© Teknik Elektrik 2017-2024

Avrupa gaz krizini Türkiye çözer

Gaz krizini aşmak ve yaklaşan kışa hazırlıklı girmek için birçok alternatif arayan Avrupa’ya Türkiyesiz çözüm pek mümkün görünmüyor.

Rusya-Ukrayna savaşıyla derinleşen enerji krizinden en fazla etkilenen kesim Avrupa ülkeleri oldu. Avrupa piyasasında gaz fiyatları rekor üzerine rekor kırdı. Tedarikte yaşanan sıkıntılarla birlikte Avrupa ülkeleri alternatif arayışlarına koyulurken, Rusya’nın gaz akışını günden güne azaltması bu arayışları hızlandırdı. Daha önceki krizlerde olduğu gibi hızlıca bağımlılığı azaltma planı olan RePowerEU’yu duyuran Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, oluşan boşluğu doldurmak için hem alternatif gaz rotalarını gündemine alıp hem de LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) gibi farklı enerji kaynaklarına yöneldi. Bu noktada oluşturulacak bir gaz koridoru Türkiye’nin enerji üssü ülke konumunu güçlendiriyor. Yaklaşan kış mevsiminde kendini garantiye almak isteyen Avrupa’nın tüm çözüm yolları Türkiye’ye çıkıyor.

 

AZERBAYCAN İLE TEMASLAR HIZLANDI

TANAP ve TürkAkım 65 milyar metreküp gaz taşıdı

Türkiye, Avrupa için en gerçekçi alternatif olan Azerbaycan gazının taşınmasında kilit rol oynarken, halihazırda Türkakım hattındaki gaz akışının kesintisiz sürmesi noktasında önemli bir pay sahibi. Kısa süre önce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Soçi’de bir görüşme gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Avrupa’nın Rusya’dan kesintisiz doğal gaz akışı dolayısıyla Türkiye’ye minnettar olması gerektiğini söylemişti. Putin, “TürkAkım doğal gaz proje hattı, Rus doğal gazını Avrupa’ya sevk eden önemli hatlardan biri haline geldi. TürkAkımı, diğer yönlere doğal gaz sevk eden hatlardan farklı olarak düzenli ve eksiksiz şekilde çalışmaya devam ediyor. Avrupa’ya da tüketicilere de gazımızı aktarıyor” ifadelerini kullanmıştı. TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı üzerinden ilk 2 yılda Türkiye’ye 18 milyar metreküp, Avrupa’ya 16,8 milyar metreküp gaz akışı sağlandı. TANAP ve Avrupa’ya uzanan TAP üzerinden ise 2018’den bugüne kadar 30 milyar metreküpten fazla gaz taşındı.

 

Kaynak: Yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER