© Teknik Elektrik 2017-2024

Annan: Hula katliamı beni ürküttü

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile bugün görüşmesi beklenen Annan, Şam'da yaptığı ilk açıklamada Hula katliamının 'ağır sonuçları olan tiksinti verici bir eylem' olduğunu belirtti.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile bugün görüşmesi beklenen Annan, Şam'da yaptığı ilk açıklamada Hula katliamının 'ağır sonuçları olan tiksinti verici bir eylem' olduğunu belirtti. Esed'e ülkedeki krize barışçıl çözüm istediğini ispatlaması uyarısında bulundu. Üç ay önce Arap Birliği ve BM'nin özel Suriye temsilcisi olarak görevlendirilmesinin ardından ikinci kez Suriye'yi ziyaret eden Annan, sadece hükümeti değil, elinde silah olan herkesi Suriye'de yaşanan krizi barışçıl yollarla çözmeye çağırdı.

Annan'ın ziyareti öncesi toplanan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) de Hula'da cuma günü meydana gelen katliamı kınadı. Hula'daki katliamı kınayan bir basın açıklaması yapan Konsey, Suriye hükümetinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti. Şiddet kullananların hesap vermeleri gerektiğini belirterek, Genel Sekreter Ban Ki-moon'dan bu saldırıları soruşturmasını istedi. Konsey açıklamasında, Suriye hükümetinden yerleşim merkezlerinde ağır silah kullanmayı derhal bırakması ve bölgedeki güvenlik güçlerini geri çekmesi talep edildi. Daha önce Esed aleyhindeki karar tasarılarını veto eden Rusya ve Çin ise bağlayıcılığı olmayan Konsey açıklamasını bu kez onayladı. Ancak iki ülke, katliamdan ötürü sadece rejimi suçlamaktan kaçınarak, katliamdan güvenlik güçlerini ve muhalifleri sorumlu tuttu. Olayda yetkililerin tank ve top kullandıklarının çok net olduğunu kaydeden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ancak suçlular tarafsız bir şekilde belirtilmeli. Tango için iki kişi gerekli." dedi. zaman

TÜM HABERLER