© Teknik Elektrik 2017-2024

8216;8217;Agresif bir büyüme dinamiğine sahibiz8217;8217;8230; KABEX KABLO Genel Müdürü; Salih KOÇ

Sayın Salih Koç; Bizim bildiğimiz kadarı ile kablo üreticisisiniz.

Sayın Salih Koç; Bizim bildiğimiz kadarı ile kablo üreticisisiniz. Aynı zamanda kablo makineleri de yani kablo fabrikası da kurduğunuzu biliyoruz. Bize kendinizden bahseder misiniz?
2009 Yılında enerji kabloları üretmek üzere kurulan fabrikamız; ileri teknoloji ve profesyonel yönetim tekniklerini kullanarak, konusunda uzman ve deneyimli  personeli ile, günümüzde alçak gerilim kablo üretici ve ihracatçı firmalarından biridir.

Evet, doğrudur kablo fabrikası kurduğumuz. Ortağı ve şuan genel müdürü olduğum şirketin imalatında yer alan makinelerin %70’ini kendimiz imal ediyoruz. Prosess kalitemizi de bu bilgiye borçluyuz. Azerbaycan da bakır inceltme ve kablo entegre tesisi tarafımızdan kurulmuştur. Yurtiçinde de belli başlı firmalarda çalışan makinelerimiz bulunmaktadır.
 
KABEX KABLO olarak, şebeke ve aydınlatma kabloları, dağıtım panosu kabloları, elektrikli ev aletleri kablosu, yassı kablolar, her türlü mesken ve işyerinde sıva altı ve sıva üstü tesisat kablolarının üretimini ve ihracatını yapmaktayız. Cezayir, Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan’a  ihracat yapmaktayız. Yeni yeni İsraille görüşmelerimiz, İngiltereyle de çok sıcak görüşmelerimiz var.

Üretimimiz, İstanbul Pendik’te 2.000 metrekare arazi üzerine kurulu, 1.200 metrekare kapalı tesis üzerinde yapılmaktadır.

KABEX KABLO 27 çalışanı, yıllık 7 milyon dolar cirosu, pazarını sürekli olarak güçlendiren, geniş ürün yelpazesi,  Kablo üretimindeki yüksek kapasite, en son teknoloji ile çalışan hızlı hatlarıyla, sektörün köklü ve tanınmış firmalarından biri olmak öncelikli hedefidir. Şuan üretim kalitesi olarak çok damarlı kablolarda Türkiye’nin önde gelen firmalarından sonra bizde de çok damarlı kablolarda pudra kullanmıyoruz. Prosess kalitemize çok güveniyoruz.

Kablo Sektöründe her zaman işini iyi yapan ayakta kalacaktır. Bu kuşkusuz genel mantıktır. Her şeyden önce üretmek mutluluktur bizde kablo üretmeyi çok seviyoruz. Her geçen gün ürünlerimize yenilik katmaya çalışıyoruz. Fuarları yakından takip ediyor, yenilikleri ürünümüze çok hızlı kazandırıyoruz.

KABEX KABLO sektörde her ne kadar yeni bir firma olsa da Genel Müdürü Salih Koç 25 yıllık sektör tecrübesine sahiptir.

Siz babadan aileden bir kablocusunuz. Kablo sektörünün durumunu nasıl görüyorsunuz?
Evet. 1988 yılında kurulan baba mesleği olarak babadan gelen bir kablo imalatı yapmaktayız. Önce bakır imalatı sonra alçak gerilim enerji kablosu üretmeye başladık. Baba mesleği oluşu 13 yaşından beri sektörde, imalattan mutfaktan başlayıp, iç pazar satışı, sevkiyatı, ihracatı, imalatta bulunan bütün makinelerde operatörlük işimize gerekli niteliği katmamıza yardımcı olmuştur.

LME deki yukarı doğru hareketlilik piyasayı biraz olsun rahatlattı.  2-3 aydır piyasanın önünü tıkamıştı.

Kablo sektörü Türkiye’nin üretimi ve ihracatında oldukça iddialıdır. Rahmetli Özal 1 milyar dolarlık ihracatı yakalayan sektörü dikkate almak lazım demiştir. Kablo sektörü 2 milyar doları yakaladığına göre iki kere dikkat etmek lazım. Sektörün siyasi partilerin programlarında ‘’ stratejik sektör’’ olarak tanımlanmasını sağlamak gerekmektedir. Gelecekte enerji üretimi ve bunun dağıtılması daha da önem kazanacaktır. Buda sektörümüze yurtdışından gelen ilginin artacağının bir göstergesidir. Hayatınızın tamamı iş olması gerekmiyor, işi yapabilmek için dünyanın farkında olmak lazım. Bu vizyonla tahminlerden daha hızlı büyüyoruz. Çünkü ürün iyi, prosess kalitesi ve güvenilir kablo.

Yine bildiğimiz kadarı ile Kabex marka kablo üretiyorsunuz. Bunun yanında başka da üretimleriniz var mı? Varsa nelerdir?
Ürün segmentlerinden dolayı altı markamız var. ikisi sektörde kabul görmüş bir markadır. Diğerleri  inşallah yakın zaman sonra görücelecek.

Genel itibari ile üretime girecek olanlara kablo üretimini tavsiye ediyor musunuz? Çünkü kablo üretiminin rekabete çok açık olduğunu, kâr oranlarının minimize olduğunu söylüyorlar.
Kablo üretimi, üretimiyle, pazar müşteri pörtföyüyle nitelik gerektiren bir iş olarak görüyorum. Üretimi ayrı bir sanat, finansmanı kolay bir iş değil, malum bizim işimiz çok güçlü bir finans gerektiriyor. Her iş tavsiyeyi hak eder ama işi ne kadar bildiğiniz, iş yapmayı ne kadar sevdiğiniz bunların hepsini ayrı ayrı önemleri var. Rekabet sadece sektörümüz için değil bence her sektörde çok fazlaca var. Kâr oranlarının minimize olmadığı bir sektör kaldığını düşünmüyorum. İşinizi iyi bilmek ve iyi takip etmek zorundasınız. İyi ürünü iyi servis etmek zorundasınız.

İhracat ağırlıklı mı üretiminiz yoksa iç piyasa mı?
İhracat oranımız şuan genel olarak  %40, iç piyasa şartları malum. Bu yılın sonuna kadar ihracat oranımızı %40’dan %70’lere taşımayı önemli bir hedef olarak görüyoruz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER