© Teknik Elektrik 2017-2024

2 bin gurbetçi işadamı nisan ayında İstanbulda buluşuyor

Karşılıklı iş görüşmelerinin de yapılacağı toplantılarda ekonomik krizden çıkış yolları aranacak.

Karşılıklı iş görüşmelerinin de yapılacağı toplantılarda ekonomik krizden çıkış yolları aranacak. 10-11 Nisan tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda düzenlenecek kurultaya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen kurultaya ilişkin detaylar dün kamuoyuna açıklandı.

Toplantıya TOBB, DEİK ve Dünya Türk İş Konseyi Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Coca Cola CEO'su ve Dünya Türk İş Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Muhtar Kent, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve DTM Müsteşar Yardımcısı Abdullah Köten katıldı. Toplantıda konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu, yurtdışında alın teri döken Türk girişimcileri, kurumsallaşmış bir çatı altında toplamayı amaçladıklarını kaydetti. Yurtdışına farklı sebeplerle gitmiş ve oradaki varlığını güçlendirmiş milyonlarca Türk'ün, Türkiye'nin küresel bir güce dönüşmesinde önemli roller üstleneceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bu platform, gelecekte ülkemizin marka değerini artırabilmek için en önemli unsurlardan biri olacaktır." dedi. Hisarcıklıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, yurtdışında iş yapan Türk girişimcilerin yıllık cirosu Cumhuriyet'in 100. yılında 70 milyara yükselecek.

Öte yandan daha kurultay toplanmadan girişimcilerden iş teklifleri gelmeye başladı. Litvanya'da arsaları bulunan bir Türk işadamı, kat karşılığı çalışacak bir müteahhit arıyor. Avustralya'da kuru gıda işi yapan bir girişimci ise Türkiye'den kaliteli mal almak istiyor. Singapur'da faaliyet gösteren bir işadamı da Türkiye'den mutfak malzemeleri almayı düşünüyor. Afganistan'da çalışan bir müteahhit Türkiye'den alüminyum fabrikası almayı planlıyor.

Türk girişimcilerin yurtdışı yatırımları

Türklere ait işletme sayısı: 50 bin

Buralardaki istihdam: 750 bin

Toplam yatırım tutarı: 7,7 milyar Euro

Toplam ciro: 32,7 miyar Euro

Müteahhitlik hizmetleri: 139 milyar dolar

'Çin'de Carrefour'u gezdim karşıma Mahmut Bey' çıktı

Coca Cola CEO'su ve Dünya Türk İş Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Muhtar Kent, düzenlenecek kurultayı çok önemli bulduğunu söyledi. "Kriz zamanı, güçleri ve imkânları birleştirip yeni ekonomik alanlar oluşturma zamanıdır." diyen Kent, toplantıda yapılacak ikili görüşmelerle yeni imkânlar sağlanabileceğini bildirdi. Muhtar Kent, farklı ülke ve coğrafyalardan gelecek Türk işadamları ve profesyonel yöneticilerin deneyimlerini birbirleriyle paylaşacaklarını aktardı. Kent, yurtdışında başarı kazanan Türk yöneticilerle ilgili de şu örneği verdi: "Geçenlerde Çin'de bir Carrefour mağazasını geziyordum. Bir de baktım karşımda Mahmut Bey diye bir Türk... Fransa'da doğmuş, Çin'e tayin olmuş başarılı bir yönetici. Şili'de böyle bir kişi karşıma çıktı. Nereye gitsem böyle, çok karşılaşıyorum."

ZAMAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER