© Teknik Elektrik 2017-2024

Babam nerede amca?

Zonguldak, dün ülkeyi yasa boğan bir haberle sarsıldı.

Zonguldak, dün ülkeyi yasa boğan bir haberle sarsıldı. Kömür madeninde gaz boşalması sebebiyle 8 işçi öldü. Kaza yerindeki bir işçi ile ocağın başka bir bölümünde mahsur kalan 6 madenci sağ çıkarıldı. Faciada ilginç bir olay da yaşandı. Köyündeki kar yüzünden işe gidemeyen madencinin hayatı kurtuldu.

Türkiye’nin ‘kara elmas diyarı’ olarak bilinen Zonguldak, dün yeni bir maden faciası yaşadı. Ülkeyi yasa boğan olayda, 8 işçi metan gazından zehirlenerek hayatını kaybetti. Facia, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’ne bağlı 1 No’lu kuyuda meydana geldi. Ocağın -630 metre derinliğinde galeri açma işini üstlenen özel bir şirkete ait işçiler çalışırken, ani gaz boşalması yaşandı ve patlamayla birlikte göçük oldu. Olayın duyulması üzerine bölgeye sağlık çalışanları ve diğer uzmanlar sevk edildi. Özel donanımlı tahlisiye ekipleri maden ocağına inerek, gazdan etkilenen 9 işçiyi kurtarmaya çalıştı. İddiaya göre, tahlisiye ekipleri -630 koduna indiğinde 5 işçinin cansız bedeniyle karşılaştı, 3 içi olayın etkisiyle meydana gelen göçük altında kaldı. Nefes aldığı belirlenen 1 işçi ise gaz maskesi takılarak kurtarıldı. Hasan Bozacı, Hüseyin Kürekçi, Muharrem Yapıcı, Yüksel Koca, Ahmet Şekerci, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz, Satılmış Arslan hayatını kaybetti. Tek sevindirici gelişme ise kaza yerindeki bir işçi (Hayrettin Dağkıran) ile ocağın başka bir bölümünde mahsur kalan 6 işçinin kurtarılması oldu.

Facianın duyulmasıyla birlikte olay yerine koşan madenci ailelerinin feryatları yürek dağladı. Fenalık geçiren bazı işçi yakınları, olay yerinde hazır bekleyen 112 Acil Sağlık ekiplerince muayene edildi. Saatlerce kuyu başında yakınlarının kurtarılmasını bekleyen aileler, acı haberin gelmesi üzerine gözyaşlarına boğuldu. TTK Genel Müdürü Burhan İnan, yaptığı açıklamada gaz nedeniyle göçük meydana geldiğini, bazı işçilerin göçük altında kalarak hayatını kaybettiğini söyledi. İnan’ın verdiği bilgilere göre ocağın -630 kodunda kömür degajının ardından açığa metan gazı çıkması üzerine facia yaşandı. 1 No’lu kuyuda çalışanlar hayatını kaybetti. Kömür ocağının başka bir bölümünde mahsur kalan ve gaz nedeniyle yer üstüne çıkarılamayan 6 işçiye ise bir süre sonra ulaşıldı. Sağlık durumları iyi olan işçiler yer üstüne çıkarıldı ve kontrol amaçlı hastaneye götürüldü. Metan gazından etkilenen ve göçük altında kalan işçilerle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten İnan, yaşanan ilginç bir olayı ise şöyle aktardı: “Son tespitlerimize göre, gazdan etkilenen ve göçük altında kalan işçi sayısının 9 olduğunu belirledik. Özel firma ile yaptığımız görüşme sonucunda, köyündeki kar nedeniyle işe gelmediğini öğrendiğimiz maden işçisinin yerine başka birinin görevlendirildiğini tespit ettik. 9 madenciden 8’i hayatını kaybetti. İşçilerden Hayrettin Dağkıran ise kaza mahallinden sağ çıkarıldı.”

Herkese babasını sordu, görünce boynuna atladı

Maden ocağındaki kaza haberinin duyulması üzerine işçi aileleri olay yerine akın etti. Acı haberle birlikte ocağın çevresinden feryatlar yükselirken, bir işçi çocuğunun babasını arayışı herkesi gözyaşlarına boğdu. Babasının içerde olduğunu öğrenince kaza yerine gelen küçük çocuk, gördüğü her işçiye “Babam nerede?” diye sordu. Zorlukla sakinleştirilebilen çocuk, babasını karşısında gördüğünde ise boynuna atladı. Uzun süre sarılıp ağladı. Acı dolu çırpınışlar yerini sevinç gözyaşlarına bıraktı. Kalabalık da bu kavuşma sevincine eşlik etti. zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER