Babacan: Yaşanan seçimler içerisinde en kritiği
POLİTİKABaşbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu seçimin 12-13 yıldır yaşanan seçimler içerisinde en kritiği olduğunu belirtti.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Meclis'te çoğunluğu olan bir tek parti hükümetinin en kuvvetli ihtimal olduğuna yönelik bir kanaat var. Tabii diğer ihtimalleri de gözardı etmemek lazım" dedi.
Babacan, Habertürk-Bloomberg HT ortak yayınında gündeme ilişkin soruları cevapladı. Yaklaşan seçimleri değerlendiren Babacan, bunun 12-13 yıldır yaşanan seçimler içerisinde en kritiği olduğunu belirtti.
Kamuoyu yoklamalarına göre bir siyasi partinin yüzde 10 seviyelerinde yer aldığını kaydeden Babacan, "Meclis aritmetiği bir partinin alacağı oy oranına göre belirlenecek, bu seçimleri enteresan kılan ilk unsur bu. İkinci olarak, kararsız kitle. Özellikle bir önceki seçimde AK Parti'ye oy veren, bu seçimde 'kararsızım' diyen kitle, bu da son derece belirleyici olacak" diye konuştu.
Ali Babacan, bu seçimlerdeki üçüncü önemli unsurun ise seçimlere katılım oranı olduğunu söyledi. Beklentilerinin, kararsızların AK Parti'yi tercih etmeleri olduğunu anlatan Babacan, bütün siyasi partilerin, katılım oranının yüksek olması için çaba gösterdiğini kaydetti.
Babacan, son yıllardaki seçimler içerisinde sonucunu kestirmenin en zorunun bu seçim olacağını vurgulayarak, "Şu anda en çok beklenti, nereye kümelenmiş diye baktığımızda, Meclis'te çoğunluğu olan bir tek parti hükümetinin en kuvvetli ihtimal olduğuna yönelik bir kanaat var. Tabii diğer ihtimalleri de gözardı etmemek lazım. Böyle bir ortamdayız. Dolayısıyla bu seçim kritik olacak. Türkiye'nin önümüzdeki 4 yılını değil, en az 8 yılını, 2023 Türkiyesinin çerçevesini oluşturacak bir seçim olacak" ifadelerini kullandı.
Türkiye için en önemli konunun, istikrar ve güven ortamı olduğuna dikkati çeken Babacan, koalisyonların Türkiye'ye hiçbir dönem fayda getirmediğini, ülkenin tek parti hükümetleri döneminde sıçrama yaptığını dile getirdi.
Babacan, piyasa analizleri açısından en iyi senaryonun, Meclis'te rahat bir çoğunluğu olan tek parti hükümeti senaryosu olduğuna işaret etti.
Koalisyonların, ülkeyi geriye götüreceğinin, piyasalar tarafından da tahmin edildiğini belirten Babacan, "(Piyasalar) Bir ara koalisyon olur mu acaba?' diye şekillendi. Ne oldu? Kur arttı, faiz arttı, borsa düştü. Sonra anketler tek parti oluyor gibi oluştu, piyasa oraya yöneldi. Kur düştü, faiz düştü, borsa yükseldi. Tekrar bir koalisyon ihtimali söylentisi çoğalınca, tekrar tersine dönüyor. Şu iki haftalık piyasa hareketleri bile, koalisyonun değil tek parti hükümetinin ülkenin istikrarı için daha iyi bir sonuç vereceğini bekliyor herkes" değerlendirmesinde bulundu.
İlginizi Çekebilir