Aydın Doğan'ın lisansı iptal edilecek
EKONOMİAkaryakıt kaçakçılığı gümrük raporlarıyla tescillenen Doğan'a mahkûmiyet çıkarsa Aytemiz Petrol'ün lisansı iptal edilecek.
POAŞ'ta yaşanan skandallar Aydın Doğan'ın başını ağrıtacak.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturması üzerine gözlerin çevrildiği Petrol Ofisi'nde yaşanan skandallar Aydın Doğan'ın başını ağrıtacak. Akaryakıt kaçakçılığı gümrük raporlarına giren Aydın Doğan'ın yargı kararı kesinleşirse Aytemiz Akaryakıt'tan da olacak.
Petrol Piyasası Yasası'na göre, mahkûmiyet hükmü veya müsadere kararı kesinleşenlere hiçbir şekilde yeniden lisans verilemiyor.
5 YIL SÜMENALTI
Petrol Ofisi Anonim Şirketi'nde (POAŞ) akaryakıt kaçakçılığı yapıldığına ilişkin soruşturma dosyasının 5 yıldır sümenaltı edildiğinin ortaya çıkması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, dosyayı eylül ayında tekrar açmıştı. Dosya kapsamında aralarında Hanzade Vasfiye Doğan'ın da bulunduğu 25 POAŞ yöneticisi hakkında 'örgütlü suç' kapsamında işlem yapılması isteniyor.
PARAVAN ŞİRKET KURDU
Soruşturmaya dayanak oluşturan Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nun raporu Doğan Grubu bünyesinde faaliyet gösterirken POAŞ'ta akaryakıt kaçakçılığının nasıl yapıldığını gözler önüne sermişti. Raporda yer alan bilgilere göre, POAŞ, yurtdışından getirttiği ham petrolü İngiltere'de kurduğu paravan şirketler üzerinden getirtmiş gibi gösterip, bu yolla vergi kaçırdı. Bu şirketler arasında POInt ve POUK adlı iki şirket bulunuyor. 2005 yılında Bahama Adaları'nda bir şirket satın alıp, şirket feshedilerek ismi POInt olarak değiştirildi. Yapılan incelemelerde, Rusya, Ukrayna, Yunanistan, İsrail, Romanya, Libya gibi ülkelerden gelen akaryakıt POInt'e, POInt'ten de POAŞ'a fatura edildi. POInt adına düzenlenen faturalarda ve uluslararası taşıma belgelerinde akaryakıt alıcsı olarak POAŞ'ın kayıtlı olduğu ve ürünün 2-3 gün gibi bir sürede çıkış ülkesinden POAŞ terminaline ulaştığı kaydedildi. POAŞ'a yapılan 164 kargoya ait fatura fiyatlarının, bu kargoların yurtdışından teminine ilişkin uluslararası petrol firmalarınca POInt'e yönelik düzenlenen fatura fiyatlarından 42 milyon 391 bin 503 dolar eksik olduğu ortaya çıktı. İthalatta eksik vergi ödeme kastıyla gerçeğine aykırı olarak faturalar düzenlendiği ve bu faturalarda kayıtlı eşya fiyatlarına dair gerçek dışı beyanda bulunulduğu öne sürüldü. Bu şekilde ithalatta tahsil edilmesi gereken gümrük vergileri açısından vergi kaybına neden olunarak, kaçakçılık ve sahtecilik suçlarının işlendiği belirtildi.
PETROL KANUNU NE DİYOR?
Raftan indirilen dosyadaki suç, mahkeme kararıyla kesinleşirse 5576 sayılı Petrol Piyasası Kanunu devreye girecek. Kanunun 3'üncü maddesinde "Kaçak petrole ilişkin mahkûmiyet hükmü veya müsadere kararı kesinleşenler, Kurum tarafından, varsa lisansları iptal edilerek kamuoyuna ilan edilir, ayrıca bu Kanun kapsamında bu kişilere hiçbir şekilde yeniden lisans verilmez" deniliyor. Bu durumda Aytemiz Petrol'e ortak olan Aydın Doğan'ın lisansı iptal edilecek. Doğan, yılın başında Aytemiz Petrol'ün yüzde 50'sini alarak yeniden akaryakıt piyasasına girmişti.
Kaynak : Sabah
İlginizi Çekebilir