© Teknik Elektrik 2017-2024

Aday listesinde istediğini aldı, istifadan döndü

Seçimin kazanılması halinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi genel sekreteri olacağı ilan edilen İl Başkanı Gürsel Tekin, belediye meclis üyeliği listesinde istediği adaylara yer verilmemesi üzerine istifanın eşiğine geldi.

Seçimin kazanılması halinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi genel sekreteri olacağı ilan edilen İl Başkanı Gürsel Tekin, belediye meclis üyeliği listesinde istediği adaylara yer verilmemesi üzerine istifanın eşiğine geldi. Alınan bilgilere göre, CHP lideri Deniz Baykal, Tekin'in önerdiği isimleri yeniden listeye koyarak sorunu çözdü. Büyükşehir Belediye başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte basının karşısına geçen Tekin, bazı belediye başkan adaylarının kadın örgütlerine baskı yaptığını belirtti ve ekledi: "Örgütlerin de bana baskı yapmaları beni çileden çıkardı."

CHP, yerel seçimler için henüz sahaya çıkmadı. Uzun süredir başkan adaylarını belirlemeye çalışan parti yönetimi, dün sabah saatlerinde İstanbul'daki istifa restiyle sarsıldı. Alınan bilgilere göre, Genel Merkez'deki yöneticilerin ve İstanbul'daki bazı başkan adaylarının talepleri doğrultusunda meclis üyeliği listelerinde yapılan değişiklikler İl Başkanı Tekin'i istifa noktasına getirdi. Tekin, yakın çevresine yaptığı değerlendirmede söz konusu isimlerin Yüksek Seçim Kurulu'na bildirilen listede yer alması durumunda istifa edeceğini açıkladı. Listelere eklenen bazı isimlerin 'dürüstlük ve yolsuzlukla mücadele' hedefine zarar vereceğini savunan Tekin, "Listede bu isimler olacaksa ben yokum." dedi. Bu rahatsızlığın Genel Merkez'e ulaşması üzerine devreye Deniz Baykal girdi. Tekin'i arayarak rahatsızlığını öğrenen Baykal, sorunu çözme sözü verdi. Ardından Tekin'in istemediği isimler listeden çıkarıldı.

Olayın sabah saatlerinden itibaren kamuoyuna yansıması, karşılıklı yalanlamaları da beraberinde getirdi. Genel Merkez'den yapılan açıklamada, "CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in görevinden istifa ettiği veya CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi başkanlığından çekildiği haberleri doğru değildir." denildi. Tekin de listelerde sorun olduğunu ancak problemin aşıldığını ve istifanın söz konusu olmadığını kaydetti. Tekin, "Bir arkadaşımıza 'istifa edeceğim' dedim ama 'istifa ettim' şeklinde bir açıklamam olmadı. Genel başkanımızla görüştüm, hallettik." dedi.

Tekin'in listedeki hangi isimlere itiraz ettiği parti içinde tartışma konusu oldu. Bazı parti kaynaklarına göre, Tekin'i istifa restine götüren olayın sebebi kardeşi Yüksel Tekin ile malî müşavir Ediz Zeyrek'in aday listesinden çıkarılması. Tekin, bu iddiaların doğru olmadığını savundu. Tekin'in Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal'ın akraba ve yakınlarını aday göstermesine tepki gösterdiği de ileri sürülüyor. Genel sekreter yardımcıları Mehmet Sevigen, Algan Hacaloğlu ve Genel Sayman Mustafa Özyürek'in bu girişime destek vermesi Tekin'i kızdırdı. Tekin, "İstanbul'da bir kısım belediye başkan adaylarımızın dayatması üzerine tepkiler vardı." diyerek bu iddiayı doğruladı. Özyürek ise, "Benim, Sayın Tekin'in tepkisine yol açacak bir müdahalem ve tartışmam olmamıştır." açıklamasını yaptı.

Gürsel Tekin, Zaman'a yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Sağ ile birlikte birkaç kişinin listeye alınmamasına tepki gösterdiğini açıkladı. Hüseyin Sağ'ın Meclis içinde çok çalıştığını belirten Tekin, "Bu arkadaşımızın Meclis listesinde olmaması beni çok üzdü. Onların listede olmasını çok arzu ediyordum." dedi. Tekin, listelerin yenilenmesini ve yeni kadroların gelmesini de istediğini söyledi. Bunun yanı sıra yönteme karşı çıktığını anlatan Tekin, "Listeler belirlenirken yanlış bir yöntem uygulandı. Ben de o yönteme karşı tepki gösterdim. Çünkü listeleri benim bilmem gerekiyor. Kim nerde, ne oldu diye. Sıkıntı buradan kaynaklandı." ifadelerini kullandı. Gürsel Tekin, sıkıntının kardeşinin aday gösterilmemesinden kaynaklandığı yönündeki iddialara ise "Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Ben kişi önermemişim bile." karşılığını verdi.

Belediye başkanlarına göre liste krizi hiç yaşanmadı

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'i istifanın eşiğine getiren liste krizinde isimleri geçen belediye başkanları iddiaları yalanladı. Yakınlarını listeye sokmaya çalışmakla suçlanan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, il başkanıyla mutabakat halinde olduklarını öne sürdü. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, krizin kendileriyle bir ilgisinin bulunmadığını, örgütün listesine tabi olduklarını belirtti. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de, "Benim bir şikâyetim yok bu konuda. Listeyi İl Başkanı Gürsel Tekin ile beraber yaptık. Zaten bu yaptığımız liste geçti. Bizden liste ile ilgili mağdur olan yok. Zaten bizim adaylık listemizde il başkanı ve ilçe başkanlarının imzası var." dedi. Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ise il başkanıyla en ufak bir çelişkisinin olmadığını savundu. Erzen, hiçbir müdahalede bulunmadığını öne sürdü. Erzen, Tekin'in kendilerine sunduğu listeye sadece birkaç ekleme yaptığını ve bu isimlerin aday listesinde yer aldığını vurguladı.

ZAMAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER