© Teknik Elektrik 2017-2024

36 yıl Sonra Mavi Süper Kanlı Ay

Ayın kızıl görüntüye büründüğü tam Ay tutulması ile Mavi Süper Ay görünümü yarın gece aynı anda izlenebilecek.

 Amerikan Havacılılık ve Uzay Ajansından (NASA) yapılan açıklamada, yarın akşam, 2015ten bu yana ilk ay tutulmasının yaşanacağı bildirildi.

Açıklamada, gece saatlerinden başlayacak tutulmanın Kuzey Amerikanın Batı sahillerinden Pasifik Okyanusunun doğu kıyılarına kadar bölgede doğrudan gözlemlenebileceği belirtildi.

Tam Ay tutulması Dünyanın Güneş ile Ay arasında girerek Ayın tamamıyla Dünyanın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor.

Bu konumda Güneş ışınlarının Aya ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünyadan yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ayın bu durumuna Kanlı Ay adını veriyorlar.

Öte yandan bu gök olayı, Ayın aynı aylık periyotta ikinci kez Dolunay halini aldığı Mavi Ay ve eliptik yörüngede Dünyaya en yakın olduğu, dolayısıyla en büyük halde göründüğü Süper Ay görünümleriyle aynı tarihe denk geliyor.

Dünyanın farklı yerlerindeki insanlar yarın gökyüzünde Mavi Süper Ayı seyrederken, Kuzey Amerika sahillerinden Pasifike kadar bölgede yaşayan insanlar Ayın bu konumda tutulduğunu görecekler.

Bu üçlü görünüm en son 1982 yılında ortaya çıkmıştı. Mavi Süper Kanlı Ayın bundan sonra en erken 2037de görüleceği belirtildi.

www.muzakerat.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER