dedi.

BÇG'NİN BAŞKANI PLANLAYICISI

AK Parti'yi düşürmek için dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın liderliğindeki cuntanın hazırladığı 'Balyoz Darbe Planı'nda, 12 Eylül'deki gibi kaos ortamı oluşturarak yönetime el koymak için, Fatih Cami'nin bombalanması, Beyazıt Camii'nde kan dökülmesi, Yunanistan'la gerginlik çıkararak Hava Kuvvetleri'ne ait bir jetin düşürülmesi gibi kan donduran senaryolar yer alıyor. Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamelerde adı geçen Doğan'ın ismi, 28 Şubat sürecinde, orduda mezhepçi kadrolaşma iddiaları ile anılmıştı. Batı Çalışma Grubu'nun kurucusu olan emekli Orgeneral Çetin Doğan, o dönemde seçimle işbaşına gelemeyeceğini bilen sivillerden bilgi ve belge desteği gördüklerini açıklamıştı.

EFSANE KOMUTAN SAVCI KARŞISINDA

Ergenekon sanığı emekli Albay Levent Göktaş'la birlikte çalışan Korgeneral Engin Alan on beş yıl önce yaşanan Azerbaycan darbe girişimi sırasında Bakü askeri ataşesiydi. Başarısız olan darbe girişimine adı karıştı. Terör örgütü PKK elebaşlarından Şemdin Sakık'ın Türkiye'ye getirildiği 'Yarasa' operasyonunu yöneten Korgeneral Alan, 2000 yılında korgeneralliğe terfi ettirilerek Elazığ 8'inci Kolordu Komutanı oldu. Balyoz planının yapıldığı dönemde 1. Ordu'ya bağlı 2. Kolordu'nun başında bulunan Özel Harp eski Daire Başkanı emekli Korgeneral Engin Alan, Bursa'da gözaltına alınarak sorgulanmak üzere İstanbul'a gönderilmişti.

SORULARI CEVAPLADILAR

Soruşturmayı yürüten savcıların karşısına çıkan Çetin Doğan, Engin Alan ve emekli Albay Altan Baturay 7 saat boyunca ifade verdi. Savcılar Doğan, Alan ve Baturay'a, "Balyoz Darbe Plan'nın içinde yer aldınız mı? Fatih ve Beyazıt camileri bombalanacak mıydı? Oraj ve Suga planları neydi? Gömülü silahlar nerede? Darbeden sonra kurulması planlanan hükümette kimler vardı? Hükümeti devirecek miydiniz?" şeklinde sorular yöneltildiği öğrenildi. Savcıların Doğan'ın önüne Balyoz Eylem Planı'nın 11 sayfalık özetini koyarak "Bu planı siz mi yazdınız" diye sordukları, Doğan'ın ise "Kesinlikle kabul etmiyorum. Bu darbe planı değil, senaryo" karşılığını verdiği öğrenildi.

 

'Ses kaydı benim'

Önceki gün sorgulanan subayların ses kayıtları alınarak Balyoz seminerindeki seslerle karşılaştırılmıştı. Sorguda ses kayıtlarının kendisine ait olduğunu kabul ettiği için Çetin Doğan'ın ses kaydının alınmadığı öğrenildi.

 

3 korgeneral rapor aldı ifadeye gelmedi

Balyoz sorgusunun 5. gününde, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde yine 'korgeneral' hareketliliği yaşandı. Öğle saatlerinde, ifade için davet edilen muvazzaf subaylar Korgeneral Abdullah Dalay, Korgeneral Yurdaer Olcan, Korgeneral Nejat Bek ve Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ile bir sivil memurenin Merkez Komutanlığı'ndan getirildiği öne sürüldü. Ancak akşam saatlerinde bu bilginin doğru olmadığı ortaya çıktı. 3 Korgeneralin sağlık raporu alarak savcılığa gönderdikleri ve bundan dolayı ifadeye gelmedikleri öğrenildi. Adliyeye soruşturma kapsamında ifade vermeye 2 muvazzaf subay ve 1 sivil memur olmak üzere 3 kişinin geldiği öğrenildi. Balyoz soruşturması kapsamında ifadesine başvurulan 3 kişi cumhuriyet savcılığı tarafından serbest bırakıldı.

yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER