Akıllı üretime giden 9 teknoloji
TEKNOLOJİ2020 yılına kadar 2.6 milyondan fazla robot mesaide olacak. 50 milyar makine birbiriyle iletişim kuracak. Akıllı üretim çağı, gelecek çeyrek asırda küresel ticaret hacminin yüzde 46’sını etkileyecek.
Makinelerin internet sayesinde birbirleriyle konuştuğu, insanların yerine robotların devreye girdiği, yapay zeka sistemlerinin hakim olduğu ve neredeyse tüm üretim süreçlerinin dijitalleştiği bir dönem Endüstri 4.0. ‘Dördüncü sanayi devrimi’ olarak da adlandırılan Endüstri 4.0, sanayideki üretim anlayışını da bilişim teknolojileriyle dönüştürerek yeniden şekillendiriyor.
2020 yılına kadar 2.6 milyondan fazla robotun mesaide olacağı, 50 milyar cihazın birbiriyle iletişim kuracağı öngörülen bu akıllı üretim çağının gelecek çeyrek asırda küresel ticaret hacminin yaklaşık yüzde 46’sını etkileyeceği tahmin ediliyor. Geleceğin akıllı ekonomisinin temellerini atan Endüstri 4.0, bu yüzden küresel rekabette önde olmak isteyen şirketler için kaçınılmaz bir döneme kapı aralıyor. Hedef, daha hızlı ve kaliteli üretim, düşük maliyet, yüksek verimlilik ve kazanç ile yüksek büyüme.
Peki, Endüstri 4.0 hayatımızı nasıl etkiyecek? Boston Consulting Group (BCG) tarafından hazırlanan çalışmada, Endüstri 4.0’ın temelini oluşturan ve dijital çağa ayak uydurmak isteyen işletmelerin ‘yapılacaklar’ listesinde yer alması gereken 9 teknoloji ve sunduğu yenilikler şöyle…
1 Büyük veri ve analitik
ÜRETİMİN KALİTESİ ARTIYOR
Büyük veri setlerine dayanan analizler, üretim kalitesini iyileştiren, enerji tasarrufu sağlayan ve ekipman servisini geliş-tiren imalat dünyasında ortaya çıktı. Ürün geliştirme, üretim ve testlerle ilgili verilere erişim, daha hedeflenmiş inovasyon, pazarlama ve karar verme olanağı sağlar. Endüstri 4.0 kapsamında, farklı kaynaklardan elde edilen verilerin değerlendirilmesi, gerçek zamanlı kararları desteklemek için standart haline gelecek. Örneğin, yarıiletken üreticisi Infineon Technologies, test aşamasındaki tek çipli veriyi, toplanan işlem verileri ile ilişkilendirerek ürün hatalarını azalttı.
2 Otonom robotlar
SOFİSTİKE ROLLERİ OLACAK
Akıllı çağ ile birlikte robotlar, montajın ötesinde daha sofistike rollere yöneliyor. Endüstri 4.0’da birbirleriyle etkileşime geçecek ve çalışanlarla birlikte güvenle mesai yapacaklar. Düşük maliyetli ve bugün üretimde kullanılanlardan daha yetenekli olacaklar. Örneğin Avrupalı robot ekipmanları üreticisi Kuka, birbirleriyle etkileşime giren robotlar sundu. Bu robotlar birbirlerine bağlı ve eylemlerini üretim hattında sırada bekleyen bir ürüne uyarlanabilecek şekilde ayarlayabilirler. Benzer şekilde, endüstriyel robot tedarikçisi ABB, ürünleri monte etmek üzere tasarlanmış YuMi adlı robotu devreye koydu.
3 Simülasyon
ÜRÜN TESTLERİ HIZLANIYOR
3 boyutlu simülasyonlar işletme operasyonlarında daha kapsamlı olarak yer alacak. Büyük verilerle ve buluttan hesaplama gücü ile ürün senaryolarının sanal modellemesi, hızlı test yapılmasına ve daha fazla yeniliğe olanak tanıyor. Örneğin, Siemens ve bir Alman makine aleti satıcısı, parçaların işlenmesini sağlayan sanal bir makine geliştirdi. Bu da, gerçek kurulum süresini yüzde 80’e kadar düşürdü.
4 Yatay ve dikey sistem entegrasyonu
İŞ ORTAKLARIYLA İŞBİRLİĞİ ARTIYOR
Günümüz BT sistemlerinin çoğu tamamen entegre değil. Şirketler, tedarikçiler ve müşteriler nadiren birbirleriyle bağlantılı. Endüstri 4.0 ile şirketlerde evrensel veri entegrasyon ağları geliştiği ve tamamen otomatikleştirilmiş değer zincirleri etkinleştiği için şirketler, departmanlar, işlevler ve yetenekler daha uyumlu hale gelecek. Bu da, sadece departmanlar arasında değil, iş ortakları ile değer zincirleri arasında da işbirliği sağlamanın tek yolu. Örneğin, Dassault Systèmes ve BoostAeroSpace, Avrupa havacılık ve uzay sanayi için AirDesign adlı bir işbirliği platformu başlattı.
5 Nesnelerin interneti (IoT)
CİHAZLAR ARASI HABERLEŞME
Üretim teknolojilerine IoT çözümlerini uygulayan işletmelerde, daha hızlı karar alınıyor ve bu kararlar iş başındaki personele, yöneticiye ve tüm cihazlara aktarılarak, senkronize bir çalışma ortamı sağlanıyor. Bosch Rexroth’un, yarı otomatik-leştirilmiş üretim sürecine sahip vanalar için kurduğu tesiste, ürünler radyo frekansı tanımlama kodları ile tespit ediliyor ve iş istasyonları, her bir ürün için hangi üretim adımlarının gerçekleştirilmesi gerektiğini biliyor.
6 Siber güvenlik
GÜVENLİK ŞİRKETLERİ İLE ORTAKLIK
Birçok şirket kapalı yönetim ve üretim sistemlerine güveniyor. Endüstri 4.0 ile birlikte kritik endüstriyel sistemleri ve üretim hatlarını siber güvenlik tehditlerine karşı koruma ihtiyacı çarpıcı bir şekilde artıyor. Bu nedenle endüstriyel ekipman satıcıları, ortaklıklar veya satın almalar yoluyla siber güvenlik şirketleri ile birleşiyor.
7 Bulut bilişim
MİLİSANİYEDE REAKSİYON
Nesnelerin interneti ile cihazlar arasındaki veri alışverişinde ve haberleşmede bulut bilişimin rolü son derece hayati. Bulut teknolojilerinin performansı, birkaç milisaniyelik bir reaksiyon süresine ulaşarak artacak. Makine verisi ve işlevselliği giderek buluta yayılacak.
8 Katmanlı üretim
TASARIMDA SINIRLAR KALKIYOR
Üretimi mümkün olmayan ya da güç olan parçalar bu sayede kısa sürede kolaylıkla üretiliyor. Örneğin, havacılık şirketleri, uçak ağırlığını azaltan, titanyum gibi hammaddelerde harcamaları düşüren yeni tasarımlar için katmanlı üretimi kullanıyorlar.
9 Artırılmış gerçeklik
VERİMLİLİĞİ GELİŞTİRİYOR
Pazarda yerini alan bu tür sistemler karar verme ve verimliliğin geliştirilmesine yardımcı olması konusunda rol oynayacak. Sanal eğitim ve iş başı eğitimleri iki olası uygulama. İşçiler, onarılması gereken sisteme baktıklarında belirli bir parçanın nasıl değiştirileceği konusunda talimatları alabilirler.
ENDÜSTRİ 4.0’IN AVANTAJLARI
PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından yapılan araştırmaya göre Endüstri 4.0’ı uygulamaya başlayan şirketlerin maliyetleri düştü ve verimliliği arttı. Endüstri 4.0’ın avantajları şunlar:
- Verimlilikte beklenen kazancın önümüzdeki beş yılda yüzde 18 oranında artacağı tahmin ediliyor. Buna ek olarak, 4. sanayi devrimi, yılda yüzde 2.6’lık bir maliyet tasarrufu sağlayacak.
- Endüstrinin geleceği ürünlerin daha iyi izlenebilmesini ve daha iyi veri işlemeyi sağlayacak; giderek özelleştirilen müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak.
- Nesnelerin birbirine bağlı olmaları ve taramaları, nesnelere zeka katacak ve makineler ile insanlar arasındaki akıllı bağlantıları sağlayacak. Bu da, şirketlerin cirosunu ortalama yüzde 2 ila yüzde 3 artıracak.
-
Tesislerini, atölyelerini önceden dijitalleştirmiş sanayiler en yüksek büyüme oranlarına sahip. Ürünlerini ve hizmetlerini tarayan şirketlerin yaklaşık yüzde 70’i üç yıl sonra yüzde 6 ila yüzde 10 büyümeye ulaştı, bazıları yüzde 10’u bile aştı.
www.itohaber.com
İlginizi Çekebilir