© Teknik Elektrik 2017-2024

Altı Sektörde İhracat Rekoru

Geçtiğimiz yıl altı sektörde tüm zamanların ihracat rekoruna ulaşıldı. Bu sektörler otomotiv, makine, mücevher, savunma, meyve-sebze ve süs bitkileri sektörleri oldu. 2017’de ihracat birim fiyatı da 1.36 dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye, geçtiğimiz yıl altı sektörde tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı. İhracat rekoru kıran sektörler ise otomotiv, makine, mücevher, savunma, meyve-sebze ve süs bitkileri sektörleri oldu. Öte yandan 2017’de ihracat birim fiyatı da 1.36 dolar olarak gerçekleşti.

İŞTE O SEKTÖRLER

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) yapılan açıklamada, “Otomotiv ihracatı, 2017’de 28.5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine geldi. Aynı dönemde makine sektörü ihracatı 6.1 milyar dolar ile zirveye ulaşırken, mücevher sektörü 3.3 milyar dolar, savunma ve havacılık sektörü 1.7 milyar dolar, meyve ve sebze mamulleri sektörü 1.4 milyar dolar ve süs bitkileri sektörü de 85 milyon dolarla en yüksek yıllık ihracat seviyelerini gördü” denildi.

185 ÜLKEDE ARTTI

TİM verilerine göre geçtiğimiz yıl 185 ülke ve bölgeye ihracat artarken, İzlanda’ya yapılan ihracat altı kattan fazla artış gösterdi. Haiti’ye ihracat ise dört katına çıktı. Jamaika, Malta ve Panama’ya yapılan ihracattaki yüzde 100’den fazla artış da dikkat çekti. Liberya, Singapur, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelere ihracat iki katına çıktı. Rusya’ya ihracatta da yüzde 51.2’lik artış oranına ulaşıldı.

Öte yandan en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 20 ülke 2017’de de değişmezken, Almanya ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi sırasıyla İngiltere, İtalya ve ABD izledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER